2016. szeptember 6., kedd

Bosnyák Viktória: Elképesztő!

Elképesztő álmai mindenkinek vannak. A tiéd mi? Luxusnyaralás? Léghajózás? Száguldozás egy spéci terepjáróval? Hogy felvegyenek a legmenőbb gimibe? Vagy egy olyan őrült barátot szeretnél, aki betör a kedvedért egy múzeumba? Esetleg valami különleges tehetségre vágysz? 

Jóhegyi Laci, Dóri és Sári - a népszerű Tündérboszorkány-trilógia szereplői - rejtélyes meghívót kapnak egy ismeretlen suli gólyatáborába. De vajon miért tilos az internet és a mobil használata? Ez gáz! Elmenjenek egyáltalán?

De talán épp ez lesz az a nyár, amikor a legelképesztőbb álmaik is valóra válnak.

Azt nem tudom, hogy a legelképesztőbb álmaik váltak-e valóra, de az biztos, hogy fantasztikus, különleges kalandban volt részük, az unalmas nyár végefelé, mielőtt még elkezdődne a gimi. 

A barna Sári és a szőke Dóri ikrek, mindkettőjüket felvették abba a gimnáziumba, amelybe szerettek volna menni. Eseménytelen napokkal várták a gimi kezdetét, amikor a kopasz, kigyúrt, nyakig tetovált Robi postás levelet hozott részükre, amelyben egyhetes ingyenes jutalomtábor ajánlata volt a jó tanulmányi eredményeikért. Részleteket nem közöltek velük, csak a helyszínt és időpontot, ahol a szülők kíséretében meg kell jelenniük.  Hogy hol volt ez a helyszín, azt még meg kellett fejteniük a levélben közöltek alapján, ez volt a belépőjük a táborba. 

Azzal még nem árulok el semmit, ha megmondom, hogy a Gellért szálló volt a megfejtés, meg is jelentek a közölt időpontban a szüleikkel együtt és sok velük egyidős gyereket találtak a helyszínen. Meglepetésükre pedig egy ismerőst is, Jóhegyi Lacit, aki legtöbbször a könyvébe temetkezik. Miután elbúcsúztak a szüleiktől és a mobiljaiktól, elkezdődött számukra a nagy kaland. 

Ezután idejük egy részét a Gellért fürdőben tölthetik, ahol találkoztak volt osztályfőnökükkel és tesitanárukkal Klott Gatyával, azaz Klott Kálmán tanár úrral, aki úszómesterként tevékenykedett igazán sajátságos módon a fürdőben. A csapat kiegészül Yvette-tel és Eszterrel, majd később melléjük rendelik a magas, fekete, kócos Ajtósi Dénest, akinek komoly feladata lesz a továbbiakban. Ő rajzolja a képregényeket, ugyanis a könyv rendelkezik egy nagyon eredeti sajátossággal, történetesen, hogy a kalandjaikat képregényekkel illusztrálják, amiket az események után Dénes készít el, bizonyságot téve hatalmas rajztehetségéről. 

Ezek a kalandok a Nemzeti Galériában zajlanak, ahol olyan dolgok történnek velük, amit mindannyian szívesen kipróbálnánk, örömmel lennénk részesei a rejtélyes utazásoknak.  Még fel sem ocsúdnak a megmagyarázhatatlan dolgokból, amikor egy bűnbanda is a képbe kerül. 

A képregények miatt nem csak egy jó ifjúsági regényt olvashattunk, hanem élvezhettük a képregény által életre keltett csodálatos kalandokat, utazásokat. Mozgalmas, jó humorú, eredeti ifjúsági regény. A rajzok nagyszerűek voltak, nagyon jól rajzol ez a Dénes. :D A dicséret persze Bernát Barbarát illeti, rajzai sokat hozzátettek a könyvhöz, nagyon tetszettek a festmények rajzai, Yvette, mint a naivitás szobra fantasztikus, de imádtam Sárit és Dénest is a Klimt adaptációban. 


A végén fény derül a rejtélyre, a megmagyarázhatatlan "utazásokra", de csak addig leszünk nyugodtak, amíg nem kapunk egy másik igen rejtélyes és titokzatos információt, hogy kellőképpen felcsigázva várhassuk a következő részt.

A könyvet köszönöm a Kolibri Kiadónak!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése