2019. június 4., kedd

Tayari Jones: Egy amerikai házasság


Ez a történetet valóban egy házasságról szól. Egy kapcsolat megpróbáltatásairól, arról, hogy mit bír ki egy házasság. Milyen házasság volt egyáltalán, elég erős alapokon állt-e, hogy kibírjon egy nagy drámát, egy nagyon sajnálatos eseményt, amely ráadásul igazságtalanságon alapul? 

A házasságon kívül szól még emberi kapcsolatokról, szerelemről, szerelmi háromszögről, szülő és gyermek viszonyokról, anyaságról, apaságról és faji megkülönböztetésről. 


Nyers, erős, határozott stílus jellemzi, talán emiatt éreztem azt, hogy nem tudok egyik oldalra sem beállni, hogy egyértelműen valakit kiáltsak ki kedvencemnek, akit támogatok a véleményemmel, az együttérzésemmel.

Roy és Celestial a főiskolán találkoznak először, Celestial barátjának Andrénak köszönhetően. Évekkel később találkoznak újra, szerelem szövődik közöttük, Roy sikeres ügyvezető, Celestial művészeti karrierje beindulóban van. Egy szállodában közösen eltöltött éjszaka alkalmával Royt megvádolják egy bűncselekménnyel, melyet nem követett el, és erről Celestial is meg van győződve, hiszen együtt töltötték az éjszakát.

Royt 12 évre elítélik, innen kezdve kettőjük levelezését olvashatjuk, amelyből megtudhatjuk, hogy kiállja-e házasságuk a külön töltött időt, a börtönlétet, miként változnak meg érzéseik az extrém körülmények között. Roy beszűkült életterének körülményei között hogyan bírja elviselni Celestial kinti életének történéseit, sikereit és Celestialnak mennyire hiányzik Roy. 

Egy házasság akkor sem egyszerű és sok munkát, energiát igényel a jó működéshez, ha együtt él a pár, ha viszont különélnek, akkor nagyon-nagyon erős kötelék szükséges ahhoz, hogy kibírjon akár néhány év távollétet is. Ha pedig ezt a távollétet az egyik félnek börtönben kell eltölteni, akkor egy nagyon biztos alapokon nyugvó szerelemnek kell lennie a házaspár között, titkok és nagyon különböző gondolatok nélkül, hogy minden megmaradjon. A kapcsolat, a szeretet, a tisztelet, a szerelem.

A történet nagy áldozata Roy, akit ártatlanul ítéltek el 12 évre, aki egy éjszaka alatt elvesztett mindent, a szabadságát, a tisztességét, az állását, egész addigi életét, és ha ezt tartjuk szem előtt, akkor elítélhetjük Celestialt, aki nem igazán tudja kezelni Roy börtönlétét, aki egyre több időt tölt Andréval, gyerekkori barátjával, de ha Celestial helyébe képzeljük magunkat és kapcsolatuk alakulását nyomon követjük, szilárdságát megvizsgáljuk, .... nem akkor sem kell nekem egyik fél oldalára sem állnom és megértenem őket.

Egyszerűen csak sajnáltam, hogy így alakult az életük és elgondolkodtam, hogy ha Roy nem kerül börtönbe, akkor hogyan alakult volna. Érdekes és tanulságos volt olvasni a szüleikkel való kapcsolatukat is, mely nem mindig könnyű és egyszerű, Celestial ügyvéd nagybátyjának küzdelmét, amit Roy kiszabadításáért vívott. 

Ami pedig a történet végén történt, valahol várható volt, és akkor sem tudtam egyértelműen állást foglalni, hogy mi is lenne jó, mert mindenkinek más, de megértettem mindenki szenvedését, küzdelmét és érzelmeit.


Nagyon jó stílusban megírt regény, mely sok mindenre felhívja a figyelmet. Nagyon fontos az egymás iránti megértés, szeretet, támogatás, ugyanakkor fontos a saját magunk életéért, boldogságáért való tenni akarás. Ha a kettő között megtaláljuk az egyensúlyt, vagy megtaláljuk azt a személyt, akivel megtalálhatjuk az egyensúlyt, na akkor működhet jól és boldogan egy házasság. Roynak és Celestialnak nem volt lehetősége a börtönbüntetés miatt, hogy kiderülhessen, megtalálják-e a hosszan működő egyensúly titkát.

A kép borítója gyönyörű és a rajta szereplő fának szerepe is van a történetben.

Bea

A könyvet IDE KATTINTVA megvásárolhatjátok.


"Egy szerelmes levélnek olyannak kellene lenni, mint a zene vagy mint Shakespeare, 
és hol vagyok én Shakespeare-től. De komolyan el akarnám mondani, mit jelentesz nekem, 
csak hát ez olyan, mint a másodperceket számlálni a kéz- és lábujjakon."

*****

"Egy olyan eseménytől, ami meghalad minden elképzelhetőt, 
az ember maga is megváltozik. 
Olyanformán, ahogyan különbözik a nyers tojás meg a rántotta. 
Ugyanaz a kettő, de ég és föld."

*****

"Figyelj rám. Ami elmúlt, elmúlt. Mit akarsz csinálni? Felszállsz az időgépre?"

*****

"De az élet megesik velünk. Megesik a baj és megesik a jó szerencse is."



1 megjegyzés:

  1. A nevem Melania macron vagyok 35 éves. éves 31 éves koromban mentem férjhez, csak egy gyermekem van, és boldogan éltem. Egy év házasságom után a férjem viselkedése annyira furcsává vált, és nem igazán értem, hogy mi történt, ő pakolt ki a házból egy másik nőnek, annyira szeretem, hogy soha nem álmodom elveszíteni, megpróbálom a legjobb annak biztosítására, hogy a férjem visszajöjjön hozzám, de mind hiába, sírok és sírok segítséget keresve, megbeszéltem a családjával, de nem kaptam választ. Tehát a legjobb barátom, cynthia, és megígéri, hogy segít nekem . Mesélt nekem egy Drosagiede nevű férfiról, azt mondta nekem, hogy nagyon nagyszerű ember és igazi férfi, akiben megbízni lehet, és nincs semmi olyan szerelmi kérdés, amelyet nem tudna megoldani, és elmondta, hogyan segített számtalan embernek kapcsolatuk helyreállítása. Nagyon meg voltam róla győződve, gyorsan felvettem a kapcsolatot a doctorosagiede75@gmail.com e-mail címmel vagy a WhatsApp +33753154980 telefonszámmal. Minden problémámat elmagyarázom neki, ő azt mondta, hogy ne aggódjak, hogy minden problémám azonnal megoldódik. Megmondta, mit kell tennem, hogy visszavegyem a férjemet, és én meg is tettem. Azt mondta, hogy három nap múlva a férjem visszatér hozzám és koldulni kezd, és ez valóban úgy történik, ahogy mondta, nagyon meglepődtem, ez nagyon csodálatos. Istennek legyen a dicsőség, most nagyon szoros a kapcsolatunk, és mindketten újra boldogan élünk. Ha hasonló problémája van, vegye fel vele a kapcsolatot most, és keresse meg a problémát egyszer és mindenkorra. élek a bizonyságról

    VálaszTörlés