2015. október 22., csütörtök

Juliette Fay: Édes otthon

Sean Doren közel húsz éve dolgozik ápolóként a harmadik világ háborúk és természeti katasztrófák sújtotta országaiban. Egy súlyos örökség, a béklyók előli menekülés újabb és újabb helyszínekre űzi-hajtja. Szentül hiszi, hogy őt a Jóisten is erre a munkára teremtette. Egészen addig, amíg egy nap rá nem jön, hogy teljesen kiégett, és képtelen lenne még egy napot a szörnyű körülmények között eltölteni.
Hazatér hát a massachusettsi Belhambe, hogy rövid időre megpihenjen. Az otthonában nemcsak nagynénje, unokaöccse és húga vár rá, hanem a családi kötelékek megannyi nyűge is. Meg egy négylábú veszedelem... A korábban önös érdekei szerint élő Sean előtt egy új világ kapuja tárul fel. Szerettei, hűséges barátai, egy váratlan szerelem és egy múltból felbukkanó alak arra késztetik, hogy átgondolja mindazt, amit ez idáig a családjáról, önmagáról és életcéljáról gondolt. Talán a sors most az útra kelés helyett mást szán neki?

Ez a könyv úgy volt nagyon szeretetreméltó, hogy kerülte a nagy szavakat, a habos jeleneteket, a váratlan történéseket, és a maga csendes, szerény módján lopta be magát a szívembe.
Főhőse Sean, a 44 éves férfi, aki hazatér otthonába rövid időre. Évek óta nem járt az ún. civilizált világban, ezért érdekes nézni, ahogy megbarátkozik a technika vívmányaival, felkeresi régi barátját, próbál normális társas életet élni. Gondját viseli idős, feledékenységgel küzdő nagynénjének, és 11 éves unokaöccsének, aki egy szeretetreméltó gyerek, de nem egy egyszerű eset, valamint George-nak, aki egy nőstény kutyus. :) Eddig húga gondoskodott erről a megtépázott családról, de most szüksége van Sean segítségére. Sean maga sem élt teljes életet, mert a Huntington kór árnyéka lebeg a feje fölött, és nincs bátorsága szembenézni vele, jobb a bizonytalanság, mint a biztos tudat, hogy  a betegség ott leselkedik a szervezetében. Hívő ember, aki mégsem tervez semmit kezdeni az életével, mert úgy gondolja, akkor nem is veszíthet semmit.  
Csakhogy az élet nem hagyja magát félreállítani, és rabul ejti Seant. Belopózik életébe a barátság, a szerelem, a szeretet, a felelősségvállalás, és egy rég nem látott családtag. A férfinak döntéseket kell hozni, hétköznapi helyzetekben kell helytállni és közben rájön mi a legfontosabb.

Ez a történet nagyon szép és jelentős dolgokra hívja fel a figyelmünket. A család  erejére,  a szeretet fontosságára, az összetartás és összetartozás szépségére. Azáltal, hogy másoknak segítünk, mi is boldogabbak lehetünk, és nem szabad elmennünk az élet mellett.  Szép, megható, szeretetteljes könyv.

A könyvet köszönjük a General Press Kiadónak!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése