2021. március 29., hétfő

Gyerekeknek: Szabó Magda és a Távol-Kelet


Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Nagyon szeretem a Naphegy Kiadónak ezt a sorozatát, egy kivételével már mindegyiket olvastam is. 

A lány, aki szavakkal varázsolt, nem más, mint Szabó Magda. Megismerhetjük kislányként, láthatjuk, mennyire szerették őt a szülei, édesapja, Szabó Elek esténként görög hősökről mesélt neki, édesanyja, Lenke pedig cipzárral behúzható égről, egy cicáról, aki trónörökös és egy kisfiúról Laláról, aki Tündérországban élt. 

A kislány Magdának igazán boldog élete volt, nagyon szerette szülővárosát Debrecent, és minden köré mesét tudott ő is kanyarintani, bámulatos fantáziájának semmi sem szabott határt.


Nagyon hamar megtanult olvasni, de nem csak olvasni szeretett nagyon, hanem a szüleivel színházba járni is. 

Nem csak a kislány Magdát ismerhetjük meg a könyvből, hanem a kamaszodó, majd nagylánnyá cseperedő Magdát is, aki a háborút egy pincében vészelte át a szüleivel. Jelen vagyunk könyvei megszületésénél, szerelme fellobbanásánál Szobotka Tibor iránt. 

Egészen élete végéig kísérhetjük őt el ebben a szépséges könyvben, melynek az illusztrációi is csodaszépek, ami Takács Viktória munkája.

Azt gondolom, hogy ilyen könyvekkel sikeresen meg lehet szerettetni a gyerekekkel az olvasást és nagyszerű példaképeket lehet nekik megmutatni. Egyszerű, könnyen olvasható, mégis bemutatja azoknak az időknek a történetét, a szereplők kitartását, szorgalmát kedvesen, tisztelettel és szeretettel. Csak ajánlani tudom, én nagyon szeretem a sorozat előző részeit is. 

"Nagyon szeretett érdekes történeteket olvasni, hallgatni és nézni. Hároméves korától sokat járt színházba, ahol zöld kámforcukrot és pralinét evett, és üdvözölte barátait, a katonazenekar tagjait. Elbűvölve nézte mindazt, ami a színpadon történt. Akkor értette meg, hogy az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly. Ha pedig nem tetszett a történet vége, otthon átírta és el is játszotta a szerepeket."


Távol-keleti mesék

A tigrissé vált mandarin és más történetek

Különös, számunkra távoli világba kalauzolnak ezek a mesék, és bár kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi történetek, mégis ahogy olvassuk őket, egyre több párhuzamot fedezhetünk fel a magyar népmesék között.

A gazdag ember, szegény ember, a királylány és a szegény legény, az irigy, nagyravágyó szomszéd ugyanúgy megtalálható, mint a tanulságos állattörténetek, a ravasz, furfangos és a kívánságokat teljesítő állatok. 

Érdekes mesék, néhányuk azért távol maradt tőlem, de nagyrészt eredeti, számunkra egzotikus történetet olvashatunk ebben a sok-sok mesét tartalmazó könyvben.

Ezek a történetek sem mondanak mást, mint, amit a meséktől megszokhattunk, azt, hogy a szerénység, a bátorság, a kitartás, a szeretet elnyeri jutalmát, a kapzsiság, az irigység, a gonoszág szintén. 

Láng Anna illusztrációi gyönyörűek, nagyon sokat hozzátesznek a könyv hangulatához.

2 megjegyzés:

  1. Szabó Magdát nagyon szeretem ( pár írását nem annyira!), de erről a könyvről nem hallottam, de nagyon hívogató a bejegyzés, és valóban azt gondolom, hogy nagyon érdekes lehet, hogy hogyan, honnan jött, és lett ilyen nagy író!?

    VálaszTörlés
  2. Ja! Az illusztráció is nagyon kedves, hívogató!!!

    VálaszTörlés