2020. június 3., szerda

Rumini, Marci és Pali

Berg Judit: Rumini a Tükör-szigeten

Első találkozásom Ruminivel abszolút jól sikerült. Kicsit tartottam tőle, mivel már nincs olyan korú gyerek a családban, akinek felolvashatnám, egyedül engem kellett lenyűgöznie, aki háromgyermekes anyaként már jócskán kinőtt a gyerekkorból.

De mi sem bizonyítja jobban, hogy igazából nem lehet eléggé kinőni belőle, mint az, hogy alig tudtam letenni ezt a könyvet. Kicsit viccesnek is tartottam, hogy ennyire kíváncsian várom, hogy milyen kalandok és események jönnek az újabb és újabb fejezetekben. 


A Szélkirálynő éppen hazafelé tart Egérország felé mindenféle izgalmas kalandok után, a fedélzeten a megszokott legénységen kívül Sajtos Rozival és Kisfecóval, akiknek nem ismerem az előző kalandjait és azt sem, hogy hogy kerültek a hajóra, de ez ennek a történetnek a szempontjából nem is lényeges. 

Egy útközbeni pihenő alatt a Gyöngy-lagúnában, Sajtos Rozi kapcsolatba kerül egy higanyhidrával, amitől elkezd ezüstös színezetet ölteni, ezen kívül pedig gondolatolvasóvá válik. Itt meg is szakad a békés hazafelé hajókázás, mert Sajtos Rozinak segítségre van szüksége, meg kell találni a gyógymódot, amit a Tükör-szigeten található ezüstgyöngyök jelentenek.

Nagyon megörültem, hogy ennyire fantáziadús, kalandokban, izgalmakban bővelkedő történet került a kezembe, teljesen feldobott, jókedvre derített. Tetszettek a foncsorok, a kinézetük, a képességük, a Tükör-sziget és Vanita úrnő barlangja, Rozi, Rumini, Molly és mindenki. 

Meglehetősen szórakoztató kalandok ezek, melyek egy gyereket biztos, hogy nagyon-nagyon elbűvölnek és rajongóvá tesznek. Most már értem, miért ennyire nagy sikerű a Rumini-sorozat, miért születtek Rumini társasjátékok, horgolt Rumini-szereplők és más egyéb Ruminis dolgok.

Wéber Anikó: Marci az állatkertben/Marci at the zoo

A Most én olvasok sorozat! továbblépett egy szinttel és most már kétnyelvű könyveket is megjelentek a sorozaton belül. A könyvben ugyanazt a mesét olvashatjuk magyarul és angolul, amit akár a nyelvtanulók, akár a két nyelven beszélő  gyerekek és szüleik is szívesen forgathatnak. 

A gyerekeket az élő angol nyelvvel szeretnék megismertetni.  Dr. Kovács Judit egyetemi docens, szakértő a könyv végén a szülőknek szóló ajánlásában elmondja, hogy nem egy hagyományos nyelvtanulós könyvvel van dolgunk, mert 10 éves kor alatt nem nyelvtanulásról, hanem nyelvelsajátításról beszélhetünk. Ebben pedig az élő szövegnek fontos szerepe van, a tartalmon és a vizuális hatásokon keresztül könnyebben és sikeresebben elsajátíthatják a gyerekek az idegen nyelvet. 

Az agy nem egyformán fogadja be az idegen nyelvet kisgyerekkorban vagy éppen felnőttkorban. Nem csak a gyerekek, de a felnőttek agyát is rohamléptékben fejleszti a nyelvtanulás, ezért szerintem nagyon szuper ötlet volt a Pagonytól ez a kétnyelvű könyvecske. Azt gondolom, kezdő felnőtt nyelvtanulóknak is jó segítség lehet.

Ebben a történetben Marci és az osztálya az állatkertbe látogat, ahol Marci egy elveszett kismajomra bukkan. A történet nem bonyolult, ám annál aranyosabb, látunk állatokat és drukkolhatunk Marcinak és a kismajomnak, hogy megtalálják a többieket. 

A könyv cukiságát az aranyos illusztrációk még jobban kiemelik, színpompásak és mozgalmasak, Rátkai Kornél kezemunkáját dicsérik.

Igaz Dóra: Pali elkésik/Pali is late

Mindenki elkésik legalább egyszer valahonnan. Ha van valaki közöttetek, aki még soha nem késett el sehonnan, annak jár egy nagy pacsi. 

Pali és szülei is elkésnek néha. Pali az iskolából, ahol már ott vár az igazgató néni, aki egy ejnye-bejnyével várja a későket, mert nem csak Pali szokott elkésni. Mással is előfordul néha. Mert néha dugó van, néha késik a busz, néha egyszerűen csak nehezen ébred fel az ember. 

Egyszerű történet ez, egyik oldalon magyarul, mások oldalon angolul olvashatjuk, a könyv végén pedig feladatokat találunk. A történet vége pedig igencsak viccesre sikerült. Nagyon tetszett ennek a könyvnek is az illusztrációja, mely modern, vidám és mozgalmas. 

A Pagony kiadó youtube csatornáján pedig meghallgathatjuk mindkét nyelven ezt a történetet. 

https://youtu.be/XLJasQ2hi3Q
https://youtu.be/N7zGdjrWWc0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése