2020. június 15., hétfő

Zsebtenger és 3-5-8 perces mesék


Rutkai Bori: Zsebtenger

Tavaszi-nyári versek, mesék, játékok

Rutkai Bori könyve igazi csemege. Találunk benne mesét, verset, receptet és kreatív csináld magad ötleteket. Hogy még extrább legyen az élmény, meg is hallgathatjuk a könyvhöz/könyvből készült zenét,  Spotify-on a teljes albumot megtaláltam. 

A címe jól tükrözi, hogy mit kapunk ettől a könyvtől. Egy zseb, melyből tengernyi mindent kihúzhatunk, ha úgy tartja kedvünk mesét olvasunk, ha úgy, akkor verselünk, de ha valamit éppen tevékenykedni szeretnénk a gyerekekkel, arra is remek ötleteket találunk.

És hát a könyv szereplői fantasztikusak! Macika, aki még nem érzi, hogy itt a tavasz, Láthatósági Bácsi,  aki csak teker a biciklin és örül a tavasznak, a Hosszúfejű Királyfi, aki ha nem volna, ki kéne találni, Küklopsz, aki álmokat lop, a Cókmók család, a jó boszik, és még biztos van, akit kihagytam. Ja igen, a Csudabogár máris eszembe jutott. 

Megtudhatjuk, milyen a pókpingpong, készíthetünk láthatósági salátát, amit meg is ehetünk, vagy szivárványos horgolt csigát, amit nem ehetünk meg, viszont jót játszhatunk vele, kutyulhatunk rózsavizet, játszhatunk indiánosdit, előtte elkészíthetjük a hozzávalókat, de egy hajdinás-levendulás zsebküklopszot is megalkothatunk, ha azt halásszuk ki éppen a zsebtengerből. 

Elmehetünk a Palacsinta pályaudvarra, megtudhatjuk, mitől nyári a sláger, és milyen lehet a strandszerelem. A jó boszikat is megleshetjük, boszibulin részt vehetünk, paradicsomos dalt énekelhetünk és még nagyon sok mindent csinálhatunk, csak kézbe kell venni ezt a szuper könyvet. 

Az illusztrációt is Rutkai Bori készítette, fantasztikusan vidámak, színesek, lüktetők, és hallgassátok meg a Zsebtenger CD-t is, mert  rövid idő alatt nagyon jókedvre hangol , azt veszed észre, hogy már ott a füledben a dallam, az ütem és vigyorogsz. 

Igazi nyári, hangulatos, vidám könyv és zene, szerintem a gyerekek imádni fogják.

Bea

"Kisütött a szívemben a nap,
azóta ott ragyog,
aranylóan ragyog,
ha veled vagyok."
/Strandszerelem, részlet/

*******
"Ó, de csodás hosszú fej,
van még rajta bőven hely,
elférne itt még több száj,
még több szem és szempilla,
fülkagyló és orrcimpa,
homlokránc és frufrutánc,
szivárványos pupilla,
és egy kacskaringós bajuszka."
/Hosszúfejű királyfi, részlet/

Julia Breitenöder - Naeko Ishida: 3-5-8 perces mesék tündérekről és hercegnőkről


A 3-5-8 perces sorozatból már elég sok kötet jelent meg, én az unikornisokról és sárkányokról szólót olvastam, amit IDE KATTINTVA elolvashattok. A véleményem nem változott, szuperek ezek a mesék, nagyon jó ötlet, ahogy egy-egy témakört felölel, mint ebben az esetben a tündéreket és hercegnőket. 

Nagyon vidám történeteket találunk ebben a könyvben, melyek nagyon maiak, biztos vagyok benne, hogy a kislányok nagy kedvence lehet. De természetesen fiúknak is olvasható, mert azért a mesékben ott vannak a szerencsét próbáló királyfiak, a fiútestvérek, és az óvodás kisfiúk is, így már nem is csak lányoknak ajánlanám a könyvet. Szóval ne ítéljetek a címből, inkább lapozzatok bele, ha a kezetekbe kerül.

A Varázslatos tündérvita című mesében két kis tündérlány összevitatkozik és össze-vissza varázsolnak, így szamárfület, csigafejet és tehénlábat varázsolnak egymásnak, de a mese végén rájönnek, hogy összefogással, veszekedés nélkül több mindent elérnek. Ugyanígy a veszekedésről szól a Veszekedőszőnyeg című mese, amelyben a hercegkisasszony testvérek veszekednek lépten-nyomon, egészen addig, míg rá nem találnak a veszekedőszőnyegre és nagymamájuktól megtudják a szőnyeg történetét.

Olvashatunk az álomkóros királylány születésnapjáról, a lekvárosüvegben rekedt tündérről, és egyik kedvencem volt a szörnyecskés mese, amelyben egyik nap a királylány játszott szörnyeset a királyi pincében lakó barátságos szörnyecskével, másik nap a szörnyecske játszott királylányosat. Vicces és aranyos volt.

Egy másik meséből a tündérek névadási ceremóniáját ismerhetjük meg, nagyon bájos mese ez is, Tomi történetében pedig egy kísérletnek lehetünk szemtanúi, miszerint a hercegnők tényleg észrevesznek-e egy szem borsót is akár. 

De van még itt még egy születésnap, tündértánc és talán a legnagyobb kedvencem a Maja hercegnőnek elege van című mese, amelyben Maja hercegnő egy könyvbéli mese hercegnője, és amikor kinyílik a könyv, mert Lola esti mesét olvas, akkor mindig készen kell állnia és ugyanazt a történetet, "előadást" kell előadnia estéről-estére, vagy percről-percre, attól függ, Lola milyen gyakran nyitogatja a mesés könyvet. De mi történik, ha a könyvbéli szereplők megunják a mindig-mindig ugyanolyan szerepet? Elég vicces események kerekednek belőle.

Ez csak néhány a könyv 18 meséje közül, olvassátok ezt a könyvet, iszonyatosan cuki meséket tartalmaz, szeretni fogjátok még ti is, nem csak a gyerekeitek. 

Bea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése