2022. január 7., péntek

Sejal Badani: A mesemondó titka


Ismét egy szépséges történetre találtam, szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen olvasmányokkal zárhattam 2021-et, mert több jó regényt olvastam egymás után, egyik jobb volt, mint a másik, természetesen teljesen más témájú, hangulatú, stílusú, így párhuzamot semmiképpen nem szeretnék húzni közöttük, de nagyon örülök, hogy egy ilyen jó olvasási hullámot éltem meg. 

A mesemondó titka csodálatos nők csodálatos története. Jaya a new yorki újságíró házassága a harmadik vetélése után tönkremegy, a lány élete romokban, egymás után veszíti el gyermekét és a férjét.

Amikor tudomást szerez arról, hogy sosem látott haldokló nagyapja Indiába hívja lányát, Jaya édesanyját, aki sosem mesélt az indiai gyermekkoráról és életéről és nem megy haldokló apjához sem, Jaya úgy érzi, hogy neki segítség lehet most az, hogy elterelje a figyelmét, ugyanakkor az is, hogy megismerkedhet a gyökereivel, ezért úgy dönt, hogy elutazik Indiába.

Édesanyja szülőházában találkozik Ravival, nagymamája egykori szolgálójával és barátjával, akitől megtudja, hogy későn érkezett, nagyapját már eltemették, de Ravi szeretné neki elmesélni nagymamája, Amisha életének történetét és titkát, amit talán senki nem tud rajta kívül, és fontos lehet Jaya és édesanyja, Lena életében is. 

Ravi történetével két idősíkban halad tovább a történet, egyikben a jelent ismerjük meg és Jaya küzdelmét az érzelmeivel, a gyógyulási útján kísérhetjük végig, a másik történeti síkon pedig teljesen beleéljük magunkat Ravi emlékeibe, amelyben Amishát ismerjük meg, a fiatal indiai lányt, aki India brit megszállásának idejében élt, egy kreatív, történeteket író, tanulni vágyó fiatal nő volt, aki egy kicsit mást szeretett volna, mint amit az indiai nőktől elvárnak, küzdött kultúrája elvárásaival. 

Ebben a világban a nőkre csak a gyermekvállalás és a háztartás vezetése hárult. Nincs valódi életük. Amisha szabadulni szeretne ettől,  de nem tehetett semmint, minthogy férjhez ment és gyermekei születtek, ám ő még akkor is úgy érezte, hogy szeretne valami mást, valami többet, ezért a város angol iskolájában szeretett volna angolul tanulni, hogy ezen a nyelven is leírhassa a meséit, mert ez volt az, ami elemelte egy kicsit a valóságtól, képzeletében szebbnél szebb mesék születtek, amiket a lány papírra is vetett. 

Házassága megrendezett volt, a szerelem hiányzott belőle, bár nem a legrosszabb kapcsolat volt, amit el lehet képzelni, de egy romantikus kapcsolatnak sem lehetne nevezni. A férje megengedte a lánynak, hogy eljárjon a britek iskolájába tanulni és tanítani, hogy ezáltal majd segíteni tudjon a fiainak a tanulásban. Legalábbis ez volt a fedősztori, mert a férjét annyira azért nem érdekelte, hogy mit szeretne a felesége.  Az angol iskolában megismerkedik Stephennel, a brit hadsereg hadnagyával, akitől angolul tanul, cserébe Amisha is oktatja az ott tanuló gyerekeket a mese- és történetírás tudományára, amit ő sosem tanult, mégis ösztönös tehetsége van hozzá. 

Ravi fantasztikus mesélő és csodálatos ember. Az érinthetetlenek kasztjába tartozott, nem vállalhatott volna házimunkát és csak alantas életre számíthatott az indiai kasztrendszernek köszönhetően, de Amisha nemcsak szolgálójává, hanem barátjává is fogadta, ezáltal teljesen megváltoztatva a férfi életét és szerezve magának egy örökké hű, bizalmas barátot. 

Amisha életében megjelent a szerelem, Stephen olyan utakat nyitott meg előtte, amikre addig gondolni sem mert, nagyon szép és szívszorító, fájdalmakkal teli volt kettőjük kapcsolata. Amisha történetének elmesélése Ravinak is megnyugvást ad végre, mert úgy érzi, hogy neki is nagy része volt az események alakulásában, amit nagy teher volt egész életében cipelni. 

Jaya története csak keretet adott Amisha, a nagyanyja történetének, de azért jó volt ez a szerkezet, jó volt látni, hogy a múlt megismerése miként és hogyan segítette a lányt a tragédiáinak feldolgozásában, miként sikerült lecsillapítania nyugtalan gondolatait, és választ találnia mind a házasságára, mind az édesanyjával való kapcsolatának problémáira. 


Gyönyörű, megható, érzelmes történet, csodálatos szereplőkkel, és betekintéssel India kultúrájába, hagyományaiba. Barátság, szerelem, veszteségek, áldozatok, remények, mindezeknek a szegénység sújtotta India adja a hátteret, amibe Jaya is beleszeret minden szépségével és titkával együtt. 

Bea

"Mindenki megvívja a maga csatáit.
Egyvalamit biztosan megtanultam, mióta itt vagyok,
hogy az ember nem feltétlenül tudja, ki az ellensége.
De ha szerencséje van, akkor talpon marad, bárki ellen kelljen is küzdenie."

*****

"Két választása van az embernek, ha lenyomják a földre.
Vagy fekve marad, vagy feláll, és megkérdezi, miért."

*****

"Nem a vér teszi a családot. Hanem a szeretet."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése