2021. március 11., csütörtök

Beatrix Potter összes meséje: Nyúl Péter és barátai


Imádom Beatrix Potter rajzait, gyönyörűségesek. Amikor megláttam, hogy egy könyvben jelenik meg az összes meséje, úgy éreztem, hogy de jó lenne a polcomon tudni. Igazából az illusztrációkért vagyok odáig, amiket ebben a könyvben jól megcsodálhattam. 

A molyon megkérdezte tőlem valaki, hogy a súlyát nézve mennyire nehéz a könyv, és azt kell mondjam, hogy nagyon nehéz. Fekve nem lehet olvasni az biztos, de kézben tartva sem volt túl könnyű. Szerintem simán megvan egy kiló (de lehet, hogy keveset mondok), tehát ha a kényelmi szempontokat néznénk, akkor nem javasolnám megvenni.

Ha viszont valaki szereti Beatrix Potter meséit, és szeretné azt is, hogy az összes meglegyen egy helyen, akkor egy gyönyörűszép kiadvány lesz a könyvespolcon. Nálam egyelőre könyvtárból kölcsönzött példány volt.

A könyvből nagyon sok mindent megtudtam Beatrix Potter életéről és a mesék születéséről. Ugyanis mindegyik előtt volt egy rövid írás a mese megírásának történetéről, ki vagy mi ihlette, kinek a kérésére írta Beatrix a mesét, kinek ajánlotta, mikor jelent meg, stb.

Nagyon izgalmas belegondolni, hogy ezek a mesék, több, mint 100 éve születtek. És éppen ezért vannak benne olyan  momentumok, amelyek most sokkal jobban feltűntek nekem, mint eddig előtte bármikor. Mégpedig, hogy igen gyakran fenekelik el az anyukák a mesékben a gyermekeiket. Igaz, rosszcsontok voltak, de mai szemmel olvasva furcsa ez az elfenekelés, nem tudom, egy mai kisgyerek jót nevet ezen, vagy megijed ettől. (Ha van köztetek a gyerekeinek aktuálisan felolvasó szülő, légyszi írja meg, kíváncsi vagyok.)

Ezen kívül néhol kicsit ijesztő eseményekről is olvashatunk, amikor a vadász rálő a rossz nyuszira, akinek utána se füle, se farka. Tudom, tudom, a Piroska és a farkas, meg A hét kecskegida és sok Grimm mese is részesít bennünket ijesztő élményekben, mégis felnőttünk rajtuk, viszonylag normális felnőttekké cseperedtünk, de most valahogy mégis furcsán éreztem magam, amikor egy-két ilyen jelenetbe belecsöppentem. 

Vagy amikor a patkányok megkötözik Tomi cicát, azt a jelenetet egy kisgyerek számára egyenesen egy Stephen King-féle horrornak képzelem, de az is lehet, hogy én reagálom túl, tényleg nem tudom most már. És akkor még ott van Röffencs malac története, aminek értem én a megszületését, de mintha nem lenne se füle, se farka. A kismalacoknak igen, de a mesének nem. 

Bevallom őszintén, hogy az utolsó 2-3 mesét már csak nagy vonalakban olvastam el, mert egy kicsit besokalltam ezektől a történetektől, és nyilván nem így, egyhuzamban tanácsos olvasni, ahogyan én tettem. Majd talán egy következő kölcsönzés alkalmával elolvasom alaposan ezeket a meséket is. 


Az illusztrációk vitték el nálam a pálmát ebben a gyűjteményben, és úgy gondolom, hogy minden gyerek imádja nézegetni, mint ahogyan az enyéim is imádták, és a Nyúl Péter meséket is nagyon sokszor olvastam el annak idején nekik. 

Nem minden mese fog tetszeni mindenkinek és a gyerekeknek is meglesznek valószínűleg a maguk kedvencei, a kisebb gyerekeknek sem való mindegyik mese, mert nem biztos, hogy végig leköti és érdekli őket, de mindenképpen egy értékes kiadvány és aki szereti Beatrix Pottert, annak feltétlenül érdemes beszereznie, hiszen, bár elsőre soknak tűnik a 9900.- Ft-os ár, ezért több, mint 20 mesét, mondókákat és egyéb érdekességeket kapunk, nem beszélve a rengeteg gyönyörű illusztrációról.  

Én mindenesetre még gondolkodom a megvásárlásán. 

Az idézetekért előre is elnézést kérek. :D  Ne felejtsétek, hogy a mesék, több, mint 100 éve születtek. 

Bea


"Gergelyfi bácsi azonnal odaugrott, és nagy lábával rá akart taposni Péterre, 
de Péter nekirugaszkodott és kiugrott az ablakon."

*****

"A két kisegér, haragjában és csalódottságában, törni-zúzni kezdett.
Ütlegelték a süteményt és a homárt, aztán a körtéket meg a narancsokat.
A halat sehogy sem sikerült lefeszegetniük a tányérról, úgyhogy a konyhába vitték,
és beledobták a tűzhely pirosan lobogó festett lángjába (...)"

*****

"Ekkor tűnt fel Pöttyös néni. Amikor meglátta a falon ücsörgő
három ruhátlan kismacskát, dühösen lerángatta őket a falról,
adott nekik egy-egy nyaklevest, és bevonszolta őket a házba."

*****

"Futó lábak dobogása hallatszott, és egy öreg patkányasszony dugta ki
a fejét egy gerenda mögül. Aztán egy pillanat alatt odarohant a cicához,
és mielőtt Tomi magához tért volna, már le is rántották a kabátját és lefogták
és meggyömöszölték és szörnyű szorosan összekötözték egy madzaggal."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése