2022. január 27., csütörtök

Ákody Zsuzsa: Egy csúnya nő


Ez a könyv már a címével hívogat az olvasásra. Egy csúnya nő. Mi jut eszünkbe erről? Szegény, miért ilyen előnytelen külsővel áldotta meg a sors? De jó, nem csak én vagyok csúnya!! Attól, hogy csúnya, még lehetne kedvesebb! Vagy éppen ezért, ha már csúnya, akkor kedves legyen. Vagy okos. Vagy mindkettő. 

De mitől lesz csúnya valaki? A génektől, a családjától örökölt külső jegyektől? Egyáltalán, az számít, ha mások mondják valakiről, hogy csúnya, vagy akkor csúnya valaki, ha magát annak gondolja. Ha mások viszont szépnek látják azt, aki azt gondolja magáról, hogy csúnya, akkor kinek van igaza?

Csúnya vagy szép? Az is lehet, hogy valaki szépnek gondolja magát és nagyon elégedett a külsejével, az életével és mégis van néhány ember, aki csúnyának gondolja, mert nagy az orra, kicsi a szeme, széles a válla, stb. 

Azt hiszem megállapíthatjuk, hogy az, hogy valaki szép vagy csúnya, attól függ, miként érez belül, milyen a világhoz való hozzáállása, elégedett-e az életével, hogyan nevelkedett, mit hallott gyermekkorában a szüleitől, az osztálytársaitól, a környezetétől. Sokszor egy érzékeny korban meghallott mondat is elég egy bizonytalan, önbizalomhiánnyal küszködő fiatalnak, gyereknek, kamasznak, hogy egy életre elültessék benne a kétkedés magvait, hogy tényleg görbe a háta, tényleg nem tudj egyenesen járni, tényleg nem olyan szép, mint a szomszéd kislány, tényleg nem olyan ügyes és talpraesett, mint a rokon kisfiú?

Ákody Zsuzsa főhőse, Nola is egy ilyen csúnya nő. Aki meg van győződve arról, hogy nem szép, nem rendelkezik előnyös vonásokkal. Hiába szép a szája, szép a szeme, szexi a hangja, mégis az egészben az arca nem harmonizál, pedig bombázó a teste. Nola okos, egyetemet végzett nő, talán ezekkel a lehetőségekkel ellensúlyozza magában a csúnyaság érzését. Jól menő állása van és saját lakása. Egy gyermekkori szerelem árnyékában éli az életét, ami szerintem csak egy védekezés volt részéről, hiszen nem gondolta, hogy bárki őt választaná szerelméül, ezért nem voltak reményei, megelégedett egy gyermekkorból fakadó érzéssel és azt idealizálta. 

A történetet két módon, két szálon olvashatjuk. Az egyikben Nola egyes szám első személyben meséli el az életét, az érzéseit, a reményeit, a kapcsolatait, szerelmeit, sikereit, örömeit, mélypontjait, hétköznapjait, munkáját és egy nyitott könyv lesz nekünk, akit néha megértünk, néha korholunk, hogy ugyan már okos létedre, miért vagy ilyen buta, néha mi adjuk neki azt a szeretetet, amit nem kapott meg az édesanyjától. Mert mindeközben megvan életének a traumája, édesanyját korán elveszíti, majd kiderül, hogy nem teljesen így történt. Sok mindennel kell megküzdenie, sok mindent kell feldolgoznia. 

Közel került hozzám ez a nő, én egyáltalán nem láttam a csúnyaságát, szívesen megöleltem volna, néha meg jól helyretettem volna, egy igaz, jó barátnő hiányzott az életéből. Mert hiába volt ott Emma, a legjobb barátnője, aki viszont nagyon szép volt, ő el volt foglalva a saját életével, a saját boldogtalanságával, nem volt nyitott más problémájára, ezért Nola egyedül csónakázott saját hullámvölgyein, hol fent, hol lent. 

Voltak a történetben nagyon karakteres férfiszereplők is, mert Nola nem zárkózott el a párkapcsolatoktól, kereste a szerelmet, az igazit, bár sosem hitte, hogy ő valakinek megtetszik és valaki majd megszereti annyira, hogy élete társául választja. A könyvben szereplő férfiak között volt szép és csúnya. Férfias és felelősségteljes. Felelősségteljes és másként férfias. Volt szerelem és volt csalódás. Lelki utazások és reménykedések. Beteljesülések és csalódások. Boldogságok és megbékélések. Élet és halál. Küzdelem és megnyugvás. 

Szerettem ezt a történetet, Ákody Zsuzsa nagyon olvasmányos, közvetlen stílusban ír, mintha a mi gondolatainkat fogalmazná meg, komoly témákat érint, mégis lendületesen halad a könyv, nem hagyja semmiben sokáig dagonyázni a szereplőit, mert az élet szép és megy tovább. Szerintem nincsenek csúnya emberek. 

Bea

"Senkinek sem könnyű csúnyának lenni egy, a szépséget favorizáló világban, de csúnya nőnek lenni kimondottan nehéz. Nála a csúnyaság bélyeg, arról ismerszik meg. Ha egy férj elmeséli a napját a feleségének, nem azt mondja, hogy az a kedves nő a másodikról szolgált ki a boltban, hanem azt, hogy az a csúnya nő a másodikról kedves volt velem."

*****

" (...) magunkon  múlik, hogy milyen lesz az életünk."

*****

"(...) az érzelmek nem úgy működnek, hogy azt mondjuk, legyen, és akkor lesz,
ha meg azt mondjuk, ne legyen, nem lesz. Az érzelmek olyanok, mint a macskák,
néhány dolgot meg tudunk tanítani nekik, de az akaratunkkal befolyásolni nemigen lehet őket."

*****

"Egyetlen idegesítőbb lehet a tökéletlen férfinál: a tökéletes."


2 megjegyzés:

  1. Ákody Zsuzsát szeretem, a lélektani könyveket szintén....így mehet kívánságlistára!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó olvasást hozzá majd. Remélem, neked is tetszeni fog. :)

      Törlés