2022. január 30., vasárnap

És mit tudtok enni? - Sült sütőtök- és vöröslencseleves fokhagymával



Sült sütőtök- és vöröslencseleves fokhagymával

Hozzávalók (4 adaghoz):

olívaolaj a főzéshez
1 nagy sütőtök (sonkatök, bébitök - ki, hogy ismeri)
4 gerezd fokhagyma 
1,5 teáskanál szárított vegyes zöldfűszer
1 nagy lilahagyma/vöröshagyma apróra vágva (vagy több kisebb)
25 dkg vöröslencse
2-3 liter zöldségalaplé ( vegán levesporból vagy zöldségkockából) 

tengeri só és fekete bors


Elkészítés: 

1.
Megpucoltam a lilahagymákat és a fokhagymát. A töknek csak a szárát vágtam le a végéről, mert héjastól kerül  felhasználásra. Én egy másik tököt is odakészítettem, ha esetleg az egyik kevés lenne, de nem kellett, ezzel is tele lett a tepsi.


2. 
A tököt először felkarikáztam, majd tetszőleges méretű kockákra vágtam.




3.
A 4 gerezd fokhagymát se felejtsétek, nekem most jó nagy gerezdek voltak, de ebből is beletettem a négyet, mert imádom a fokhagymát. Ennél az ételnél azonban egyáltalán nem lehetett kiérezni, mert a végére teljesen összeértek az ízek és bizonyosan a fokhagyma is hozzájárult a végeredményhez.


4.
A héjastól feldarabolt tököt és a fokhagymát sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, rászórtam mindenféle zöldfűszert, amit találtam, van ebben egy kis olaszos fűszerkeverék, egy kis grill fűszerkeverék,  só, bors, meglocsoltam olívaolajjal, jól összekevertem és előmelegített sütőben 200-220 fokon megsütöttem, kb 40-50 percig. Így a héja is jól megpuhult, és nem árt neki a túlsütés sem, hiszen utána úgyis összeturmixoljuk. De azért kóstoljátok meg, hogy elég puha-e. 






5. 
A lilahagymát kevés olívaolajon megdinszteltem, hozzáadtam a lencsét, átforgattam ezzel is, majd végül hozzáadtam a tepsi tartalmát, azaz a sült sütőtököt és fokhagymát. 



6.
Az egészet felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte, ez kb. másfél liter volt, ebbe dobtam fél literenként egy zöldségleveskockát. Készítettem még pluszban zöldséglevet, mert tudtam, hogy ez így sűrű lesz. A lencse hamar megpuhult, ha jól tudom, ez a vöröslencse egyik  sajátossága. Ilyenkor kicsit kisebb lángon főzzük, és kavargassuk, mert könnyen leragad.


7.
Ekkor még tehetünk bele egy kis sót, borsot, majd jöhet a turmixolás, amit botmixerrel végeztem el. 



8. 
Pépesítés után apránként felhigítottam a zöldségalaplével, egészen addig, amíg megfelelőnek találtam a sűrűséget. Összesen 3,5 l vizet használtam ehhez a nagyobbacska tökhöz, de ezt mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja. Mint ahogyan akkor sem kell megijedni, ha kiderül, hogy valami kiegészítő hozzávaló nincs otthon. Lehet rögtönözni, lehet helyettesíteni. No persze, itt most nem a sütőtökre gondolok. :D


9. 
Madársalátával, növényi reszelt sajttal és tökmaggal ízesítettem. Másnap már tökmagolajat is löttyintettem rá, de arról nem készült fotó. A madársaláta és a tökmagolaj, mind díszítésre, mind ízesítésre remek kiegészítők. Ha nincsenek, elhagyhatók, anélkül is nagyon jól megállja a helyét ez a leves. 

Finom, különleges, egészséges, laktató, és még látványos is a végeredmény.

Az elkészítése, mint látjátok egyszerű, bár kicsit pepecselősnek tűnhet, de alapjában véve nem az és nagyon megéri a fáradtságot.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. A vöröslencse elkerülhetetlen? Vagy hagyományos lencsével helyettesíthető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebből azt mondom, ne hagyd ki a vöröslencsét és ne helyettesítsd hagyományos lencsével, mert ezzel nagyon finom. :)

      Törlés