2019. június 21., péntek

Blogfaggató Szabó Anitával

A versek csodás dolgok! Miközben a költő gondolatait, érzéseit olvassuk, egyszercsak azt vesszük észre, hogy ezek már mi vagyunk, a mi gondolataink, a mi érzéseink, a mi fájdalmaink, a mi örömeink. A jó versbe bele lehet olvadni, megpendít bennünk emlékekeket, érzelmeket, szépséget érzünk és megelevenednek bennünk a szavak.

Anita versei nekem ilyenek, érzem benne az erőt, a gyengeséget, a magányt, a szerelmet, a szeretet, az örömöt, a békét és a nyugtalanságot. A Nőt! Csalódásokat és fájdalmakat, újrakezdéseket és felemelkedéseket, boldogságot és boldogtalanságot, a reménytelenséget és a reményt, a mosolyt és a könnyeket. - írtam ezeket a sorokat Szabó Anita Halvány kékben lobogok verseskötetének elolvasása után. 

A bejegyzésemet Anita új kötetéről elolvashatjátok IDE KATTINTVA.

Az első verseskötetéről, a 33 Lélekcseppről szintén olvashattok értékelést a blogon, IDE KATTINTVA.
Örömmel üdvözlöm Blogfaggató rovatunkban Szabó Anitát, ismerjétek meg ti is.


- Második versesköteted jelent meg nemrég, Halvány kékben lobogok címmel. Facebook oldaladon is rendszeresen megörvendezteted a követőidet új versekkel, sorokkal. Hogyan alkotsz? Amikor eszedbe jut valami, mondjuk egy bevásárlás közben, vagy egy szép tájat látva, gyorsan leírod? Vagy otthon, csendben, nyugalomban megformázod a gondolataidat? Hogyan születik a vers?
Verset írni könnyű és nehéz is.  Van, amikor 10 perc alatt sikerül megírnom és van, amikor napokba telik. Először csak egy-két sor sikerül és tovább olyankor nem is erőltetem. Érzem, hogy bennem van, de még nem a megfelelő. Ilyenkor hagyom magamban érlelődni.
Nagyon változatos, hogy mikor tudok írni, de az állandóság benne mégis akkor van, amikor főzök vagy vasalok. Olyankor jobban elkalandoznak a gondolataim, kikapcsolok, de már írtam zene hatására, hely látványára verset vagy csak egy szó ütötte meg a fülemet.

- Mi a polgári foglalkozásod? 
A polgári foglalkozásom diszpécser asszisztens a gyöngyösi P&G gyárban. 3 műszakban irányítom a bejövő és kimenő kamionokat, készítem elő a szükséges papírokat.


- Mit szólnak a kollegáid, ismerőseid ahhoz, hogy verseket írsz?

Az én meglátásom szerint büszkék rám, hogy sikereket érek az írásaimmal, verseimmel. Először mikor meghallották, kicsit furcsállták, de mára ez megváltozott. Biztatnak és örülnek a sikereimnek.


- Megmutatod valakinek elsőként a verseidet? Család, barátnő, szülők, gyerekek? 
Mindig megmutatom a lányomnak. Ő a legkisebb a családban, ő lakik velem. Ő az, aki hallja, látja legelőször, amit papírra vetettem. A fiaim már nagyok. Olivér a legidősebb beteg, otthonban él. Amikor tehetem, hazahozom. A középső gyermekem már dolgozik, külön él tőlem.

- Egyre többet jársz bemutató estekre, vers-felolvasásokra. Izgulsz ilyenkor? Hogy kell elképzelni egy bemutató estet? 

Nagyon izgulós típus vagyok. Mindig van egy kerete ezeknek az estéknek Vagy magam mutatom be és olvasom fel a verseket, vagy kérdeznek engem és más olvassa fel a verseket.
- Mióta írsz? Kicsi korod óta író szerettél volna lenni?
Már 13-14 évesen írtam, de azt akkor csak hobbinak tartottam és el is tettem a ceruzát jó sok évre. 6 évvel ezelőtt kezdtem újra írni. Először csak egy-két soros kis írásokat, majd egyre bővültek a sorok számai és végül verssé álltak össze a szavak. Egy barátom biztatott, hogy írjak és ne hagyjam abba, mert jónak találta.

- Van kedvenc költőd, versed? Sok verset olvasol?
Radnóti Miklós, Áprily Lajos a kedvenceim. Ha tehetem olvasok kortárs költőket, írókat. Nagyon sok tehetség van Magyarországon. Büszkék lehetünk rájuk!


- Én nagyon szeretem a verseidet. Mit jelent neked, amikor dicsérő visszajelzéseket kapsz? Te érzed, amikor egy versed különösen jól sikerül? Volt már olyan, hogy átírtál egy verset, vagy ha már egyszer kész, akkor nem nyúlsz hozzá?
Szeretem mikor pozitív a visszajelzése a verseimnek. Olyankor örül a szívem. A közönség ízlése nagyon változó. Volt már úgy, hogy azt gondoltam: nagyon jól sikerült az a versem és mégsem kaptam annyi visszajelzést, mint arról, amiről kevésbé gondoltam, hogy jó lett. Írtam át verset nem is egyszer és fogok is. Nem lehetünk elvakultak a saját írásunkkal kapcsolatban. Ha változtatásra szorul, meg kell tenni. Ez az írói alázat a versek iránt.


- Géppel írsz, vagy tollal papírral a kezedben is elképzelhetünk?
Írói eszközeim hagyományosak:papír, ceruza, radír. Géppel csak a közösségi oldalra írom ki a verseket.

- Segítenek a versek a magánéletedben, az örömeidben a problémáidban?
A versek, írások a pszichiáter számomra. Ennél jobban nem tudnám magamból kiadni, amit érzek.

- A boldogság vagy a boldogtalanság jobb ihletadó? Milyen állapotban születnek könnyebben a versek?
Mindkettő nagy kifejező eszköz egy írónak. Az én szemszögemből nézve a boldogság és a boldogtalanság is kiírható teljességgel.

- Tervezed, hogy prózai területen is kipróbáld magad és novellát, vagy akár regényt írj?
Ki szeretném próbálni magam egy kisebb novella írásában is. Már a címe is megvan a műnek. Most már csak idő és inspiráció szükséges. Kicsit izgulok ezzel kapcsolatban, mert még hosszabb lélegzetvételű írásaim nem nagyon vannak.

- Van példaképed? Aki inspirál, vagy követendő példát mutat neked?
Az összes kortárs író példaképem. Van hitük, alázatuk, energiájuk és tehetségük. Felnézek rájuk.

- Milyen emlékeket őrzöl a magyarórákról?
Igazából nem szerettem a magyarórákat. Főleg, hogy kötelező volt elemezni egy verset. Igazából soha nem tudjuk, hogy egy író mit is gondol abban a pillanatban, amikor a vers születik. Ez egy köztelező ’ruha’, amit ráhúzunk a versekre. Én például nem szeretek címet adni a versnek, pont ezért. Már akkor skatulyába zárom. Mindenki a saját érzéseire hagyatkozva olvashatja a verseim.

- Emlékszel kedvenc gyermekkori olvasmányodra?
Rengeteget olvastam. Még a paplan alatt is, zseblámpával. Nyári szünetben a sok játszás mellett, nagyon sok könyvet kölcsönöztem. Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám! könyve volt a legkedvesebb.

- Van-e hobbid, jut-e idő munka, költészet, gyerek mellett ilyesmire?
A hobbim, a választott utam: az írás.

+1 Mondanál 10 olyan szót, kifejezést, ami kedves számodra, akár a jelentése, akár a hangzása miatt?
szivárvány, fa, madár, gyermek, szív, méregzöld fű, bíbor, arany, szeretet, lélek.

Kedves Anita, köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, kívánom, hogy sok jó verset írj még, és én biztatlak azokra  a prózai írásokra is.

Bea



1 megjegyzés:

  1. Imadom verseidet,tudod.Nagyon buszke vagyok rad,szeretettel es szivbol gratulalok,draga Anitam.

    VálaszTörlés