2020. június 26., péntek

Marie-Aude Murail: A lélekdoki

A megváltó 1. évad

Ismét egy fantasztikus könyvélmény! Marie-Aude Murailtól nem ez az első olvasásom. A Lakótárs kerestetik könyvéről a blog  első bejegyzései között olvashattok, nekem is érdekes volt újraolvasnom. Az a könyv családi kedvenc lett. 

Az Oh, boy-ról nem tudom, miért nem született blogbejegyzés, pedig az is nagyon-nagyon tetszett és a Lakótárs kerestetik után olvastam. A Tartós hullámról van fent bejegyzés, a címre kattintva el is olvashatjátok. Tulajdonképpen az összes magyarul megjelent könyvét elolvastam a szerzőnek, és ha ennyi könyv alapján kedvencnek jelölhetek valakit, akkor Marie-Aude Murail a kedvenc szerzőim egyike.

Bármilyen könyve jelenik meg a jövőben, tuti, hogy minél hamarabb olvasni szeretném. No de ennyi bevezető után, térjünk rá erre a könyvre. A lélekdoki személyében egy pszichológust tisztelhetünk, aki 190 cm magas és fekete bőrű. Aki először jár Sauveur Saint-Yves rendelésében meghökken a pszichológus kinézete láttán, de mivel jó hírű lélekdoki, ezért sok páciense van. 

Annyira sok, hogy sokszor a saját élete háttérbe szorul, a kisfiára is kevesebb ideje jut, mint szeretné. Megismerünk pácienseket, családokat és problémákat, Sauveur (ami egyébként azt jelenti, hogy "megváltó") gyógyítási módszereit, tulajdonképpen mi is részei vagyunk a rendeléseinek, várjuk alkalomról alkalomra, hogy mi történik a tini Margaux-val, aki vagdossa magát, az iskolakerülő Ella érdekes személyiségét is megismerhetjük, a kilencévesen még mindig bepisilő Cyrille javulásáért drukkolunk, és a dokival együtt rájövünk még sok járulékos dologra ezekkel a páciensekkel és családtagjaikkal kapcsolatosan. 

Mint ahogyan Sauveur kisfia Lazare is, aki a nyitott ajtó mellé kucorodva hallgat végig minden rendelést, ismer meg minden pácienst, és kíváncsian olvas mindennek utána az interneten.  Egyedül él az apjával, és lassan az ő történetükre is fény derül. Igaz, valóban kevés időt töltenek együtt, apjának éppen csak az estéi maradnak számára, amikor közösen megvacsoráznak és Lazare viccekkel szórakoztatja az apját, valamint feltesz egy-két kérdést az autóbalesetben elhunyt édesanyjáról, amire igazán sosem kap kielégítő választ.

Közben felbukkan egy titokzatos rosszakaró, egy ellenség, aki a ház körül ólálkodik, beköltözik hozzájuk az anyátlanul maradt tinédzser Gabin, egy hörcsög, majd egy másik hörcsög, és lesz még több hörcsög.

Lazare és iskolatársa, Paul barátsága imádnivaló, mint ahogyan Lazare maga egy fantasztikus kisfiú. Paul édesanyja is egy kedves, arcunkra mosolyt csaló hölgy az ébredező érzelmeivel és gondolataival.

Fantasztikusan megírt karakterek vannak ebben a történetben, fontos témák, depresszió, rasszizmus, halál, elvált szülők, széthulló családok, új családtagok, nemi identitás, szexuális visszaélés, mindenből kaptunk egy keveset, és mindezen témák komolysága ellenére a könyv vidám volt, humorral, gyengédséggel teli és nagyon-nagyon szerethető.


Ez az a könyv, amit kiskamasz gyerekeink kezébe nyomhatunk, az olvasni nem annyira szerető gyerekek meg is kedvelhetik általa az olvasást, de ugyanúgy nagykamasz gyerekek kezébe, felnőtteknek és nagyszülőknek is ajánlanám ezt a könyvet. 

Mint ahogyan a szerző összes könyvét ajánlom nagyon jó szívvel elolvasásra, minden korosztály számára. Rajongója vagyok. 

Bea

"A képzelet varázslatos dolog, és általa nagyon mély dolgokat fejezhetünk ki önmagunkról."

*****
"Mindannyiunknak van egy mása, egy alteregója, ami mi magunk vagyunk 
egy másik világban. Ezért olvasunk, járunk moziba, játszunk videójátékokat, 
azonosulunk szereplőkkel, lépünk be virtuális világokba az interneten."

*****
"Az emberek többsége inkább elvisel a fájdalmat ugyanazokat a dolgokat ismételve, 
ahelyett, hogy kipróbálna valami újat."

*****
"Vajon a titkok, melyek felhőjükbe burkolnak minket, megakadályozzák-e, 
hogy éljünk, felnőjünk, szeressünk?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése