2019. június 7., péntek

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!


Viharsarki Kattintós

VETYÉTEK MEK A VIHARSARKKI KATINTOST, NE HAGGYATOK KI ETY IJEN KKÖNYVET, VATY MIT, MER NATYON RŐHŐKSZ RAJTA MAJD. ÉNNEKEM IS ÚTY ATTÁK IDE, MÉK NEM OLVADTAM EL TEJJESEN, MER NATYON LASAN OVASOK, (IRNÍ JÓBAN TUDOK) DE ETŐL VICESSEB NINYCS, ÉN ASZT MONDOM... DIKK MÁN, A SZOMSZÉD MEK MIKKOR VEDTE ESZT AZ UJJ VERDÁT?

A viccet félretéve, .... de neeem, ennél a könyvnél nem lehet félretenni, ezt csakis humorral és lazán lehet olvasni. Senki ne vegye komolyan. De ha mégis felismerni véli saját magát valahol, akkor is csak nevessen, mert ennek a könyvnek a szórakoztatás a célja.  Ha netán valaki anyósát, apósát vagy esetleg valamelyik szülőjét is felismeri, esetleg a család legjobb barátját, szomszédját, az csakis a véletlen műve. Mutassátok meg nyugodtan az illetőnek, tuti, hogy ő nem fogja felismerni magát. 



Ennek a könyvnek az ajánlásához elég lenne, ha először elolvasnátok a bejegyzés végén található idézeteket. Ha valaki attól nem kap kedvet a könyv elolvasásához, akkor a könyv nem neki való. Mert akkor az is lehet, hogy ő az a Bmw-s, ő az a bizonyos dicsérő néni, az ígérgető, a bulikázó, az autót eladó orvostulajdonos, 

Ha viszont rám hallgattok, akkor elhiszitek, hogy ez a könyv fergeteges!! Már valahol leírtam, bocs, ha valaki észreveszi, hogy ismétlem magam, de most is azt gondolom, hogy ezt a könyvet fel kellene írni receptre. Rosszkedv, depresszió, unalom és begyöpösödés ellen. Jó, jó, mindjárt kiáradozom magam és leírom, hogy miről szól tulajdonképpen. 

De előtte még elmondom, hogy én rengeteget röhögtem. Amikor elkezdtem olvasni, akkor először egyre gyorsabban olvastam, és nagyon jól szórakoztam. Majd felolvastam egy-egy poént a férjemnek és a fiaimnak és ők is jókat röhögtek. Hirtelen azt vettem észre, hogy már a felénél tartok. Ekkor kicsit behúztam a féket, mert azt akartam, hogy minél tovább tartson, több napra próbáltam beosztani. Nem sikerült persze, de azóta gyakran felnézek a Viharsarki Kattintós facebook oldalára, és ismét remek hangulatom lesz.


A könyv egy görbe tükör, ami nem is annyira görbe mindig. Mert Hartay Csaba felnagyítja, eltúlozza ugyan az embereket, a helyzeteket, rájövünk, hogy nagyon sok embert ismerünk, aki épp így eltúlozva létezik és szinte el sem hisszük, hogy létezik ilyen egyáltalán és azt csinálja, és azt mondja, ami éppolyan abszurdnak tűnik, mint ennek a könyvnek a karakterei, de sokszor ez az abszurditás igenis valóság. Sőt, néha magunkra is ismerhetünk a könyvben, mert tudjuk, hogy nem vagyunk tökéletesek.  A tökéletesek nem fognak magukra ismerni. Azok lehet, el sem olvassák ezt a könyvet, annyira tökéletesek.

De ti, nem tökéletesek, akik fogyókúráztok, wellneseztek, nyaraltok és hajókirándulásra mentek, néha egy klasszikus vidéki majálisra is kinéztek, mert hát el kell menni, mert mindenki ott van, ti, akik ügyintéztek Magyarországon, és az ügyintéző ügyintézőjének a titkárnőjéhez sem könnyű bejutnotok és intézkednetek, ti mindannyian fogjátok szeretni ezt a könyvet. 

A könyv első része tehát róluk, tökéletesekről és rólunk, tökéletlenekről szól, és következik a második szakasz, ami a Juhok, keszegek, abszurdok címet kapta. Azt hittem, hogy majd komolyabb hangvételű, rövidebb írásokat fogok olvasni, meg is ijedtem kicsit ennyi jó mulatság után, de hamarosan rájöttem, hogy szerencsére szó sincs erről. Rögtön az első történetben Zityugomber ki- és mivoltát találgathatjuk, majd megpróbálhatunk megfejteni Rendt Elvinderssel egy bizonyos képletet. 


Jönnek és jönnek Hartay Csaba remek kisprózái, és már azt gondolod, hogy ezt nem lehet fokozni, de még mindig lehet, még mindig jön egy medvesztori, egy nyári élmény, jönnek a juhok és a keszegek, Pölyd Erikről ne is beszéljünk. Nem szeretném kihagyni a Rizlingcipó történetét sem és mindenképpen itt a helye Jean Claude Van Damme-nak is. Esetleg még egy Chuck Norris idefért volna. Imádtam ezeket az agyament írásokat.

A könyv harmadik részében pedig a Facebook szépségét és fontosságát láthatjuk a maga teljes valójában, a Facebook-függőség húsz apró jele alapján letesztelhetjük, hogy függünk-e vagy sem, megismerhetjük azok szörnyű életét, akik nincsenek fent a Facebookon és azokét, akik fent vannak és mindig csodaszépek. Facebook-Murphyt is olvashatunk, valamint Facebook bejegyzéseket a szocialista Magyarországról. Zseniálisak. 

NAJÓVANMÁ ANYÚKÁM, ELAKARTAM MONDANÍ ASZT IS MÉK, DE TE FOSOT A SZOT ITTEN ETYFOJTABA, HOTY HA NEM KAPPTAM VÓNA MEK ESZTET A KÖNVET, AKOR IS MEKVETEM VOLNA, MER PITYÚ ASZTAT MONTA, HOTY APÁM, HA RŐHŐKNI AKARSZ AKOR VEGYED MEG. NEM HORRORÁRON PERSZE. ASZTAT IS AKAR TAM MONDDANI, HOTY KŐSZÖNŐM A BEFOGÁST!

Bea

A könyvet IDE KATTINTVA rendelheted meg.


Sziasztok!!!! Nem megy valaki Grönland érintésével március végén Ziuvataneóba? 
Egy papír zsebkendőt kéne elvinni Győrből, alatta egy zongorával. 
Ugyanitt ugyanott, ugyan már!

*****

NEM TUDGYA VALAKI HOGY DR KOLÁCSIK DOKTORÚR MIKOR REN DELL MERT MOST MIJÉRT NEM! HIÁBA HÍV LYUK A MEG ADOT SZÁMON 
NEM KABCSOLHATO. NINCS NAGY BAJ CSAK KÖHÖG A FÉRLYEM. 
HA VALAKI TUD ADNI MÁSIK SZÁMON MEG KŐSZŐNÉM. 
NEM KÉREK VICES KOMENDEKET!!!

*****

Az ilyen ember sosem fogja így átélni azt az érzést, 
hogy van 1893 ismerőse, és egy kattintással mindent megtudhat mindenkiről. 
Hol van most, melyik presszóban, konkrétan hol nyaralt Horvátban a párjával, 
mit főzött tegnap, kivel van bonyolult kapcsolatban, meg ilyen fontos adatok. 
Hány és hány kihagyhatatlan születésnapról marad le így. 
Nem értesül időben róla, mert nem jelzi neki semmi, 
hogy hé, üzenj már oda Polernyákné Zalvai Anikónak valamilyen formában, 
hogy BSZ! vagy HB2U!

*****
Volt egyszer egy bácsi, aki mindeddig még nem. De tényleg, egyáltalán. 
A munkatársai már régen túlestek az elsőn, volt, aki nem is emlékezett rá, 
pontosan mikor történt meg vele. A bácsi ma is úgy kelt, hogy talán ezen a napon, 
végre, de semmi. Másnap ismét fellángolt benne a remény, de megint csak a szokásos. 
Talán én vagyok a környéken az egyetlen, aki egész életében nem, elmélkedett magában.

*****

Nagyon várom, mindig a kedd az a nap, amelyik alig akar eljönni. 
A múlt héten is egyből ott volt a szerda, hopp, rá meg a csütörtök, 
de a kedd, az valahogy mindig várat magára. 
Különösen bosszantó, ha pénteken értesülök róla, 
hogy a héten már volt kedd, ráadásul pár nappal ezelőtt.

*****
Rick Blubollar szerint egy méter csigatömítés súlya pont annyi, 
mint a kora őszi naplemente által.

*****
- Szia, mit mutat a prognózisod, hogy leszel?
-  Köszi, túlnyomóan jól, hosszabb-rövidebb időre kisüt bennem a boldogság, de van, hogy egy antipatikus ember hatására északnyugat felől megnövekszik a bánatom. És veled mivan?
 - Ne is mondd, sarkvidéki levegő hatására megfáztam, de már felszakadozik a tüdőmben a lerakódás, és előreláthatólag a hét vége felé enyhül, végül eláll majd az orrfolyásom is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése