2016. május 26., csütörtök

Dr. Németh Mariann: Közlekedési balesetek kárrendezése

Gyakorlati útmutató

A közúti közlekedési balesetek évről évre közel 20 ezer embert érintenek. A balesetek rendkívül súlyos, hátrányos következményekkel járhatnak, hiszen a károsultaknak megváltozik az egészségi állapotuk, megrokkanhatnak, elveszíthetik családtagjaikat, munkájukat, sok esetben olyan maradandó testi és lelki változásokat szenvednek el, amelyek miatt családi, társadalmi életük tönkremegy, életkilátásaik, méltó öregedésre való esélyük jelentősen csökken. Nem beszélve arról, hogy a még nem életveszélyes balesetekből származó károk megtérítésére is számos lehetőség kínálkozik.
Mindezek ellenére az emberek a kárrendezésben tájékozatlanok, nem rendelkeznek kellő elméleti és gyakorlati információval ahhoz, hogy érdekeiket eredményesen képviseljék a kártérítés fizetésére kötelezett biztosítótársaságok előtt. A kárrendezési eljárás sehol sincs nyilvánosan szabályozva, a balesetek érintettjei nincsenek tisztában jogaikkal, nem tudják, milyen kárigényeket terjeszthetnek elő, hová fordulhatnak segítségért, útmutatásért.
Jelen kötet ezt a hiányt pótolja. A szerző ügyvéd, biztosítási szakjogász, húsz év tapasztalatát feldolgozva mindenki számára érthető, a szakzsargont lehetőség szerint kerülő, a nehézkes jogi nyelvezetet egyszerűsítő információkat közöl a károsultak használatára, a leírtak azonban a témával foglalkozó szakemberek számára is hasznosak lehetnek.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember. Ennek az embernek volt egy János nevű fia, aki már nem volt annyira szegény, jól működő vállalkozása volt, szép autója, családja. János nagyon figyelmes sofőr volt, odafigyelt minden fontos részletre, mindig be volt kötve a biztonsági öve, mindig megadta az elsőbbséget annak, akinek meg kellett adnia, és mindig tökéletes állapotban tartotta az autóját. Volt az autójában navigációs készülék, volt  egy  minőségi szemüvege kifejezetten a vezetéshez és éppen azon a bizonyos napon vette meg gyermekeinek a hőn áhított számítógépet, a maradék készpénzéért pedig árut hozott az üzletébe. Éppen azon a bizonyos napon, amikor egy figyelmetlen vezető egy kereszteződésben nem adta meg neki az elsőbbséget és telibe találta az autóját.
János a kórházban tért magához. Hosszú percekig tartott, amíg sikerült visszaemlékeznie a történtekre. Szirénázó mentőautó, tűzoltók, de a részletekre nem emlékezett.  Kétségbeesésében a fejéhez kapott, azaz kapott volna, de mindkét karját gipsz borította. Szemüvege sem volt rajta, ezért csak homályosan látta a feléje közeledő női alakot. A felesége hangja remegett a visszatartott sírástól. - Igen, valamennyire rendbe jön a lába, de addig még sok műtét vár rá, és a legjobb esetben is bottal kell járnia. - amikor észrevette férjét, gyorsan letette a telefont. 

János lassan gyógyulgatott, hősiesen tűrte a műtéteket, hallgatott a gyógytornászára, szorgalmasan végezte a gyakorlatokat, nem gondolt arra, hogy már soha többet nem futja le a maratont, és a gyerekekkel sem fogja kézenfogva körbekorcsolyázni a műjégpályát. Sokat olvasott, a felesége behozta a régi szemüvegét, ami már nem olyan jó, mint az új volt, de azért megteszi. Beletörődött abba, hogy a gyerekeknek vásárolt számítógép a balesetben összetört, és nem tudja, hogy mikor tudják pótolni, mert most minden megtakarított pénzüket felemésztették a kezelések, és János keresetének hiánya. A balesetben tönkrement áru és navigáció nem fontos, az a lényeg, hogy János életben maradt, a biztosító fizetett az autóért, ami már soha nem lesz olyan, mint volt, és egyelőre azt sem tudja, hogy legyőzi-e a belsőjében támadt vezetéstől való félelmet valaha. 

János boldogan, ám kicsit keserű szájízzel ült családja körében az ebédlőasztalnál. Nem követelnek a gyerekek semmit, nem kérdezik, hogy mikor kapnak másik számítógépet, hanem boldogan olvasnak fel apának, a felesége mosolygósan teszi elé a pitét, miután egész héten dolgozott,  ő pedig egy viszketésnek álcázott arcrándulással  igyekszik eltitkolni a lábában az újra és újra jelentkező fájdalmat, és megigazítja a szomszéd széknek támasztott botját. Talán hamarosan vissza tud menni dolgozni, igaz, segítséget kell felvennie, de szeretné ismét eltartani a családját, vagy legalábbis kivenni a részét a családi költségvetésből.

A legtöbben János kaliberű, hétköznapi emberek vagyunk. Akiknek fogalma sincs, hogy egy kötelező felelősségbiztosítás mennyi kárpótlási lehetőséget  rejt magában. Hogy Jánosnak nem csak az autójában keletkezett kár megtérítése járt volna, hanem kárpótolhatták volna nagyon sok mindenért. Az eltört szemüvegéért, a tönkrement navigációs készülékért, a balesetben megsérült ruházatáért, a balesetben tönkrement áruért és a gyerekek számítógépéért, a kórházi tartózkodásáért, a keresete kieséséért, a maradandó testi sérüléseiért, a lelki, pszichés problémákért. 

Dr. Németh Marianna könyvében nagyon sok hasznos információt olvastam a közlekedési balesetek kárrendezéséről, kárpótlásokról, a baleset utáni teendőkről. Egyszerű, hétköznapi, tájékozatlan emberként azt gondoltam, hogy ilyenfajta kártérítések csak Casco vagy egyéb külön biztosítások megléte esetén járhatnak. Ám a könyvben felsorolt kártérítések a balesetet okozó személy kötelező felelelősségbiztosítása terhére történnek, márpedig az elvileg mindenkinek van, ugyanis azért kötelező. Formaleveleket is találunk a könyvben, amelyek a biztosítási ügyintézéshez nyújthatnak segítséget. A könyv tanácsai minden közlekedésben részt vevő személyre vonatkoznak, tehát legyen a károsult gyalogos, kerékpáros, motoros, vagy az autókban ülő utasok. Azt is tudnunk kell, és a szerző sem titkolja, hogy ezek nem könnyű menetek, a biztosítóknak mindig maguk felé hajlik a keze, de ha szakszerűen, körültekintően járunk el, és nagyon-nagyon kitartóak vagyunk, akkor győzhetünk!
 

Szükséges, hiánypótló könyv, ami jó, ha megvan otthon a könyvespolcodon, de az igazán jó az, ha soha nem kell elővenned. :)
El tudnék képzelni hasonló könyvet lakásbiztosítás kárrendezése esetében, mert biztos mindannyiunknak vannak rossz emlékei a biztosítótársaságokkal vívott csatározásokról, amikor  hiába volt lakásbiztosításunk, vagy éppen üzletbiztosításunk, végül sem a beázásra, sem a betörésre nem kaptunk semmit, mert a biztosító hivatkozni tudott valamilyen apró betűs részre, amit mi egyszerű halandók észre sem vettünk. 

Köszönöm a szerzőnek a könyvet!

Bea

2 megjegyzés:

  1. Volt szerencsém olvasni a könyvet, ami valóban nagyon jól, érthetően tájékoztatja a laikusokat is a témában. Fantasztikus részletességgel, életből vett példákkal vezet be a károsultak "jogos" világába. Mindenkinek szívből ajánlom, bár ne lenne rá szükség, de ha megtörtént a baleset, akkor nélkülözhetetlen, akár "életmentő" is lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így van! Nagyon jól használható könyv, sajnos senki nem jelentheti ki, hogy sosem lesz ilyen könyvre szüksége.

      Törlés