2022. január 23., vasárnap

És mit tudtok enni? - Vegán zöldségburger


Főzős rovatunk új nevet kapott, az eddigi Megfőzünk mindent is cím helyett És mit tudtok enni? lett belőle. Azt is elmesélem, hogy miért. Több mint két éve férjem és én növényi étrend szerint étkezünk, nem eszünk húst, valamint más állati eredetű élelmiszert sem, és bár szoktam ritkán húsos ételeket is készíteni, mert van még a családunkban húsevő, de a Megfőzünk mindent is valahogy már nem állja meg a helyét ennek a rovatnak a címeként, ugyanis nem igaz, sokkal jellemzőbb ez a kérdés, amit legelőször Anyukám tett fel nekünk (nem tudom emlékszik-e még rá), de azóta sok ember kérdezte már ugyanezt.

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a vegánok csak salátát és zöldségeket esznek és szegényeket sajnálni kell, mert nagyon egyoldalú az étkezésük. Ez egyáltalán nem igaz, sokkal színesebben, változatosabban étkezünk, mióta nem eszünk állati eredetű termékeket. Nem mondom, hogy az első napokban a kisujjunkból ráztuk ki, hogy mit együnk nap mint nap, hogy változatos és tápláló legyen, de nagy segítség volt az internet, ahol rengeteg jó receptet találtunk és ma már elég nagy a választék vegán szakácskönyvekből is.

Növényi receptek lesznek ezek után csak az oldalon, és szeretném megmutatni, hogy miket tudunk enni. A vegán konyha egyik szépsége, hogy nagy szabadságot ad. Sokszor csak összedobok ezt-azt mindenféle recept nélkül az itthon lévő alapanyagokból, és remek ételek születnek így. Vannak olyan receptjeink, amelyeket húsos változatból alakítottunk át vegánná, és sok olyan, amit kedvenc oldalaink, youtube csatornák alapján próbálunk ki, majd linkelem az eredetit is, ha ilyen ételeket mutatok meg. 


Vegán zöldségburger

Hozzávalók: 

1 kg burgonya
60 dkg répa
60-70 dkg csiperkegomba
20 dkg teljes kiőrlésű vagy zabpehely liszt, 
1-2 fej vöröshagyma 
4-5 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
ételízesítő
só 
bors
kurkuma
pirospaprika

paradicsom
lilahagyma, vöröshagyma, 
uborka, 
saláta
ketchup, mustár

                      
Ennek a receptnek az az érdekessége, hogy a fiúk nem szeretik a gombát. Mikor először készítettem és hamburgert terveztem vacsorára, ők is jöttek és jó étvággyal beszálltak a hamburgerezésbe. Nem volt szívem elárulni nekik, hogy gomba is van benne, olyan jó étvággyal ették. (Azóta már tudják és egyáltalán nem zavarja őket. 😀)

Ennek a videónak az alapján készítettem, de én megnöveltem kicsit az adagokat és a sütésen is változtattam. Míg a receptben olajban sütik ki, én sütőben próbáltam meg, és teljesen jó lesz így is. Nem használok így hozzá olajat és a sütögetéssel sem kell bajlódni. 

Az általam megadott mennyiségeket csak saccoltam, de a képeken látható, hogy miből mennyit használtam fel, megközelítőleg azért leírtam fent a hozzávalókat, de az is nagyon jó ebben a receptben, vagy úgy általában a zöldségekből készült receptekben, hogy nem baj, ha valamiből egy kicsit több vagy kevesebb kerül bele, nem igazán lehet elrontani. 



A megpucolt répát és krumplit felrakjuk főni, és félpuhára főzzük őket. Amikor már bele tudjuk szúrni a villát, de még nem hullik darabjaira, akkor jó.



Kiszedjük és hűlni hagyjuk őket. Itt látszik a teljes mennyiség, ha fentebb a hozzávalókban nem pontosan tüntettem fel a mennyiséget, de tényleg nem szoktam mérni ennél a burgernél sosem a hozzávalókat. 


Míg a répa és krumpli hűl, megtisztítom a gombát. Régebben mindig lehúztam a a felső réteget róla vagy megmostam, időközben jó néhány cikket olvastam a gomba tisztításáról és teljesen megoszlanak a vélemények. Én végül a papírtörlős alapos áttörölgetést választottam, és így szoktam megtisztítani. 



Tisztítás után reszelőn lereszelem, a nagyobb lyukakon, a szára is nyugodtan mehet bele. Majd ugyanezt megcsináljuk a répákkal és a krumplikkal is. 

 
A hagymát és a fokhagymát aprítógépben szoktam darabolni, de aki jól bírja a könnyezést, az reszelheti is a többi hozzávalóhoz hasonlóan. 



Ezután mindent összekeverünk egy nagy keverőtálban. 



Hozzátesszük az apróra vágott petrezselymet. 



Majd fűszerezzük ízlés szerint, nyugodtan kóstolgathatunk is közben. Kurkuma, só, bors, pirospaprika, ételízesítő - ezeket szoktam én beletenni, de tulajdonképpen itt is lehet bármit kreatívkodni, ötletelni. 



Ezután kb. 20 dkg teljes kiőrlésű lisztet keverünk hozzá. Itt én teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet használtam, de készítettem már zabpehely liszttel is, mikor mi van itthon éppen. Valószínűleg fehér lisztet is lehet, de én azt már több mint két éve nem használok, így benneteket is buzdítalak az elhagyására az egészségetek szempontjából. 



A liszttel is átgyurmázzuk a hozzávalóinkat és mikor jól formázhatónak ítéljük meg az állagát, akkor jöhetnek a burgerek. Ha nagyon lágy, tehettek még bele lisztet nyugodtan. 



Sütőpapírra, tepsibe teszem és mehet a sütőbe. Légkeverésen, 200-220 fokon légkeveréssel sütöm kb. 15 percig, majd alsó felső sütésen még 15 percig. Néha spriccelek a tetejére egy kis olívaolajat, de előfordult már, hogy elfelejtettem, anélkül is nagyon jól megsül. A videóban, mint már írtam is, olajban és serpenyőben sütik, de a legelső alkalom után én a sütőben sütésre váltottam. Kevesebb munka, kevesebb olajszag a lakásban és egészségesebb is így. 



Mindig többet készítek, mint amennyit egy alkalommal megeszünk. A fagyasztóba teszem a maradékot, sütőpapírral elválasztott rétegekben egy zacskóba, és legközelebb már elég csak a mikróban átmelegíteni, vagy egy teflonban mindkét oldalát egy picit átpirítani. Legalább három-négy hamburgerezésre elegendő burger lesz nekem ebből a mennyiségből, 25-30 darab.



Ezután ugyanúgy megpakoljuk a hozzávalókkal, mint ahogyan egy húsos hambit, salátalevelet, lilahagymát, paradicsomot, uborkát szoktunk beletenni, meglocsoljuk mustárral ketchuppal (cukormentes) és jöhet a hambizás. Az élmény ugyanaz, mint a régi hamburgerezéseknél, mert már többször is leírtam, hogy vegánként nem a hús hiányzik, hanem a megszokott ízek. Ez tökéletesen hozza ugyanazt a hamburger élményt. 



A fiúk hamburger buciban eszik, amit egy kicsit grillsütőn átpirítunk előtte, mi pedig teljes kiőrlésű zsömlében, amit az Aldiban szoktunk venni félkészen és a sütőben frissre, készre sütjük. De ha nincs itthon éppen, akkor két szelet Pur-pur kenyér között is nagyon finom, amit szintén megpirítunk vagy meggrillezünk előtte egy kicsit. 


Remélem, kipróbáljátok minél többen. Ha igen és ízlett, meséljétek majd el. 

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Nem vagyok ugyan vegán, de a húst nem szeretem, így sok zöldséget eszem. Ez a recept, némi változtatással ( pl. liszt csere), szívesen kipróbálnám! Ugyan én "fasírtként" fogyasztanám, gondolom úgy is lehet!? Ha a terv megvalósúl és elkészítem, akkor megírom a véleményem!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, fasírtként is lehet fogyasztani, akár egy főzelék mellé. A lisztcsere is mehet szerintem, bár ha mégis a teljeskiőrlésű változatot, vagy zabpehelylisztet választanád, akkor egy igazán egészséges változatot próbálnál ki. :)

      Törlés