2015. július 12., vasárnap

Film: Sötétkamra

Sy Parrish egy nagyáruházban dolgozik, fényképeket nagyít. Yorkinék a kedvenc vásárlói. Már kilenc éve itt hívatják elő a családi fotóikat, és ha ők rendelnek, Sy minden képből kettőt készít, egyet magának tesz el. Mert úgy döntött, ezek az emberek az ő családja, és még ha nem is tudnak róla, ő Yorkinék  Sy bácsikája. Egyre közelebb kerül hozzájuk, észrevétlen marad, de egyre többet tud róluk. Ártatlan arccal mosolyog, ha találkoznak, de a tervei már nem annyira ártatlanok. Be akar kerülni a házukba, hogy megjutalmazza a jókat, és megbüntesse azt, aki hibázott.

Semmit nem tudtam a filmről, csak azt, hogy Robin Williams a főszereplő, és ez elég is volt ahhoz, hogy megnézzük. Hamarosan kiderült, hogy ebben a filmben nem  a kedves, aranyos, szeretnivaló figurát hozza, de közben mégis... Mert miközben rájöttem, hogy tulajdonképpen ő most itt egy pszichopata, mégsem lehetett utálni. Egész végig feszült volt a film, mondhatnám azt is, hogy nagyon lehangoló, vártam (vagy inkább nem), hogy milyen őrültséget fog elkövetni, kit fog megölni, vagy elrabolni Sy. Miért álmodozik arról, hogy a Yorkin család otthonában lakik, miért megy el a gyerek meccsére, hogy megnézze azt, mint egy jó nagybácsi és miért olvassa ugyanazt a könyvet, amit Nina, az anyuka? És miért hívott elő mindig egy sorozattal többet a család fényképeiből.? Miközben félsz attól, hogy a főhős mikor fog bekattani és mit fog elkövetni, arra gondolsz, hogy talán el tudná érni valahogyan, hogy szeressék... és nem kell megtennie azt, amire készül.

A film legvégén egy igazi csavar várt, amivel teljesen elégedett voltam.  Nem egy akciódús thriller ez, hanem egy lélektani. Amolyan lassú művészthriller-féle, ami  sajnálatot és már-már szeretetet ébresztett a magányos, szeretet nélkül élő megtévelyedett főhős iránt.

(A magyar címével nem vagyok elégedett, mert nem tudtam ugyan az angol címét ezidáig  - One Hour Photo -, nem volt semmi, ami a Sötétkamra fordítást indokolta volna, hacsak átvitt értelmezésben  bele nem magyarázom a sötét, lelki dolgokat.) 

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése