2015. július 28., kedd

Michael Morpurgo háromszor


A Lepkeoroszlán

A Peaceful közlegény után megkerestem a könyvtárban és elolvastam Morpurgo összes magyarul megjelent könyvét. A Lepkeoroszlán egy megható, szeretettel teli ifjúsági regény. Bertie a kisfiú és a megmentett fehér oroszlánkölyök története, egymásra találásuktól életük végéig, egy kicsi misztikummal megfűszerezve. Egyszerű, gyerekeknek tökéletesen megfelelő nyelvezettel íródott,  persze egy Anyuka (jelen esetben én) is nagyon élvezheti. :)

Hadak útján

Nagyon szép könyv, többször megkönnyeztem. A filmet még nem láttam, a könyv különlegessége, hogy egy ló szemszögéből meséli el a háború borzalmait. A lónak nem számított, hogy német vagy angol egyenruha volt a katonákon, ő az Embert értékelte, aki jól bánt vele, etette, gondozta. Hányattatásai során találkozott nagyon sok jó emberrel, "szolgált" a háborúban mindkét oldalon, de soha nem feledte el első gazdáját. Szívet melengető jelenetek az emberi jóságról és megindító esetek a háború borzalmairól, értelmetlenségéről, mindez volt ebben a vékony könyvecskében.

Kensuke királysága

A három könyv közül ez tetszett a legjobban. Egy Robinson Crusoe történet a 20. században. Michael a 12 éves kisfiú kutyája, Stella kiesik a hajóból, amikor a szüleivel a Föld körbevitorlázására vállalkoznak. Miközben Stellát keresi, Michael is kiesik a vitorlásból, eközben a szülei alszanak. Egy kis szigeten tér magához Stella csaholására. Nem talál vizet, nem talál élelmet, már éppen kezd nagyon elkeseredni, amikor egyik reggel egy tál vizet, füstölt halat és gyümölcsöket talál a barlang bejárata felett, amiben meghúzták magukat. Megismerkedik Kensukével, az öreg japán katonával, aki a háborúban ragadt a szigeten. Nagyon szép könyv, tele szeretettel, barátsággal, nem maradtak ki az állatok és a kalandok sem  belőle. A gyerekek is élvezni fogják. Tituszba többször kellett belefojtanom a szót, hogy ne mesélje el előre, hogy mi történik még a könyvben. Ugyanis ő mindannyiunk előtt kiválasztotta magának és gyorsan el is olvasta. Aztán pedig mindenkinek nyomatékosan felhívta a figyelmét, hogy ezt a könyvet el kellene olvasnia. :) Megható történet, a vége papírzsepi-igényes. :)

Bea

2 megjegyzés:

  1. Szeretném elolvasni! A címeik alapján azonban nem biztos, hogy egyáltalán kiválasztottam volna. Az ajánlásotokat olvasva azonban kíváncsivá tettetek. E L OL V A S O M.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy felkeltettúk a kíváncsiságodat. :) Érdemes elolvasni, még akkor is, ha a Gyerekkönyvtárba kell menned érte. Ha könyvtárba megyek, sosem hagyom ki most már a gyerekrészleget, nem is gondoltam, hogy ennyi kincset lehet ott is találni. :) Bea

      Törlés