2019. június 29., szombat

Blogfaggató Hajnal Vivivel



Blogfaggató rovatunk életében ezzel az interjúval új fejezet nyílik. Eddig íróknak, költőknek tettük fel kérdéseinket, amit továbbra is folytatni szeretnénk, ugyanakkor bővítenénk a megkérdezettek körét. Szándékunkban áll a könyvek világán túl is érdekes, példamutató, tehetséges, inspiráló embereket bemutatni nektek. 


Mai Blogfaggatónkban egy igazi példaképet szeretnék bemutatni, aki tele van szeretettel, akinek fiatalon sikerült megvalósítania élete álmát, akinek olyan családja van, amiben nagyon sok állatszerető ember szívesen osztozna, aki kitartással, türelemmel és elfogadással dolgozik azon, hogy családtagjainak, és itt bizony állatokról van szó, a legjobb, a legkényelmesebb ellátást és életet biztosítsa. 

Néhány hete színesíti, édesíti és tölti meg plusz szeretettel a napjaimat Hajnal Vivi, a Hajnal tanya tulajdonosa, akire a Facebookon találtam rá. Azóta nagy rajongója vagyok. Imádom azt a szeretetet, az odaadást, a humort, amit az állatai felé tanúsít, tisztelem  a rengeteg munkát és energiát, amit belefektet abba, hogy álomtanyáján mindenki boldogan élhessen. 




Igor, Rozi, Beni, Mici, Piri,  Bambi, Brúnó, Márton, Lili, Rumli, Géza, csak néhány név a sok közül, akik Vivi családjába tartoznak.

- Elmesélnéd, milyen állataid vannak?
Persze nagyon szívesen :) 

Van 4 gyönyörű kutyám, akik nem csak a tanyát, de engem is védenek. Tüzér, a török juhász, Zara, a német juhász, Inka keverék, Igor szintén keverék. Van 2 cicám, akikből az egyik mentett, mind a kettő ivartalanított, Mici és Cimbora. Van egy bennett kengurum Beni, egy örökbe fogadott őzikém Bambi, egy libám Márton, egy emum Géza, két lovam Hobó és Csini. Van egy 30 éves szamaram Rudi. Egy identitás zavaros Rozi kecském, egy mini malacom Ricsi, két tengerimalacom Cucu és Piri, Cucu megunt állatként került hozzám. 3 törpe papagáj Juli, Lili és Csáki, egy Brúnó nevű nyuszim, egy búbos kacsám Alfréd, 2 varjúm, mind a kettő mentett, egy dolmányos, ő Rumli és egy vetési varjú, Bestia. Egy albínó boa Bingó, egy kaméleon Guszti, 2 mexikói axolotl és egy karmos béka. 
A két mexikói axolotl

- Van különös története annak, hogyan kerültek hozzád?
Van, akit mentettem, van, aki megunt állatként került hozzám és van olyan is, akit már rég szerettem volna.



- Nagyon sok vidám, vicces pillanatot osztasz meg a Facebook oldaladon. Elmesélnél néhány nagyon emlékezetes, vicces történetet?
Hát szinte mindennap történik valami, ami mosolyt csal az arcomra. 

Talán amikor megvettem a 22 éves Mercédesz típusú kocsimat. Nagyon boldog voltam, hisz előtte mindig roncsokkal szaladgáltam :) Kitakarítottam, lemostam, beálltam az udvarba. A konyhaablakból könnyes szemmel néztem, milyen szép is. Aztán mindig ki-kipillantottam rá, amikor megláttam a kocsin Rozi kecskémet, aki vígan ugrált a tetején, majd Ricsi malacom kellő eleganciával vakarta a lökhárítón a hátát és a seggét,  míg kedvenc kakasom a jobb oldali visszapillantón kukorékolt. Arról már nem beszélek, hogy Tüzér előszeretettel oldalba pisálta :) 



De ilyen sztori volt az is, mikor elkészült a kerti tavam, mely 7 méter hosszú 4 méter széles és 1,5 m mély. Géza, az emu egyik pillanatban fogta magát és konkrétan beleugrott, jó idő volt. Én úgy megszeppentem, lelki szemeim előtt láttam, hogy Géza megfullad és vége, és hogy mennyire szeretem stb. Így önfeláldozó habtestemmel belevetettem magam a 22 fokos vízbe és megmentettem Gézát, aki, ahogy kitápászkodtam a tóból, ismételten visszaugrott :) Tetszett neki. És egyáltalán nem félt benne. Konkrétan itt hős is lehettem volna, de nem lettem.



- Mindamellett, hogy nagyon békésen éldegélnek egymás mellett az állataid, néha biztos csintalankodnak is. Tudsz mesélni ilyen esetekről?
Teljes a harmónia. Együtt bandáznak és szívesen segítenek egymásnak a bajban. A papagájok előszeretettel lopkodják a macskák elől a tápot és viszik be a tengerimalacoknak, akik bizony szívesen fogyasztják azt, hiába a prémium minőségű tengerimalac táp. 



Márton libámat a kutyáim mentették meg egy elég komoly rókatámadástól. A róka nem élte túl, de Márton azóta is köztünk van. 


- Vannak kialakult párok, akik különösen szeretik egymás társaságában tölteni az időt?
Természetesen vannak. Márton libám 5 éves. Mindene a kutyája, Tüzér. Rozi kecském titkon szintén szerelmes Tüzérbe, így ha túl közel mész a kutyájához,  nemes egyszerűseggel közétek áll :)



Brúnó nyuszim és a búbos kacsa, Alfréd hatalmas barátok. Juli papagájom és Cucu tengerimalacom országos cimborák. Beni, a kenguru imádja a kutyákat, legjobban Inkát és Zarát :) Igor kutyám Mici macskámmal spanol. 



- Olyanok vannak, akik nem csípik egymást annyira? A cicának például eszébe sem jutnak a papagájok, mint eledel? Összeszoktattad vagy inkább távol tartod egymástól őket?
A cicák együtt élnek a szabadon élő papagájokkal és tengerimalacokkal. Megtanulták, hogy nem bánthatják. Soha semmiféle baleset nem volt ebből. Összeszoktattam őket, így teljes a béke. 

Nyilván a kígyóhoz senkit nem teszek, hisz neki nem tudnám megmagyarázni, hogy az ugyanúgy családtag. 
Bingó mester felügyelet mellett fürdőzik a tóban

- Mennyi munkád van az állatok összeszoktatásában? Mennyire nehéz feladat ez?
Nem egyszerű feladat. Ha új állat érkezik, több nap, amíg mindenki megszokja. Illetve az új állat mindenféle orvosi vizsgálaton, féreghajtáson megy át, hogy esetlegesen se tudja megfertőzni az én állataimat. 


- Mennyi időt fordítasz az állatok ellátására, gondozására? Egyedül végzed, vagy van segítséged? 
Van segítségem.  Napi szinten sokat foglalkozom velük, ha munkába megyek reggel ellátom őket, ha otthon vagyok, akkor pedig egész nap köztük vagyok.



- Van munkahelyed, ahová mindennap bejársz dolgozni? Olyankor kire hagyod az állatokat?
(Egy riportban olvastam, hogy rendőr a civil foglalkozásod.)
Valóban  rendőr voltam, már leszereltem. Most testvéremmel együtt dolgozom egy halastónál, ahová rendszerint viszek állatot magammal. Nem kell rájuk vigyázni, arra ott vannak a kutyáim. Reggel ellátom őket, délután  mikor hazaérek, akkor pedig szintén. Mindenkinek igény szerinti a helye, így egyedül is szuperül érzik magukat. 


- Visszakapod azt a sok-sok szeretetet és törődést az állataidtól, amit te adsz nekik? Hogyan fejezik ki ők a szeretetüket?
Maximálisan. Elmondani nem tudom, mert ezt érezni kell. Mondhatom azt, hogy némelyikük jobban tudja a lelkivilágomat, mint pár barátom. 



- Mikor ébredt fel benned az állatok szeretete?  Mióta álmodoztál egy saját tanyáról? Ütköztél nehézségekbe, hogy megvalósítsd az álmod?
Pici korom óta szeretem és tisztelem az állatokat. Szüleim mindig, mindenben támogattak és támogatnak,  így mindig rengeteg állatom volt a szülői háznál is. 18 éves koromban szerettem volna egy tanyát, amit 22 évesen meg is valósítottam. Nekem valahogy minden nehezebben megy és mindenért tíz körömmel kell megküzdenem, pontosan ezért is becsülöm meg amim van. Ha valamit kigondolok vagy szeretnék, azt addig csinálom, míg valóra nem válik. 



- Ilyen nagy család mellett van időd az olvasásra? Vannak kedvenc állatos könyveid? 
Ritkán van időm olvasásra, mivel akárhányszor lazulós napot tartok, akkor eszembe jut, hogy ezt vagy azt kellene még csinálni a tanya körül :) Kedvenc könyvem A kis herceg.



- Melyik mesére emlékszel gyerekkorodból, ami különösen megragadt benned?
A Vuk. Imádtam, édesapám és édesanyám hetente többször felolvasta nekem. De talán mégis azok a mesék maradtak meg bennem, melyeket édesapám megélt a szülői házban, ami szintén egy tanya  volt. Igazi igaz történet alapján. Mai napig könnyes szemmel hallgatom őt. 


- Az egyik fotón láttam rajtad egy Kis herceg tetoválást, naná, hogy abban is ott egy róka. Van még olyan tetoválásod, amelyiken az állataidat örökíttetted meg?
Igen van. Maja kutyám portréja a vádlimon,  amit az egyik legjobb barátom, Róth Artúr  tetovált rám. Maja az a kutya volt, aki szinte mindenre megtanított, 11 évig volt velem. Mai napig nem tettem túl magam a halálán.

- A családodban van még aki ennyire rajong az állatokért, mint Te?
A szüleim. Csodálatos családom van, igazi szeretetbombák. Ők is nagyon szeretik az állatokat és nekik is van, nem ennyi mint nekem, de van. Egy igazi vagány, mosolygós család vagyunk. Édesanyám imádja a növényeket, virágokat, ő tanított a kertgondozásra, a virágok szetetére. Azóta az én tanyám is kész botanikus kert.

- Agyagfészket vettél a fecskéknek a leszakadt fecskefészek helyett, míg más ember leszedi a fészket, hogy ne csúnyítsa el a házát. Szerinted hogyan lehet megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját? Hogyan lehet elérni, hogy az emberek békében, egymást segítve éljenek az állatokkal együtt?
Erre nem tudom a választ… Sajnos egyre kevesebb az olyan ember, akit magán kívül más is érdekel. Így, ha nem is sokkal, de megpróbálok hozzájárulni ahhoz, hogy jobb legyen a világ. 


- Szeretnéd még növelni állatcsaládod létszámát? Mit, illetve kit szeretnél még magad mellett tudni?

Mivel minden állat költséggel jár, már csak az ennivalója is, így kapacitásomnak megfelelően teszem mindezt. Mivel hiába szeretnék egy elefántot, ha azt nem tudom eltartani :) Egyelőre Beninek szeretnék egy lánykengurut, hogy ne a macskáknak udvaroljon és kopogjon reggelente a teraszajtómon, hogy engedjem már ki őket. :)


Kedves Vivi!
Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre és a rendelkezésemre bocsátottad ezt a rengeteg csodálatos fotót a facebook oldaladról. Fantasztikus ember vagy, nagyon sokkal hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen a világ. Mindennapi bejegyzéseiddel vidámmá teszed a napunkat és követendő példát állítasz az embereknek emberségből, állatszeretetből, felelősségtudatból.

Ha ti is szeretnétek Vivi és állatcsaládja mindennapjainak részesei lenni, kövessétek őt a Hajnal tanya lakói facebook oldalon.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes interjú volt, csodálattal olvastam. Köszi! Köszönöm azért is mert úgy látszik ez bennem is megvan, hogy tanyán, állatokkal éljünk, távol a nagyvilágtól, szabadon. Örömmel látom, hogy van aki meg is valósítja. Viviennek gratulálok a kialakított életéhez. Irigylésre méltó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is köszönöm! :)Igen, Vivi és állatai csodálatra és szeretetre méltóak, az biztos.

      Törlés
  2. Jaj! Ez csodálatos "mese" volt!:) Egy gyönyörű képeskönyv! Hihetetlen, hogy ilyen emberek élnek közöttünk, és, ha nem mutatja be nekünk valaki, mint itt most te tetted, talán soha nem ismerhetjük meg? Nem tudom, milyen oka volt annak, hogy eltűnt a facebookról, nem is rám tartozik! De nagy űrt hagyott gondolom a követőiben! Sajnálom, hogy lemaradtam....de ezt most köszönöm neked és Vivinek. Valamelyik bejegyzésnél tanakodtam, hogy ki lehet Vivi, de most megtudtam!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, tényleg, pedig meg akartam írni. :D Van még egy másik interjú is vele, nem tudom azt olvastad-e.
      Ide nem tudom linkelni, de ha nem találod, csak szólj. :) Az oldalát azért szüntette meg, mert vannak emberek, akik unalmukban, vagy nem tudom milyen megfontolásból másokat piszkálnak és belekötnek olyan dolgokba, amihez semmi közük. Vivi pedig besokallt. De azért még most is van oldal, ahol megtalálható, ha érdekel , majd arról is küldök linket. :)

      Törlés