2021. március 8., hétfő

Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld


Egy alaposan szerkesztett dokumentumregénynek jellemezném ezt a könyvet, amelynek a végén a felhasznált irodalom felsorolása hosszabb, mint a benne lévő fejezetek. Talán ebből is látszik, hogy a szerző, aki újságíró, igyekezett alapos munkát végezni, és minden érdekes és számottevő információt összegyűjteni a divatvilág egyik legendájáról, a titokzatos Karl Lagerfeldről.

A 2019-ben elhunyt divatzseniről nem tudhattunk sokat, de aki látta, nem feledte arisztokratikus külsejét, ikonikus öltözködését, kifinomultságát, a fekete napszemüveggel, a hosszú, ősz, összefogott hajával és a fekete kesztyűivel. Ősz hajának tónusát még pluszban kiemelte hintőporral.

Karl Lagerfeld nem csak titokzatosnak tűnt, hanem valóban az is volt. Olyannyira nem árult el sokat magáról az újságíróknak sem, hogy a születési dátuma sem teljesen egyértelmű. Szívesen adta meg 1933-at éppúgy születési idejének, mint az 1938-at is, de egy hetilap kutatása a korábbit erősítette meg. 

Karl Lagerfeld egy zseni volt. Egy nagyon különc, nagyon eredeti, nagyon magának való zseni. Nem csak divattervező volt, hanem tervezett mindent szinte. Épületeket, szemüvegeket, naptárakat. Illusztrált, reklámot írt, sőt fényképezett is. Művészi fényképeket készített, könyvkiadót alapított, saját könyvesboltot nyitott, kosztümöket tervezett mozifilmekhez, színházaknak díszletet.

Mindemellett pedig hatalmas divatmárkáknak tervezett saját kollekciókat. Tervezett Chanelnek, a Fendinek, a Chloénak, ikonikus alakja mindenhol ott volt. Nagyon intelligens és művelt volt, a könyvek jelentették számára az életet, az olvasás nagyon fontos szerepet töltött be az életében. 

Szívesen tartotta fent életében a rejtély látszatát, és nem csak a születési dátumában. Nem sokat tudhatunk az édesanyjáról és az apjáról sem. Gyermekkora is rejtve marad a nagyközönség számára, anyjával való viszonya sem volt egyértelmű. Bármilyen is volt azonban, idős anyját magához vette Párizsba és onnan kezdve minden kastélyában, lakásában volt egy szobája számára, de a barátai nagyon ritkán láthatták az anyját. 

Megtudhatjuk viszont karrierjének kibontakozását, állomásait, barátságait és szerelmeit, vagy inkább szerelmét, mert Jacques de Bascher volt az egyetlen, akivel megosztotta életét, aki közel került hozzá és akivel bár szinte ellentétei voltak egymásnak, mégis nagyon hasonló céljaik voltak, ezért nagyszerűen kiegészítették egymást. 

Lagerfeld egész életében tanult, mindig többet akart tudni, tanulmányozta az embereket, a társadalmi eseményeket, korszakokat, rajongott az életért és a későbbiekben ezekből a megtapasztalásaiból merítette az ihletet a ruháihoz, a művészetéhez.

Egyszerre több márkának is dolgozott, de mindnek más stílusban, sosem keverte a design-okat, jellemző volt rá, hogy amikor kilépett az egyik helyről, már el is felejtette milyen terveken dolgozott ott, hogy teljes erővel a másik divatházra koncentrálhasson. 

Néhány információt azért megtudhatunk gyermekkoráról, Párizsba érkezéséről, barátságáról Ives Saint-Laurenttel és a kor akkori társadalmi életéről. Élettársa, Jaques nagyon vad és őrült életet élt, drog, szex, alkohol, minden játszott, de Karl távol tartotta magát ezektől a partiktól, nem lett rabja egyetlen szenvedélynek sem. Neki Jaques volt a szenvedélye és a munka.

Nagyon különös, kivételes ember, igazi öröm és élmény volt elolvasni ezt az életrajzot. 

Bea

(...) menjünk tovább, emelt fővel, húzzunk egy vonalat, és lépjünk tovább!

*****

"Karl nem akarta, hogy tökéletlenségen érje bárki is.
Azt mesélte, lefekvés előtt mindig a lehető leggondosabban fésülködött meg,
és a lehető legtisztábban és legcsinosabban öltözött fel arra az esetre,
ha éjszaka netalán meghalna, méltóságteljes külsővel találjanak rá."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése