2019. június 24., hétfő

Holly Farrel: Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása



Aki kézbefogja ezt a könyvet, azonnal megállapíthatja, hogy gyönyörű, kívül-belül egyaránt. Hangulatos, szép fotók és elragadóan bájos vintage stílusú illusztrációk váltakoznak benne. Ha egy kicsit sem érdekelnének a  gyógy- és fűszernövények, akkor is a kezembe venném, egyszerűen nem győztem betelni a rajzolt szépségekkel.

Mivel azonban még érdekelnek is a gyógynövények és fűszernövények, ezért az illusztrációk csodálata mellett nagy érdeklődéssel forgattam. Sajnos az én kertemben nincsen túl sok gyógyító és fűszerező hatással bíró növény, de amik vannak, azokat sikerült a könyvből is beazonosítanom. 


Itt van mindjárt a menta, amiről csak annyit tudtam eddig, hogy menta és kész, de most alapos vizsgálat alá vetettem és megtudtam, hogy borsmenta van a kertemben, amely fajtáról úgy tartják, hogy ez a legjobb hatású az emésztésre, de orvosi célokra is ezt használják legtöbbször. 


"A menta az egyik legismertebb gyógynövény, a fogkrémtől kezdve a sült bárány mellé tálalt mentaszószig, a mentateáig és koktélokig, rengeteg felhasználási módja van. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a menta a családok nélkülözhetetlen barátja. Fajai és fajtái nemcsak ízben, hanem illatban is különböznek; az epertől a csokoládén át a gyömbérig. "


A gyógynövényeket a kulináris felhasználáson kívül az élet számos területén alkalmazzák, ruhafestésre, gyógyításra, illatosításra. Holly Farrel szerint valójában a gyógyszergyárak is jobban támaszkodnak a gyógynövényekre, mint amennyire azt szeretik elismerni. 


Ez a könyv segít megismerni alaposan a gyógynövényeket, és a fűszereket, a legismertebbektől egészen a ritkaságokig. Először egy általános gyorstalpalót olvashatunk a növények ültetéséről, gondozásáról, tulajdonságaikról, majd egyenként következik a részletes bemutatásuk, felhasználási területük, termesztési körülményeik, betakarításuk. Az ismertető elején és a végén egy-egy érdekes, vicces megállapítás, információ, esetleg népi hiedelem található az adott virágról.


A növények bemutatása közben a felhasználási területekről is részletes bemutatót kapunk, pl. különböző fűszerolajok és fűszerecetek, illatosított vizek receptjét ismerhetjük meg, de a gyógynövényfőzetek helyes elkészítését is megtudhatjuk. Olvashatunk arról is, hogyan készíthetünk zöldtetőt fűszerekből és gyógyfüvekből, ami a városban élők számára jó lehetőség lehet. 


Számtalan érdekes dolgot megtudhatunk még ebből a csodaszép könyvből, a végén pedig egy munkanaptárat találunk, amely évszakokra lebontva tájékoztat bennünket kertbéli teendőinkről, ami igencsak hasznos dolog, mert egy helyen megtaláljuk az összes gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatos teendőt tavasztól tavaszig, és már csak rajtunk múlik, hogy a következő évben milyen szépségek nőnek majd a kertünkben.

Bea

A könyvet IDE KATTINTVA megrendelhetitek.




"Iskolavirág (fogfájás növény, ábécéfű)
Acmella oleracea

Ezt az egynyári növényt leginkább különlegességéért tartják a kertben, illetve, hogy lenyűgözzék vele a vendégeket. Ha beleharapunk a virágjába, sokkszerű, sistergő érzést idéz elő a szánkban, ami aztán zsibbasztó hatású lesz, ezért kapta a másodlagos neveit: fogfájás növény (angolul pedig elektromos százszorszépnek hívják). A szánkban keletkező érzést a növény egyik kémiai összetevője, a spilantol kelti, ezt a rovarirtóként is használják."

*****

"Sok társához hasonlóan az izsóp is ősi gyógynövény. A Bibliában is több helyen említik tisztító hatását, például a Zsoltárok könyvében: Tisztíts meg engem izsóppal, és tiszta leszek; moss meg engemet, és fehérebb leszek a hónál. (Zsolt. 51:9, Károli Gáspár fordítása)."

*****
"A görög mitológiában az istenek egy babérfává változtatták Daphnét, hogy megvédjék Apollón zaklatásától. Nicholas Culpeper, 17. századi angol botanikus úgy vélte, a növény  jó ellenszere a boszorkányságnak is."

***** 

"A bazsalikom illata vitathatatlanul jobb, mint az íze, ezért kissé nehéz megragadni a természetét. Heston Blumenthal séf egyszer készített egy bazsalikom spray-t, amivel a pizza felszolgálásakor a levegőbe fújt, s ettől az étel ízletesebbnek tűnt, mint amikor a növény leveleit a pizzára tette."

*****
"Az ősi mediterrán kultúrákban meg voltak győződve arról, hogy ha káromkodnak a bazsalikom vetése közben, akkor jobb lesz a csírázási arány."

*****

"Egy legenda szerint a petrezselyem magjai elvetés után tízszer leszállnak a pokolba és visszatérnek onnan, mielőtt kicsíráznak - és mivel az ördög minden látogatás alkalmával megtart egyet magának, tízszer annyit kell vetnünk, mint amennyire szükségünk van."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése