2015. október 24., szombat

C. W. Gortner: Mademoiselle Chanel elmeséli az életét

„Mivel a a szerencse még váratott magára, kemény munkával akartam előcsalogatni. Ki tudja, mi válhat még belőlem?”

Regény egy nőről, aki már életében legendává vált. Regény egy életről, mely tele volt tragédiával, szenvedéllyel és szépséggel. Ez Gabrielle Chanel élete, és ezúttal ő maga meséli el az olvasónak. A történelmi regények népszerű szerzője új témához fordul: egy olyan nő életét tárja elénk, aki forradalmasította a divatot: megszabadította a nőket a fűző szorításából és a többkilós kalapoktól.
Coco Chanel szegény családból származott, és anyja halála után árvaházba került. Volt varrónő és kupléénekesnő egy éjszakai lokálban. Sorsa óriási fordulatot vett, amikor megismerkedett egy gazdag férfival.
A magával ragadó regényben Coco őszintén mesél félelmeiről, érzelmeiről, szerelmeiről. Egyetlen férfit szeretett egész életében, de sokaknak összetörte a szívét. Megszállottan szinte csak a munkának és a sikernek élt.
A regényben megjelennek a kor kiemelkedő alakjai is: Pablo Picasso, Jean Cocteau, Igor Sztravinszkij, a balett-teremtő Gyagilev és az orosz Romanov főherceg is.

Hogy lesz egy szegény családból származó, apácák között nevelkedett, gyönyörű zsebkendőket hímezni tudó kislányból a világ egyik leghíresebb divattervezője? Coco Chanel rengeteget dolgozott és szenvedett azért, amit elért az életében.
Nagyon szimpatikus volt nekem a fiatal Gabrielle, aki túl kényelmetlennek és hivalkodónak találta a kor divatos női ruháit, ezért elkezdte hordani a szeretője nadrágait, ingeit, és zakóját. Gabrielle, aki "csak" egy nő volt, nem félt megvalósítani az álmait, mindent feláldozott értük. 
Aztán valahogy az idősebb Coco Chanel egy kicsit eltávolodott tőlem. De lehet, hogy egy kissé ő is elvesztette önmagát. Elsodorta magával a munkája, a megfelelési kényszer, és igen, néha már egy kicsit úgy éreztem, elfelejtette, hogy honnan jött. Már régebben is olvastam valami olyasmiről, hogy a második világháború idején Chanel kapcsolatban állt a nácikkal, nekik dolgozott kémként. Most ennek a könyvnek köszönhetően teljesen közeli szemszögből ismerhettem meg Coco életének eme szakaszát (bár azt nem tudom, hogy mennyi volt belőle a valóság, és mennyi az író érdeme, de az igaz végül is, hogy azért annyira nem szépítette a dolgokat), de én teljességgel elfogadtam a tetteinek okát, ha nekem is lett volna egy rokonom, aki bajban van, nekem pedig meg lettek volna az eszközeim, hogy segítsek, én sem tettem volna másképp. 
Mindent összevetve nagyon tetszett a könyv, szeretem nagyon az életrajzi történeteket, és az író nagyon jó munkát végzett Mademoiselle Chanel életének egyes szám első személyű elmesélésével.

9/10

Zsófi

4 megjegyzés:

  1. Ezt a könyvet már régóta nézegettem, az írótól A királynő esküjét olvastam már, az nagyon tetszett. Ha ezt a regényét is olyan alaposan kidolgozta a szerző, mint a korábbit (márpedig az alapján, amit írtál, úgy tűnik, hogy igen), akkor nagyon jó lehet. Ha lesz rá lehetőségem, biztos le fogok csapni rá :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is fogok még mindenképpen olvasni mást is az írótól, ez a könyv meghozta hozzá a kedvem. :)
      zsófi

      Törlés
  2. Nagyon jónak tűnik a könyv, szeretem az olyan regényeket, amik inspirálnak. A kritika alapján ez is ilyennek tűnik, szerintem előbb utóbb el fogom olvasni. És inkább előbb. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó könyv volt, még akkor is, ha Chanellel nem is mindig szimpatizáltam. :) Neken meg valamelyik életrajzi filmjét kéne megnéznem már. :) :)
      Zsófi

      Törlés