2016. május 30., hétfő

Virág Emília: Sárkánycsalogató

Józsi, a pizzafutár egyetemi hallgató egy másnapos reggelen utat nyit a világok között, s rászabadít egy sárkányt Budapestre. Nyomában ott van Béla, a lovag, akinek a sárkány tojására fáj a foga. Aki ugyanis megszerzi a sárkány tojását, elnyeri a szépséges királylány kezét.
Miután feldúlják az Oktogont, ellopnak egy tehenet és legyőzik a gonosz boszorkát, a tabletjébe kapaszkodó, nyegle fiúról kiderül, hogy pont olyan nemes, önfeláldozó és hűséges, mint Béla lovag, s ketten együtt nagyon sok mindenre képesek szívük hölgyéért.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki nem nagyon rajongott a fantasy műfajért, ezért mindig nagyon óvatosan válogatott az ilyen jellegű  könyvek között.
Ám a sors úgy hozta, hogy a Sárkánycsalogató című könyvnek mégsem tudott ellenállni, amiben szerepe volt a figyelmfelkeltő fülszövegnek és a szemrevaló borítónak is. 

És így a könyv után bátran kijelentem, hogy még milyen jó, hogy nem álltam ellen ennek a könyvnek, és hagytam magam eme sárkánycsalogatásba belevonni, mert ez a könyv szuper volt! :)
Amikor az ember már azt hiszi, hogy kinőtt a mesék, a gonoszok és jók, boszorkányok és sárkányok világából, akkor jön egy ilyen remek történet, és rájön, hogy a mesék világából nem is igazán lehet, és egyáltalán nem ajánlott kinőni.

Főhősünk Józsi,  roppant mókás és szerethető alak volt, a hanyag és linkeskedő stílusa ellenére is. Béla, az udvarias és becsületes, távoli világból érkezett lovag pedig minden erejével megpróbálta őt a helyes irányba terelgetni, s nem hagyta őt megfutamodni Egon, a sárkány elől sem. 
Az egyik kedvenc és legviccesebbnek tartott filmem a Jöttünk, láttunk, visszamennénk, így nagyon örültem, hogy ebben a könyvben is ilyen korszak különbségekből adódó poénokkal találkoztam. 

Béla és Egon, a sárkány egy másik, mágiával átitatott világból érkeztek Budapestre, de a történet során Józsi is megjárja ezt a világot is, ahol beszélő állatokkal, elátkozott kutakkal, fura szerzetekkel, és a nagy és rettegett boszorkánnyal, Hollussal is találkozik, ja és persze a tabletjét sem felejtette otthon, amit Hollus el is koboz tőle saját használatra. 

Egyik mese sem lenne igazi mese,  egy minden hájjal megkent gonosz nélkül, ezt a szerepet a marketinges Kövecs János tölti be, aki minden helyzetet megpróbál a saját javára fordítani. A Budapestre érkező sárkány pedig pont egy olyan helyzet, amitől nagyon sokat remél, bizony-bizony még attól sem riad vissza, hogy megzsarolja a sárkányt.

A történet  tele van csudásabbnál csudásabb lényekkel, tépett lidérccsirkékkel, büdös javasasszonyokkal, és beszélő állatokkal is, no meg persze egy csöppnyi szerelemmel, ami egyik meséből sem hiányozhat.

Mindenkinek jószívvel ajánlom a könyvet, aki könnyed és fantáziadús kikapcsolódásra vágyik, mindezt természetesen jó sok nevetéssel társítva. Hagyjuk előtörni mesekedvelő gyermeki énünket, hogy a  mostani modern énünkkel társulva együtt élvezze ezt a nagyszerű történetet.


A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

9/10

Zsófi

7 megjegyzés:

  1. De jó, hogy neked is tetszett!
    Egy igazi kincsre bukkantunk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg egy kincs volt ez a könyv! :)
      Most már egy kicsit én is bátrabban fogok bánni a magyar szerzőkkel :)
      A könyv természetesen megy Anyához is olvasásra, most Apának nyomtam a kezébe, nagyon kíváncsi leszek, hogy fog neki tetszeni :) :)
      Zsófi

      Törlés
  2. Elég vadnak tűnik ez a könyv, de így, hogy Zsófinak is és Babó Bucának is tetszett, megjegyzem ezt a könyvet :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jegyezd is! :) :) :)
      Nagyon kíváncsi lennék, Te mit gondolnál róla! :) :)
      Tényleg elég vad és dilis könyv volt, de néha ilyen is kell :) :)
      Zsófi

      Törlés
    2. Ha már két egymástól teljesen független ember mond róla jót, akkor annyira rossz csak nem lehet :)

      Törlés
  3. Az elején még bizonytalan voltam benne, hogy végig fogom olvasni, de aztán mikor sikerült magam átállítani a témára, már élvezettel olvastam végig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! :) :) És remélem Titire is rá tudjuk beszélni :)
      Zsófi

      Törlés