2016. május 3., kedd

Saskia Sarginson: Nélküled

Suffolk, 1984
A tizenhét éves Eva kislány kora óta imád édesapjával kivitorlázni a nyílt tengerre. Egy alkalommal a kirándulás szörnyű veszekedésbe torkollik, a vitorlás a viharba sodródik és elsüllyed. Bár mindenki tudja, hogy a lány remek úszó, testét nem találják meg, s Evát halottnak nyilvánítják. Csupán egyetlen ember hisz töretlenül a megmenekülésében: a húga, Faith.
Miközben szüleik házassága darabokra hullik a bűntudat és a gyász súlya alatt, Faith megpróbálja bebizonyítani, hogy a nővére él.

A tengerpart közelében egy sziget körvonalai rajzolódnak ki - rejtélyes, elvadult, tiltott terület, amelyen itt-ott ablaktalan, elhagyatott betonbarakkok emelkednek. Senki sem tudja, hogy az egyik barakkban Evát tartják fogva. Hogy a túlélésért harcol - azért, hogy hazatérhessen.

A Nélküled misztikus regény, thriller és érzelmes családi dráma egyszerre, amelyben hiedelem és hit, megérzés és meggyőződés nem választható szét egymástól, épp úgy, ahogy a szeretetnek sincs szüksége ésszerű érvekre. A könyv egy pillanatra sem hagyja nyugodni az olvasót, miközben a szív legmélyéig hatol.

A könyv elején megismerjük Faith-et és szüleit, Clarát és Maxet, akik épp egy nagyon nehéz időszakon mennek keresztül, ugyanis egy vitorlás balesetben elveszítették az idősebb gyermeküket, Evát.
A tragédia előtti apa és lánya vitorlázás nagy veszekedésbe torkollott, s Max felelősnek érzi magát Eva haláláért, a bűntudat megkeseríti a mindennapjait.
Clara nem tud Maxnek megbocsátani, Eva elvesztése után mély depresszióba süllyed, nem tud és nem is akar megküzdeni a mindennapokkal.

Faith viszont tudja, hogy Eva él, és az anyja meséiből megismert mítikus lény Vadember, a szigeten tartja fogva. 
Faith szülei nem hisznek a lánynak, úgy hiszik csak azért találja ki ezt, mert csak úgy mint ők, nem tudja Evát elengedni. 
Faith-t semmi nem tudja visszatartani attól, hogy megkeresse a nővérét, sem a szülei, sem a saját korlátai nem jelentenek számára akadályt, mindent megtesz, hogy megtalálja Evát.

Nagyon szomorú volt látni, hogy ez a három ember, akiknek ebben a helyzetben a leginkább össze kellett volna tartaniuk, és egymásba kapaszkodniuk egyre távolabb és távolabb sodródott egymástól.
Faith-szel, mint testvér teljesen együtt éreztem, nagyon megható volt látni, ahogy tényleg mindent elkövetett Eva visszaszerzése érdekében, nem érdekelte a szülei véleménye, akik szerint csak kitalálta ezt az egészet, sem az, hogy esetleg Eva keresése közben a saját életét kell kockáztatnia. 

Faith küzdelme akkor nyert még nagyobb jelentőséget, amikor eljutottam Eva fejezeteihez, és megtudtam, hogy Eva valóban fogságba esett egy szigeten. Az első benyomásaim alapján még nem voltam biztos semmiben, sem abban, hogy vajon, hol lehet ez a sziget, sőt még abban sem, hogy Eva valóban életben maradt-e, de ahogy egyre jobban haladtam a történettel, minden a helyére került, és már én is szorítottam Faithnek, hogy sikerüljön neki megtalálnia a nővérét.

A lányok szüleire Clarára és Maxra egy idő után nagyon megharagudtam amiatt, hogy így magára hagyták az életben maradt lányukat, pedig neki is ugyanolyan nehéz volt ez az egész, mint nekik. 
A történet egy pontján Max és Clara múltját is megismerhettük, láthattuk őket, mint ifjú szerelmeseket, majd mint a házaspárt, akiknek nem várt nehézségekkel kellett megküzdeniük.

A misztikum, és a titokzatosság a könyv befejezésénél került egy kicsit előtérbe, maradtak megválaszolatlan kérdéseim, de a történet így is kerek egész volt. 
Egy megható és érzelmes történet volt ez a könyv, a szeretetről, a megbocsátásról, a család erejéről és arról, hogy a mindennapjaink minden apró percében meg kell látnunk a jó dolgokat, s nem szabad hagynunk, hogy a rossz dolgok felülkerekedjenek rajtunk, mert egyszer már csak azt vesszük észre, hogy túl késő lesz változtatni a dolgokon.


A könyvet köszönöm az Alexandra Kiadónak!

8/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése