2015. október 3., szombat

Thomas Meehan: Annie

„...amióta Annie az eszét tudja, szilveszter éjszakáján képtelen lehunyni a szemét. Mert a szilveszter az évfordulója annak a tizenegy évvel ezelőtti éjszakának, amikor őt két hónapos korában egy fonott kosárban az árvaház lépcsőjén hagyták. Valaki becsengetett, azután elfutott az éjszakában. Annie fakó rózsaszín gyapjútakaróba volt bugyolálva, a nyakán pedig félbe törött ezüstmedált viselt. A takaróhoz aláíratlan üzenetet tűzött valaki: "Kérjük, gondoskodjanak a mi kis drágaságunkról. Annie a neve, és mi nagyon szeretjük. Október 26-án született. Hamarosan visszajövünk érte. Egy félbe tört medált a nyakláncán hagytunk, a medál másik felét megtartottuk, tehát ha visszajövünk érte, ebből tudhatják majd, hogy ő a mi kicsikénk." És mert szilveszter este hagyták az árvaházban, Annie a fejébe vette, hogy anyja és apja egy másik szilveszterkor jön majd vissza érte. Így aztán minden esztendőben, míg a többi gyerek azt számolta, hányat kell még aludni karácsonyig, Annie ehelyett a szilveszterig hátralévő napokat számlálta...”

A könyv története az 1933-as években a nagy gazdasági válsággal küzdő Amerikában játszódik. Először egy  Brodway musical született belőle, de mivel az írónak a saját elmondása szerint sokkal több mondanivalója volt Annie-ről, mint ami egy kétórás musicalbe belefér, megírta Annie történetét könyvben is. Kedvenc írója, Charles Dickens nyomán megírta a maga amerikai Twist Oliverjét, David Copperfieldjét, csak éppen itt a szegény kis árvát Annie-nek hívják.

Először azt gondoltam, hogy ez a történet egy ifjúsági regény gyerekeknek. De azt kell mondanom, hogy ez egy megvalósult tündérmese, gyerekeknek és felnőtteknek. Annie szeretete árva sorstársai iránt, az emberek iránt, kitartása és optimizmusa igazán követendő példa mindannyiunknak. Szeretetével megváltoztatja a maga körül élő embereket, megmutatja nekik, pusztán a létével, hogy mi a fontos az életben, és ha vannak is rossz dolgok és gonosz emberek a könyvben, Annie felülkerekedik ezeken, mindenben a jót keresi, kedvenc mondása: Holnap kisüt a nap!
Bájos, aranyos, szeretettel teli kis könyvecske, gyerekekkel, kutyával, gazfickókkal, kedves emberekkel, kalandokkal és egy milliomos férfival, aki meglátja az élet szépségét és megmutatja, hogy a szeretet soha nem jön későn, és legfőképpen Annieval, akinek a szemén keresztül nagyon egyszerű, szép és jó minden. 


A könyvet köszönöm a Cartaphilus Kiadónak!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése