2016. szeptember 2., péntek

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány

Borzas Füzike, Fürtös Bodza, Erdei Szamóca, Sáfrányos Szeklice... néhányan e kötet szereplői közül. Ők és társaik igazi vidám, cserfes, rakoncátlan királylányok, akik körül mindig történik valami izgalmas!

A Csukás István-díjas Simon Réka Zsuzsanna legújabb kötete a tőle megszokott humorral és szójátékokkal fűszerezett csodás nyelvezettel meséli el a tíz különleges  királylány egy-egy vidám történetét. A kötetet Egri Mónika mosolyt fakasztó képei teszik teljessé.

Minden kislány egy királylány. Róluk szól ez a könyv, azokról a királylányokról, akik éppúgy élnek, mint a kislányok, csak éppen egy palotában, és néha összefutnak boszorkányokkal, lovagokkal és sárkányokkal. 

De éppen úgy vannak képzelt barátaik, mint a rendes házakban és lakásokban élő kislányoknak. Aranyos Fodorka királykisasszonynak például nem is egy képzelt barátja van, és sajnos problémái is adódtak ebből, mert külön széket igényelt nekik a királyi reggelinél, amiért az apukája és az anyukája, a király és a királyné igencsak furcsán néztek rá. De aztán Aranyos Fodorka kiderítette az apukája gyerekkori titkát, és többé már nem néztek furcsán a képzelt barátaira.

Vagy Berki Szellőrózsa, aki mindenhonnan elkésett. Micsoda királylány az, aki sehová sem ér oda időben. A szülei mindent kipróbáltak, hogy megszüntessék ezt a rossz tulajdonságát, míg a végén igazán meglepő megoldásra bukkantak. 

Olvashatunk mindig borzas királylányról, aki nem szerette a fidres-fodros, kényelmetlen ruhákat, sőt még a koronát sem a fején. 

Királylányról, aki a palota ablakából nézhette csak a nagy tavaszi varázslótalálkozót, ahol a varázslók bemutatják új tudományaikat, mert szobafogságban volt, de végül úgy alakult, hogy ő maga is varázsolt.

Aztán egy olyan királylányról, akitől rettegtek a sárkányok, mert az volt a hobbija, hogy elrabolta őket. Történetünk idején a háromfejű sárkány rettegve  bujdosott előle,  sőt, magát a királyt kérte meg, hogy bujtassa el a lánya elől.

Volt egy királylány, akit elleptek a limlomok, de annyira, hogy már senki nem tudott mozdulni a palotában, a szülei sem tudtak kimenni a szobájukból és a királylány sem az övéből. Olyan éhes volt azonban, hogy kitalálta tökéletes megoldást, hogyan szabaduljon meg a limlomoktól.

Sárkányok, lovagok, varázslók, boszorkányok, zseb- és táskaszörnyek, no és majdnem egy tucat királylány. Mindenki itt volt ebben a könyvben, aki számít. Bár királylányokról szól a történet, úgy gondolom nemcsak kislányoknak fog tetszeni ez a könyv, mert a biciklizős sárkányok, az elmélkedős lovagok és a könyv többi szereplője igencsak vicces és vidám helyzeteket teremtenek. A történetben nagyon sok könyv és olvasós királylány szerepel!  :)

 
Igazán szép ez a könyv, nagyon tetszettek a királylányok, akik királylányságuk ellenére igencsak modernek és szeretetreméltóak voltak, de a sárkányok is nagyon barátian, illedelmesen néztek ki, nagyszerűen szerepeltek, könyvet olvastak, elbújtak, bicikliztek, görkoriztak, még a piacon is vásároltak. Remek az illusztráció, szeretem ezt a stílust!

A könyvet köszönöm a Manó Könyvek Kiadónak!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése