2016. május 28., szombat

Dorothea Benton Frank: Magányos nők klubja

A történet kezdetén három mit sem sejtő nőt hoz össze egy tragédia és egy rejtély. 
Lisa St. Clair csupa szív ápolónő, aki mindenről lemondva nevelte zabolátlan lányát, Marianne-t, miután a férje huszonnégy éve magára hagyta őket, és gyerektartás gyanánt évente egy lottószelvényt küldött. Egy szép napon azonban a volt férj ismét felbukkan és magával csalja a lányt. 
Így amikor Lisa legkedvesebb betege, Kathy meghal, a magányos Lisa hozzácsapódik Carrie-hez és Suzanne-hoz, volt betegének leghűbb barátaihoz. A három nő élete összefonódik, megosztják egymással problémáikat, de bármilyen eseménydús is így együtt az élet, valahogy mindig visszakanyarodnak Kathy rejtélyéhez. Ki volt ez a nő? Mit jelentett rövid élete? 
Lisa, Carrie és Suzanne lassan megfejtik a titkot, és terveket kezdenek szőni, hogyan tegyék örömtelibbé saját életüket. Míg végre rádöbbennek, hogy a szingliség nem egyenlő a magánnyal.
Dorothea Benton Frank megmutatja, hogy a barátságnál nincs erősebb kötelék, és a szerelem jóval több, mint rátalálni az igazira. Az olvasót magával ragadja a dél-karolinai tengerpart és Charleston varázsa, mialatt ezekről a remek magányos nőkről olvas, akik előtt még ott az egész élet.

Egy olyan történet, amiben nem tini lányok a főszereplők! A könyv főszereplői már jóval túlhaladták a tinédzser kort, sőt már fiatalnak sem nevezhetnénk őket. Jócskán benne járnak középkorúságukban és mindannyian egyedülálló nők. Egy szomorú haláleset hozza őket össze, és míg a rejtélyek kibogozásán ügyködnek, közel kerülnek egymáshoz, barátokká válnak. 

Nagyon tetszett mindhármuk karaktere, mindegyikük egy teljesen más egyéniség. A könyv igazi, amerikai, rózsaszín történet, ne várjuk tőle az élet nagy problémáinak megoldását. Viszont lendületes, dinamikus, zajlik az élet főszereplő hölgyeink körül, mindig történik velük valami. Könnyed történetnek tűnik, ám komoly témákat érint. 

Lisa egy idős- és hospice otthonban ápolónő, így mi is tanúi lehetünk az életük utolsó szakaszához érkezett idős emberek lelki nehézségeinek, ám jókat derülhetünk is az otthonban történteken, a lakók furcsa kalandjain. 

A könyvet végigkísérte a humor, nekem nagyon bejött az írónő stílusa, szerettem csipős, szarkasztikus megjegyzéseit, jól szórakoztam, teljesen kikapcsolt.  

Tetszett, ahogyan ennek a három nőnek a példáján keresztül mutatta meg a szerző, hogy az életnek még egyáltalán nincs vége ötvenévesen, a barátság, a szerelem nincsen életkorhoz kötve. Sok minden vár még egy emberre, egy nőre, ha nyitottan áll az élet szépségeihez és tartalmasan szeretne élni. Ilyenkor már megvan az embernek a kellő tapasztalata, türelme, amivel igazán sokat ki tud hozni a mindennapokból.

A mellékszereplők is megnyerőek voltak, és természetesen ahol három nő van, ott legalább ugyanennyi férfi is felbukkan előbb-utóbb. Mókás volt a 36 kérdéses teszt, amitől garantált a két fél között a szerelem. Azt hittem, hogy ezt az írónő találta ki a történet kedvéért, de nem, valóban létezik. :)  Nagyon érdekes kérdések és még azoknak is érdemes megcsinálniuk, akik párkapcsolatban élnek. 


A történet helyszíne a Dél-Karolinai Charleston, ahol érezhettük a szereplőkkel a vidékre jellemzően nyomasztó időjárást, az  iszonyú hőséget, a hirtelen támadt viharos esőzéseket. sétálhattunk reggelente a gyönyörű tengerparton, járhattunk menő éttermekbe, sok bort ihattunk és rengeteg rákot ehettünk. Mondtam már, hogy eléggé amerikai a történet? :D Egy filmet is el tudok belőle képzelni, mondjuk Meryl Streep, Susan Sarandon és Diane Keaton főszereplésével. És hogy a pasik se maradjanak ki:  a szereposztó díványon jól szerepeltek (ja, hogy csak álmodom?:)), szóval Tom Hanks, George Clooney és Robert De Niro kapnák a szerepeket az én válogatásomban.

A könyv a barátságot, a szeretetet, a szerelmet, az újrakezdést, az életörömöt, az érett nőiességet tárja elénk, komoly témákat érintve, mégis könnyed, szórakoztató stílusban.

A könyvet köszönöm a 21. Század Kiadónak

9/10

Bea

2 megjegyzés:

  1. Érdekes lehet, sok a magányos... ember. Megnyugtattál, hogy nem csak nőcis, mert oda pasi is kell. Együtt biztosan könnyebb mindenkinek.

    VálaszTörlés
  2. Bár a könyvből a nők miatt nem hiányozhatnak természetesen a pasik, de inkább női könyvként jellemezném. Igen, az együtt mindig jobb, mint az egyedül. :)

    VálaszTörlés