2022. január 5., szerda

Steiner Kristóf & Nimród Dagan: Határtalan házikonyha

A nagyvilág ízei az otthon kényelmében

2019.februárjában írtam a Kristóf konyhája című szakácskönyvről, a könyvről írt értékelésem első mondata ez volt:

"Nem vagyok vegán, de még vegetáriánus sem. De egyre többet gondolok arra, hogy vajon menne-e."

És milyen az élet? 2019. november 12-től elhagytam az állati eredetű ételeket és áttértem a növényi alapú étkezésre. Igaz, egy betegség miatt döntöttem így, de életem egyik legjobb döntése volt, és azóta nem csak az étkezésem kapcsán figyelek oda a vegán termékekre, hanem a kozmetikumok és az öltözködéssel kapcsolatban is fontos, hogy csak vegán dolgokat használjak. Illetve használjunk, mert a férjemmel közösen léptünk erre az útra. 

Azóta Kristóf szakácskönyvéből is kipróbáltam jónéhány receptet, és osztozom a növényi alapanyagok iránti rajongásában. 

Ha kezetekbe vesztek egy Steiner Kristóf féle szakácskönyvet, akkor nem csak ételekről, főzésről és receptekről fogtok olvasni, hanem bepillantást nyerhettek az életükbe is. Ezt a könyvet Kristóf férjével, Nimróddal közösen írta és minden oldaláról süt az egymás és az élet iránti szeretetük. Nem csak az ételek és a receptek miatt érdemes elolvasni ezt a könyvet, hanem a belőle áradó pozitív életszemlélet, a nyugalom, a jó érzések miatt, amit ad az élmény. 

Egy kis görög faluban, Méthana félszigetén él Kristóf és Nimród, ahol azt az életet élik, amit szeretnének, az a nyugalom veszi őket körbe, amire mindig is vágytak és ha mégis szükségük van egy kis pörgésre, egy kis változatosságra, akkor ki-kinéznek a nagyvilágba, utazgatnak, hogy ismét visszatérhessenek a saját kezűleg felújított kis csodakuckójukba, amit sok cicával is megosztanak. 

Szóval számítsatok ezekre a történetekre és erre a hangulatra, ha ezt a könyvet a kezetekbe fogjátok, de emellett nagyon sok ínycsiklandozó receptet is találtok benne, én nem győztem megjelölni, mit szeretnék kipróbálni belőle. És bár ez a könyv könyvtári példány volt, szeretném beszerezni saját példányként is magamnak.

 

Találunk a könyvben nagyon egyszerű recepteket, mint egy görögsaláta és fokhagymakrém, tzatziki és céklasaláta, nagyon fantáziadús egytálételeket, süteményeket, édességeket, percek alatt elkészíthető vendégváró finomságokat, családból hozott finomságokat vegán módon elkészítve. Kristóf és Nimród is úgy tartja, hogy a receptek nem kőbe vésett szabályok, nyugodtan és bátran alakíthatjuk a saját kényünk és kedvünk szerint, formálhatjuk a saját ízlésünkre, kísérletezhetünk, sőt, ha nincs éppen otthon egy alapanyag, akkor merészen helyettesíthetjük akármi mással.

Van egy Habzsi-dőzsi diéta című fejezet a könyvben, amelyek szinte mindenmentes recepteket tartalmaznak. Váli Tamás vegán testépítő barátjuk és a teljes értékű, olajmentes növényi étkezés volt az alapja ennek a fejezetnek, amiben egészséges és egyáltalán nem hízlaló ételeket találunk. 

Az ünnepi ételek sem maradtak ki a könyvből, a Halloweeni boszikócleves és a Hófehérke salátája különleges élményeket kínálnak; a briósburger és a töltött káposzta pedig nagyon izgalmasan hangzik. Készíthetünk svéd húsgolyót, hústalanul, barna mártással és desszertnek tiramisut.  

A könyv végén pedig koktélokat, és szebbnél szebb kortyolnivalókat találunk.

Engem már nem kell meggyőzni, mert tudom, hogy a vegán ételek is lehetnek éppen annyira finomak, különlegesek, táplálóak, mint a húsos verziók és már nem is lepődöm meg, hogy milyen szépséges ételeket lehet készíteni növényi hozzávalókból, de még sajnos ma is sokan vannak, akik azt gondolják, hogy a vegán étkezés csak salátákból és zöldségekből áll, és azt mégsem ehet egy ember, főleg egy olyan ember, aki egész nap fizikai munkát végez. 

Pedig egy jól megtervezett vegán étkezés nemcsak a jó közérzetet, boldogságot, könnyedséget hozza el, hanem az egészséget is. Vegánoknak és nem vegánoknak egyaránt ajánlom ezt a szuper könyvet. 

Bea

"Mindenkinek joga és szinte kötelessége kiteljesedni."

******

"Sosem leszünk teljesen ártalmatlanok a Föld számára, de fontos, hogy tegyünk érte." 

*****

A friss lilahagyma minden fogáshoz illik - ami nem desszert.

******

"Aki jól kezd, az máris a dolog felénél jár."
olasz közmondás



2 megjegyzés:

  1. Bármit is meg tudnék enni a könyvből! Még a benne található receptek alapján készült ételeket is 😁🤘😍💙❤️💛💚🧡💜

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 😁😁😁 Akkor mindenképpen készítünk még belőle valamit. Csak előtte meg kell vennünk, vagy meg kell várnod, míg ismét kikölcsönzöm a könyvtárból. 😘

      Törlés