2016. szeptember 28., szerda

Aziz Ansari: Modern románc

Egyszer mindenki nekiveselkedik, hogy megtalálja az igazi szerelmet. Emberekkel ismerkedünk, randizunk, kapcsolatokat kezdeményezünk - mindezt abban a reményben, hogy találkozunk valakivel, aki megérinti a lelkünket. Ez most bevett dolog, de elképesztő mértékben különbözik attól, ahogy az emberek alig pár évtizeddel korábban éltek. Az új technológiáknak hála döbbenetesen egyszerű kapcsolatba lépni, és válogatni a lehetőségek között. Akkor mégis miért ennyire fusztrált mindenki?
A problémák egy része saját korunk terméke. De a szerelmi életünk változásai mégsem írhatók egyedül a technológia számlájára, ugyanis rövid idő alatt végleg megváltozott a párválasztás teljes kultúrája. Ma az emberek idősebben házasodnak, mint valaha, és éveket töltenek életükből a Nagy Ő utáni kutatással.
Aziz rengeteget élcelődött a modern kapcsolatokon, de a Modern románc kötet megírása közben úgy vélte, szintet kell lépnie. Összeállt a NYU szociológusával, Eric Klinenberggel, és közösen hatalmas kutatási projektbe fogtak, amelynek keretében több száz beszélgetést vezényeltek le a helyi fókuszcsoportokkal Tokiótól Buenos Airesen át Wichitáig. Vizsgáltak viselkedésmintákat, közvélemény-kutatásokat, és létrehozták a Redditen saját kutatási fórumukat is, ahol több ezer üzenetet dolgoztak fel. Bevonták a világ társadalomtudomány-kutatóinak krémjét is. 

Egyedülálló könyv a maga nemében Aziz Ansari könyve, nem hiszem, hogy túl sokan írtak volna erről a témáról ilyen nézőpontból, ilyen szempontok szerint és ilyen lazán, könnyedén és viccesen.
Egy társkeresési, társkapcsolati modern ismeretterjesztő könyv, összehasonlítva benne a régi és a mai világ párválasztási technikáit, az országok különböző ismerkedési kultúráját, az ismerkedés és a kapcsolatok buktatóit, és fordulatait. 

A fókuszcsoportokban részt vevő emberek igazán közlékenyek voltak, nagyon sok mindent megtudhattunk sok ember szerelmi életéről, partnerkereső szokásaikról, szívesen megosztották Azizzal és Erickkel mindenféle megnyilvánulásokat, így ők belekukkanthattak e-mailekbe, üzenetekbe és a különböző közösségi és partnerkereső alkalmazásaik aktivitásaiba is. 
Szociológusok, antropológusok, pszichológusok és sok-sok adat, kutatás segítette a szerzők munkáját, tehát nem hasraütésből származó információk és ismeretek gyűjteménye ez a könyv, hanem valós, helytálló adatokat tartalmaz. 

Olyan érdekes adatokat például, hogy míg nagyapáink, dédapáink idejében nagyon gyakran választottak utcabeli, de legalábbis falubeli párt maguknak a fiatalok, vagy ne  a szomszéd házból, ez ma teljesen megváltozott, még a világ végéről is választhatnak maguknak az emberek egy másikat, akivel leélik az életüket. Azaz mégsem, mert mára ez is megváltozott, nagyon ritkán tartanak a korunkbeli házasságok egy életen át. 

A mai kitágult, hatalmas lehetőségekkel teli világ nagyon megkönnyíti a  párkeresést, mert sokkal nagyobb kínálatból választhatnak a pártalanok, az emberanyag, amiből kiszemezhetik azt az egyet, szinte végtelen. Ugyanakkor éppen ennyire meg is nehezíti, hiszen sokkal nehezebb a rengeteg emberből, nőből, férfiból kiválasztani azt, aki nekünk a legjobb lehet. Hiszen mindig gondolhatjuk azt, hogy van jobb, van szebb, és csak keresünk, keresünk. Legalábbis azok az emberek, akik a fókuszcsoport tagjai voltak, ezt tapasztalták. 

Ma már sokkal később házasodunk, mint a korábbi generációk tagjai. Hogy miért lehet ez, erre is választ kapunk a könyvből. Míg az 1950-es évek generációjának a házasság a felnőttség felé vezető első lépcső volt, szabadulás a szülői házból, a szabadság, addig a mai fiataloknak ez már teljesen mást jelent. Ma már lehet érvényesülni, kiteljesedni, elhagyni a szülői házat férj nélkül is, tehát nem sietős. Van idő és lehetőség keresgélni a Nagy Őt. Közben megvalósítani önmagunkat.

Ma már a férfi telefonon, sms-ben, e-mailben hívja randira a nőt, az sem szokatlan, ha  fordítva történik, és ugyanezekkel a kommunikációs módszerekkel akár le is zárnak egy kapcsolatot, azaz szakítanak minden szívfájdalom nélkül telefonon. Én ezt amúgy mai kor ide, mai kor oda, oltári nagy bunkóságnak tartom, de sajnos hallottam, láttam már ilyet. 

Az online társkeresés, a legjobb profilkép, üzenetstratégiák, választások és lehetőségek, randimódszerek és típusok tárháza ez a könyv, aktuális példákkal, Aziz humoros megállapításaival és példáival. 

Nemzetközivé vált kutatásaik, utazásaik révén tudomást szerezhetünk arról, hogy a párizsi kapcsolatok kialakulása hasonlít leginkább elődeink ismerkedési szokásaira, Tokióban a szexuális érdeklődés hanyatlását tapasztalták. Buenos Aires viszont tobzódik a vágyban, a szerelemben, lüktet a szexuális energiától. 


Lehet a múltat felruházni romantikus gondolatokkal, lehet mosolyogni rajta, és ugyanígy a mai technikai eszközökről és online ismerkedésről is lehet elismerően és lenézően nyilatkozni, de kétségtelen, hogy mindkettőnek van előnye és hátránya is. A változások felkavaróak, technikai vívmányok mindig is voltak, az emberek remekül alkalmazkodtak ezekhez az eszközökhöz, és igyekeztek használni az előnyeiket. A társkeresésben és párkapcsolatokban is. 

A Modern románc egy szórakoztatóan gondolkodtató könyv, és igazán humoros formában olvashatunk ezekről az  érdekfeszítő tudnivalókról. :)

A könyvet köszönöm a Fumax Gemini Kiadónak!

9/10

Bea 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése