2015. október 12., hétfő

Pam Jenoff: Dédelgetett álmaink

Charlotte, a fiatal philadelphiai védőügyvéd egy nap különös felkérést kap: vállalja el egy háborús bűnös védelmét Európában. A nő egykor Hágában dolgozott, és most izgatottan várja a megbízást. Az sem tántorítja el, hogy a volt barátjával kell együttműködnie, aki évekkel ezelőtt összetörte a szívét...

Csaknem kilencvenéves védencét azzal vádolják, hogy 1944-ben elárulta a bátyját, aki zsidókat mentett. A férfi nem tagad, nem tesz vallomást, és nem segít az ügyvédeinek. Vajon miért hallgat? 
Charlotte megérzése azt súgja, kell lennie valamilyen bizonyítéknak, amely az idős férfi ártatlanságát igazolja.... Amikor repülőre száll, nem is sejti, hogy egy olyan szövevényes történetbe csöppen, amelynek szálai a második világháború előttre, egészen a huszadik századig nyúlnak vissza.

Pam Jenoff regénye úgy mutatja be egy évszázad történelmét, hogy közben váratlan találkozások, személyes álmok hálóját rajzolja meg. Titkon dédelgetett álmokét, amelyek vagy a háború és távolság miatt hiúsulnak meg, vagy a zord körülmények  ellenére is valóra válnak.

A könyv története két szálon fut, az egyikben megismerhetjük Charlotte-ot a fiatal védőügyvédet, aki nagyon lelkiismeretesen végzi munkáját kirendelt védőügyvédként.
A másik szál a múltba repít minket, egyenesen az 1900-as évek elejére, ahol találkozunk egy gyönyörű órával, amely majd az egész történetet végig kísér(t)i. 
Ez a múltba repítő szál engem már az elejétől kezdve teljesen elvarázsolt, nagyon érdekelt az óra és a vele kapcsolatba kerülő emberek sorsa. Tetszett, ahogyan az írónő egy tárgy útján keresztül mesélt el emberi sorsokat, életeket.
Számomra Charlotte karaktere is nagyon szimpatikus és jól kidolgozott volt, teljesen érthető volt a munkája melletti elkötelezettsége.
Charlotte egy nagyon érdekes helyzetbe csöppen bele, ugyanis ahogy már a fülszövegből is kiderül, egy háborús bűnös védelmére kérik fel, amit Charlotte el is vállal, és mindent megtesz ügyfele ártatlanságának bebizonyítása végett, a helyzet különlegessége viszont az, hogy az ő édesanyja zsidó menekültként érkezett Amerikába a második világháború idején. 


A nő ügyfelét, Roger Dykmanst, azzal vádolják, hogy kiadta a náciknak a zsidókat menekítő öccsét Hans-ot, így ő a felelős Hans, és sok más ember haláláért is.
Roger visszaemlékezésein keresztül fény derül a múlt sötét titkaira is. Nem szeretnék semmi fontosat elárulni, de én teljesen együttéreztem Rogerrel, és az ő helyében én is ugyanígy cselekedtem volna.

Nagyon szép történet volt, példát kaphattunk az igazi hűségről és kötelességtudatról, és átélhettük egy igazi szerelem szépségét és fájdalmát. Bebizonyosodott, hogy hiába elmúlt a múlt, minden apró rezdülése hatással van a jövőre.

A könyvet köszönöm a General Press Kiadónak!

8/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése