2021. március 2., kedd

Ecsédi Orsolya: Meleg a helyzet!

Pokkernapló 1.

Figyelem, figyelem! Ha ez a sorozat így folytatódik, akkor egy jó ideig biztosít remek kikapcsolódást, sok mosolyt és nevetést. Ecsédi Orsit ismerve pedig nem is folytatódhatna másként, eddig minden könyve nagyon eredeti, vicces és szórakoztató volt. 

Kiváló érzékkel szól a könyvbéli korosztályhoz, de Gonival konkrétan azok is tudnak azonosulni, akik nem ebbe a korosztályba tartoznak, mondhatnám azt is, hogy nem ebben a világban élnek, mert Goni is messziről érkezett, pontosabban a pokolból, neki is meg kell tanulnia mindent, amit a földi korosztálya tud, hogyan élnek, gondolkodnak, hogyan viselkednek. 

Én úgy imádom Gonit!! De ki is ő és honnan jött? Tényleg a pokolból?

"Augusztus 16., szombat

Apja mindenkinek van.
Nem mondom, hogy mindegyik főnyeremény.
Van köztük, aki sosincs otthon. Van, aki lusta elmenni a gyereke meccseire. Sőt, olyan is van, aki egyáltalán nem is kíváncsi a gyerekére. És van olyan is, aki túrja az orrát a szülői értekezleten.
Az enyém viszont a pokol fejedelme.
Szerinted?
Aha. Szerintem is."

Ez Goni első naplóbejegyzése. Bizony-bizony, ő egy ördögfióka, azaz egy ördögfiú, akit azért hozott az apja a felszínre, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is kamatoztassa tudását, azaz az embereken gyakorolhassa a bűnbevivést, a megkísértést és minden olyan dolgot, ami egy ördögnek a dolga.

Kezdésként megveszi Goninak A kisherceget, hogy megismerje az embereket. Már ebből is sejthető, hogy nem fognak itt simán menni a dolgok. Ördög apuka, azaz Papi, nagyon vicces fickó, aki egyedül álló apukának álcázva magát szintén próbál egy kicsit beépülni az emberek közé, hogy Goni iskolába járhasson és ott gyakorlatba ültesse a tanultakat.

Eördögh Egon nevet kapta Goni a Papitól, amit a helyzet szült a beiratkozáskor, de eleinte csak Pulinak hívták az osztálytársai a megszelídíthetetlen hajzata miatt. Goni igazán próbálkozik, de mit tegyen, ha megszereti  azt a tanárnőt, akit mindenki más utál, de csak azért, mert nem ismerik a pokolbéli Vixxharrrush nénit.

Goni derekasan próbálkozik az osztálytársai megkísértésével, többször is nekirugaszkodik, hogy a 7 főbűn egyikébe sikerüljön vinni őket, és már-már boldog is attól, hogy sikerül, de utólag mindig rá kell jönnie, hogy az osztálytársai az ő sugallatai nélkül is falánkak, sőt néha lusták is, nélküle is szárba szökkennek bűnös gondolatok a társai fejében. Néha pedig tőle teljesen függetlenül felüti fejét az árulás, büszkeség és egyéb bűnök. Akkor hogyan várja el tőle a Papi, hogy közreműködjön, amikor magától is ilyenek az embergyerekek?

Sőt, Goni barátokat is szerez, ami megint csak nem egy pozitív tulajdonság egy ördögfiúnak. A barátok időnként meglátogatják, és azt a látogatást viszonozni szokták, bonyodalom bonyodalom hátán, de Papi és Goni elég jól állják sarat.

Még egy macskát is beszereznek, aki a Helló nevet kapja, egy elég vicces névadási ötletelés során. Itt fent csak egy közönséges beszédhibás macska, akit csak Goni ért, de vannak dolgok, amikkel itt is lehet hatni rá, ugyanis Papi őt is lentről hozta. 

Sátánpapa is megpróbál beolvadni a felszíni világba, több-kevesebb sikerrel, de mindenképpen értékelendő a próbálkozása, még akkor is, ha csak gonoszkodni hozta felszínre a fiát. Itt egy egyedülálló apuka, aki hajlandó változtatni azért, hogy gyermekének jobb és könnyebb legyen. Könyvet vásárol neki és internet előfizetést. Sőt, még a mindennapi virslit is hajlandó pizzára cserélni. Bátor, erős, bár van, akitől néha neki is eláll a szava.

Az egész könyv egy vidámságbomba, nagyszerű stílusban és könnyedén, a szerzőtől már megszokott remek és ötletes szójátékokkal olvashatjuk el a könyvet. A rajzok is nagyon jól sikerültek, Sátán papa már a kinézetével is mindig mosolyt csalt az arcomra. 

Augusztus közepétől november közepéig olvashatjuk Goni naplóbejegyzéseit, közben elég sok minden történik. Mindenekelőtt ez a kis ördögfióka rendesen a szívünkhöz nő, és azt várjuk, hogy mielőbb ismét találkozhassunk vele. És reménykedünk abban, hogy megmarad ennek a jólelkű kisördögnek, én sokáig olvasnám még szívesen a kalandjaikat. 

Önálló olvasásra és felolvasásra is egyaránt ajánlom ezt a fantasztikusan jó történetet, garantáltan vidámmá tesz bárkit, nagyszerű szereplők és komikus helyzetek, ismerős szituációk és érdekes események teszik letehetetlenné a könyvet.

Bea

"Csak azt lehet bűnbe vinni, aki önként megy, ezt sose felejtsd el." 

*****

"Komolyan nem értem ezeket a hülye felszíni sportokat.
Mindenki ismeri őket, csak én nem.
Mint a foci. Meg a kötélmászás. Meg a szekrényugrás.
A pokolban normális sportok voltak.
Vasvillahajlítás. Földrengetés. Lávaátúszás.
Nem ilyen béna szaladgálás meg ugrándozás."

******

"Megbeszéltük Papival, hogy mostantól hetente ötször vacsorázunk pizzát,
kétszer pedig sült virslit. 
Az élet szép."


2 megjegyzés:

  1. Hány éves kortól? 6 évesnek is ajánlod? Koszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem már egy 6 éves is szórakoztatónak találhatja. :)

      Törlés