2015. július 2., csütörtök

Janikovszky Éva könyvek

Velem mindig történik valami
Felelj szépen, ha kérdeznek 
Az úgy volt


Titusznak szántam ezeket a könyveket, amikor a könyvtárban a kezembe akadt, de bevallom megvolt az a (nem is) hátsó szándékom, hogy nosztalgiázom egy kicsit és én is elolvasom. Így is történt. Nagyokat kuncogtam rajta. Remélem Titusz is elolvassa majd, mert igazán mókás. Véleményem szerint nem is csak gyerekeknek szól. Nekünk felnőtteknek is segít visszahozni a gyermeki énünket, a gyermeki ésszel való gondolkodást, főleg a Felelj szépen, ha kérdeznek!, vagy segít abban, hogyan beszélgessünk a gyerekekkel, milyen kérdéseket tegyünk fel, amikor csak annyit válaszolnak a "Mi volt az iskolában?" kérdésünkre például, hogy "Semmií".:)
A Velem mindig történik valami történetét is végig nevetgéltem, különösen tetszett az elvesz(t)ett és megkerült Pacsitacsi esete. 
Igazi retro szösszenetek vannak Az úgy volt kötetben, a takarékbélyeg-gyűjtéstől kezdve a nyári táborozáson át, az őrs-mozgalomtól a szocialista brigádig, a külföldi levelezőpartnerrel, pajtásokkal, kisdobosokkal bezárólag. Nekünk felnőtteknek nosztalgia, gyerekeinknek pedig elmesélhetjük milyen is volt ez a mi időnkben. 

Ilyen retro kifejezésekkel találkoztam:
tanácstagi fogadóóra, takarékbélyeg-felelős, zárjam el a tévét, szakszervezeti Télapó, családos beutaló, Nemzetközi Gyermekév.

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése