2015. július 9., csütörtök

Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

"Az első világháborúban, 1914 és 1918 között Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség hadseregének több mint 290 katonáját végezték ki dezertálásért és parancsmegtagadás miatt, kettőt pedig egyszerűen azért, mert elaludtak az őrségben. 
Ma már tudjuk, hogy közülük sokakat gránát okozta idegsokk ért. A haditörvényszéki tárgyalások rövidek voltak, a vádlottakat nem képviselte senki.
Az általuk elszenvedett igazságtalanság a mai napig nem ismertetett el hivatalosan. Nagy-Britannia kormánya továbbra sem hajlandó posztumusz rehabilitásukra."

Ez a könyv, bár ifjúsági regény, tisztelgés az első világháború katonái előtt. A történetet Thomas Peaceful "meséli el" nekünk. Elmeséli  gyerekkorát, bemutatja családját, édesanyját, aki mindig kiáll a gyermekeiért, Charliet, imádott bátyját, megismerhetjük Big Joe-t, Mollyt, Farkas nagymamát, az Ezredest és a "Narancs és citrom"-ot. :) Bár nem volt könnyű életük, egymás iránti szeretetük és összetartásuk segítségével minden nehézséget legyőztek. Boldog kis család voltak, a vidéki Angliában,  amikor egyszercsak jött a háború. 
Charlie és Thomas bevonult katonának, Thomas még nem volt 16 éves, de a sorozóbizottságot nem is érdekelte ez különösebben, elhitték, hogy már a 17-et is betöltötte.  Egymás iránti szeretetük segítette őket a kemény, embertelen kiképzés során, majd a háború borzalmai közepette.
Méltánytalanul sokáig várattam ezt a könyvet az olvasásra váró könyvek között, most már nem is értem miért. Nagyon szeretetreméltó szereplőkkel (egy-két gonosz azért itt is van), családi összetartással, szeretettel és a háború értelmetlenségével találkoztam benne. Szép történet, a maga szomorúságával és az élet igazságtalanságával.


10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése