2019. június 3., hétfő

Gyerekek, gyerekek, szeretik a ... könyveket?


Most találtam ki ezt a címet, remélem nem gagyi nagyon. ;) Van az úgy - gyerekkönyvek esetében többször is -, amikor egy bejegyzésben nem csak egy könyvről írok, hanem összegyűjtök néhányat, mert a gyerekkönyvekről nem feltétlenül lehet annyit írni, mint egy regényről, de azért mindenképpen szeretném megmutatni őket. Ennek a többkönyves bejegyzésnek nem volt állandó címe, mindig csak úgy kitaláltam ezt-azt. Most ezt, de nem tudom végleges lesz-e. Ha van jó ötletetek, írjátok meg!


No de nézzük a mai könyveket:

Bosnyák Viktória: Pacák a pácban

Már a címe is milyen játékos ennek a könyvnek! Mert a pacákat lehet érteni tintapacáknak is, és lehet úgy érteni, mint egy férfi, azaz egy pacák. 

Ez a játékosság végigvonul az egész könyvön, rímelve, viccesen olvashatunk egy kiömlött tinta kalandjairól. Nyelvtörő, mulatságos olvasmány, felolvasásra óvodás gyerekeknek és olvasni tudó kisiskolásoknak egyaránt.

Van itt papírsárkány,

"De a sárkány csapkod, vagdos,
Tintát akar, az már biztos.
Limonádét, mézesteát?
Nem inna mást, mint a tintát."

papírtapír,

"- Hol a kupak, ó, te pupák!
Ezek ám a rémes hibák! -
Szidja magát a tapír,
S a dühtől elönti a pír."

tintapacák,

"Pacamaci picit duci,
valójában nagyon cuki.
Icipici paci paca
Lábán csöppnyi tintapata."

a Nagy Trapper és egyéb pacalények. Eredeti, szórakoztató, az illusztráció is éppen annyira zakkant, mint a szöveg, természetesen ez jó értelemben mondom. 

Enid Blyton: Lovas kaland


Öt kölyök 1.

"Rövid történetek, kezdő olvasóknak, Jamie Littler rajzaival" - ez a borítón lévő mondat tökéletesen leírja ezt a könyvecskét.

A szerző Öt kölyök sorozata ezzel a lovas történettel indul. Az öt kölyök tulajdonképpen négy gyerek és egy kutya. Anna, Doma, Simon, Alex és Vacak kalandjaiban vehetünk részt ebben a sorozatban. 

Ebben a részben az öt kölyök piknikezni indul a Som-domb tetejére, ahonnan egyszer csak lovasokat vesznek észre, de ugyanabban a pillanatban az egyik ló megijedt, levetette hátáról a lovasát és elnyargalt.

Szerencsére Alex távcsövet is vitt magával a piknikre, így ezzel nyomon tudták követni, hová száguldott el a megijedt ló, Mennydörgés. A lovas kaland tulajdonképpen Mennydörgés megmentése, amelyben az öt kölyöknek is nagy része van.

Kedves, aranyos történet, kezdő olvasóknak valóban sikerélményt nyújthat, a betűk méretének váltakozása megtöri az egyhangúságot, és fenntartja a figyelmet. A szereplőkkel könnyű azonosulni, ki ne szeretne a barátaival csatangolni és mindenféle kalandban részt venni.

"Egy jó kis kaland, az kéne ide! - folytatta.
- Furcsa, hogy együtt vagyunk, így öten, és nem történik semmi. 
Kezdem magam rosszul érezni ebben a nagy nyugalomban."

Enid Blyton: Vacak, a hős

Öt kölyök 2.

Ebben a történetben Vacaké a főszerep. Somfalva négy hőse és Vacak ezúttal a tengerpartra ruccannak le, ahol észrevesznek egy magányosan játszó gyereket, tőle nem messze pedig két, öltönyös, marcona alakot egy kutyával.

A gyerekek összebarátkoznak Olivérrel, amikor pedig elrabolják, természetes, hogy az emberrablók keresésére indulnak, amiben Vacak van nagy segítségükre.

Ez a történet is jól végződik, az illusztráció vicces és mozgalmas, nekem tetszik Jamie Littler stílusa.




Disney - Kacsamesék - Ifjú mormoták kézikönyve

Mindenre kiterjedő útmutató a túléléshez, a furcsa lényekhez és a tökéletes burritóhoz

Az ifjú mormoták kézikönyve tulajdonképpen egy remek kis cserkészkönyv, melyben megismerjük először a segítőinket, azaz a kacsákat. Vikit, Nikit, Webbyt, Tikit, Donaldot, Beakly asszonyságot, Dagobertet és Kvák kapitányt. Eme illusztris társaság vezet be bennünket a cserkészéletbe.

Megtanulhatjuk, hogyan ne tévedjünk el, hogyan tájékozódjunk iránytű nélkül, hogyan olvassunk térképet, hogyan állítsuk fel a sátrunkat, hogyan gyújtsunk tábortüzet és miként maradjon biztonságos is ez a tűz.

Vicces teszteket találunk a sok tudnivaló között, amiből megtudhatunk szintén vicces dolgokat magunkról.
Vagyis inkább az ifjú mormoták tudhatnak meg mindent magukról. Például nagyon fontos a főzés tudománya, amihez legelőször is azt kell tudni, hogy mi számít ételnek és mi nem.

Azt is megtudhatják, hogyan találjanak meg egy mitikus földalatti fajt, Dagobert megmutatja, hogyan lehet úszni... egy nagy rakás pénzben, vagy honnan tudják, hogy megtalálták Atlantiszt, de az is nagyon fontos tudnivaló, hogy milyenek a túlélési esélyeik, ha hot-dognak öltöznek.

Olvasunk állatokról, dinoszauruszokról, kriptikdekről, sőt még a chupacabra rejtélyébe is beleáshatjuk magunkat, de a tündérpónik sem maradnak ki. Amikor az ifjú mormoták az időjárás miatt nem tudnak a házból kimenni, felfedezhetik a benti dolgokat is. A tisztasság fontosságáról, az olvasásról, a művészetről, kreatív dolgokról is szó esik a kézikönyvben, megismerhetik a pánikszoba-etikettet, a nappali protokollt, és jobbnál jobb kísérleteket tanulhatnak a könyvből.

Egyszóval kiváló szórakoztató és hasznos kiadvány ez a kézikönyv, ha neked is van egy ifjú mormotád, feltétlenül szerezd be.

Ha megtetszett valamelyik könyv,  a KOLIBRI KIADÓ oldalán megrendelhetitek.


"Az ifjú mormoták többsége utálja azt a szócskát, hogy "ne". 
(Ne piszkáld a tesódat! Ne felejts el kezet mosni! Ne törd be az ablakot labdával! 
Ne használd a vécét, amikor egy tengeri szörny próbál kimászni belőle! 
(Tudod, a szokásos helyzetek.)"
Bea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése