2020. június 5., péntek

Alex North: A Suttogó


"Ajtódat, ha kicsit nyitod, a Suttogót meghallhatod.
Odakint, ha magad játszol, könnyen eltűnhetsz a házból.
Ha nem zárod az ablakot, kopogását meghallhatod.
Hogyha könnyed millió, jön érted a Suttogó."

Izgalmas,  letehetetlen történet, pici misztikummal fűszerezve. Thriller a javából, én az ilyenfajta thrillereket szeretem a leginkább. Amiben nem csak a bűnesetről, a gyilkosságról és az azt követő nyomozásról olvashatunk, hanem mélyre hatolhatunk a szereplők lelkében, megismerhetjük őket, az érzéseiket, a gondolataikat, a félelmeiket.

Tom Kennedy és fia Jake, Featherbanks nevű kisvárosba költözik, egy meglehetősen furcsa kinézetű házba. Tom új életet szeretne kezdeni fiával, hogy túltegyék magukat felesége, Rebecca hirtelen és váratlanul bekövetkezett halálán. 



Tom és Jake kapcsolata nem a legideálisabb, Tom nem találja a hangot a fiával, nem tudja, hogyan közelítsen hozzá. Mindkettejüket hatalmas veszteség érte, és mindketten a maguk módján próbálják feldolgozni, túlélni Rebecca halálát, és eközben valahogy elvesztik egymással a kapcsolatot. Vagy nem is igazán volt addig köztük, mert Rebecca volt az összekötő kapocs apa és fia között?

Jake mindig is magányos és befelé forduló gyerek volt, voltak képzelt barátai és Tom nem tudott ennél mélyebbre hatolni a fia lelkében, nem találta hozzá az utat, pedig a kisfiúnak szüksége lett volna segítségre a gyász feldolgozásában. 

A kisvárosnak, ahová költöztek, sötét múltja van, egy sorozatgyilkos, akit Suttogóként emlegettek, követett el szörnyű bűntetteket a múltban. A tettes azóta börtönben ül, de mielőtt Tom és Jake a városba költöztek, ismét eltűnt egy kisfiú. 

Itt lép a képbe Pete Willis felügyelő, aki különös kapcsolatban van a börtönben ülő Suttogóval, akinek egész életét beárnyékolta egy meg nem került, meggyilkolt kisfiú emléke. Pete találkozik Tommal és Jake-kel, ami mindannyiuk életét megváltoztatja.

A történetről nem is írnék többet, ám azt mindenképpen le kell írnom, hogy van a könyvnek valamiféle nagyon borzongató hangulata, régen olvastam úgy hasonló stílusú könyvet, hogy összerezzentem a parketta reccsenésére, vagy füleltem a ház hangjaira olvasás közben, és félve pislogtam az ablak felé, megijedve az udvaron lévő fák árnyaitól. 

Alex North remekül építette fel mind a könyv cselekményét, mind a hangulatát, azt vettem észre, hogy eljött az a pont, amikor már nem tudom letenni a könyvet, mert nem enged, mert tudni akarom, hogy hová futnak és hol érnek össze a szálak. 

Utána pedig már azért volt lehetetlen letenni, mert annyira beindultak az események, hogy talán csak egy igazi fakír tudta volna letenni anélkül, hogy tudja, mi lesz az események végkifejlete. 

Az elején említett pici misztikum nagyon jól megfűszerezte a történetet, adott neki egy különös hangulatot, és nagyon meglepő volt a végén, amikor megvilágosodtak a dolgok, bár már olvasás közben volt egy sejtésem ezzel a vonallal kapcsolatban.


Remek karakterek vonultak fel könyvben, minden szereplő jellemét éppen annyira ismertük meg, mint amennyire szükséges volt a történet szempontjából, és ez egy olyan thriller, amiben nem csak azért izgulhatunk, hogy megtalálják a tettest és megmeneküljenek az áldozatok, hanem azért is, hogy mindenki találja meg a maga útját, kerüljön a helyére a lelkében az élet kiszámíthatatlansága, tudja feldolgozni a múlt olykor kegyetlen eseményeit. 

Értek-e meglepetések a könyvben? Igen, értek. Többször is. Szóval egy fordulatos, csavaros, izgalmas letehetetlen thriller A Suttogó. Olvassátok, ha borzongásra vágytok!!

Bea


"Az ember nem élhet a múltban."

*****
"Megdöbbentő, hogy az élet milyen gyorsan visszatér a kerékvágásba, ha kell."

*****

"Sose felejtsd el, hogy még ha veszekszünk, 
akkor is nagyon szeretjük egymást!"

*****
"A felnőttek nem mindig figyelnek kellően a gyerekekre."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése