2016. május 12., csütörtök

Braskó Csaba: Múzsa

Éva pultoslány. Élete csőd, párkapcsolata tönkrement, minden barátjának tartozik, anyjával csak veszekszik, főnöke egy szemét alak, és persze a munkáját is utálja. Még mielőtt azonban végleg belefulladna a totális kilátástalanságba, szóba elegyedik a kávézó egyik vendégével. A beszélgetések napról napra különösebbé válnak, és Éva egyszer csak ráeszmél lassú "fuldoklásának" megdöbbentő okára...

A furcsa idegen a legkevésbé sem tesz csodát, ám az eszmecserék hatására Éva mégis elkezdi másként látni a világot - benne saját magát -, és olyan képességeket fedez fel magában, amelyeknek korábban a létezéséről sem tudott...

A Múzsa regényes formába ágyazva döbbenti rá olvasóját arra, hogy a hiba egyáltalán nem benne van, és a céljait könyebben eléri, ha új nézőpontokból szemléli a már megszokott élethelyzeteit.

Braskó Csabának szemléletfejlesztőként az a hivatása, hogy a legbonyolultabb problémákra is meghökkentően egyszerű megoldásokat ad, amelyeket cégvezetők és fejlődni vágyó emberek egyaránt igénybe vesznek.

Ez a könyv egy történetbe ágyazott önismereti, önfejlesztő tréning. Éva esetén keresztül elgondolkodhatunk a saját életünkön, szeretjük-e, amit most csinálunk, szeretnénk e mást, többet elérni, vannak-e anyagi gondjaink, elégedettek vagyunk-e az életünkkel, vannak-e meg nem valósított vágyaink, örömmel megyünk-e be a munkahelyünkre, egyáltalán látunk-e valami kedvező jövőképet magunk előtt. 

Éva és egy "paradicsomlés pasi" párbeszédein keresztül az átlagember problémáit ismerhetjük meg, örömtelenül végzett munka, hitel, anyagi gondok, párkapcsolati válság, szülővel kapcsolatos problémák, önértékelési problémák. Ezt mind, mind megtalálhatjuk Évába sűrítve, akinek az életében egyszer csak felbukkan egy fura pasas, aki ezután rendszeresen meglátogatja a kávézóban és tanácsokkal látja el. Éva először kételkedik magában, nem gondolja, hogy képes a mellékvágányon haladó életének rendezésére, de a fura idegen valamiért a szárnyai alá veszi, és tanácsaival, ötleteivel gondolkodásra készteti a nőt. 
Évában magunkra ismerhetünk, mert mindannyian voltunk már valószínűleg a munkánkkal elégedetlenek, volt üres pénztárcánk, rossz főnökünk, dobtuk a pasinkat, vagy éppen ő dobott bennünket és vesztünk össze a szüleinkkel. Éreztük azt, hogy valami érdekesebb, jobb, esetleg jövedelmezőbb foglalkozást kellene találnunk. Hogy nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk, nem azt csináljuk, amit tulajdonképpen szeretnénk, és nem úgy élünk, amivel elégedettek lehetnénk.
Nem könnyű innen magunkat kimozdítani, mert a mai ember még mindig jobban szeret panaszkodni, mint keményen odatenni magát, de ezt a könyvet elolvasva azt láthatjuk, hogy nem is olyan bonyolult dolog változtatni az életünkön. Először csak apróságokkal kezdjünk, aztán nagyobb dolgokkal, hozzuk helyre elrontott kapcsolatainkat, ápoljuk a barátságokat, adjuk meg tartozásainkat, éljünk jobb minőségű életet, és ha ezek megvannak, hozzákezdhetünk igazi, nagy álmaink megvalósításához is. Nincs lehetetlen, bármit meg tudunk tenni, ha elég energiát és kitartást fektetünk abba, hogy elérjük a célunkat. És legfőképpen bízunk magunkban. Ami nagyon fontos tanács volt, törekedjünk arra, hogy az legyen a munkánk, amit amúgy is nagyon szeretünk csinálni. Mert akkor örömmel és boldogan fogunk dolgozni, ezáltal elégedettek leszünk, és nem kötelező kényszernek érezzük a munkát, ezért többet is dolgozunk és több pénzt kereshetünk. Persze azt mindannyian tudjuk, hogy a pénz nem minden, de azért nem árt, ha van belőle sok.
Nagyon szeretek olvasni, legszívesebben valami ilyesmi foglalatosságot végeznék egész nap, de még nem jöttem rá, hogyan tudnék ebből megélni. Viszont Braskó Csabának köszönhetően gondolkozni fogok rajta. :) 

Inspiráló könyv volt és Éván keresztül konkrét ötletekkel, tennivalókkal is bemutatta, hogyan induljunk el, mit tegyünk és mit ne tegyünk. Lehet, hogy ezek az ismeretek, gondolatok ott vannak mindannyiunk fejében, de csak úgy szerteszét úszkálnak, ez a könyv segíthet összefogni, összerendezni őket, és elindíthat a tettek mezején. 


A könyvet köszönöm a 21. Század Kiadónak!

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése