2018. január 25., csütörtök

Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram

Nógrádi Gábortól akkor olvastam először, amikor a nagy gyermekeim még kisebbek voltak, úgy kb. 10-12 évvel ezelőtt. Akkor a Petepite és Az anyu én vagyok nagyon tetszett, azt gondoltam, hogy ez egy jól eltalált témájú gyerekkönyv, jókat nevetgéltem rajta.

Ezzel a könyvvel viszont sikerült igazán meglepnie, vagy inkább meghökkentenie a szerzőnek. A történet úgy nagyjából 7 nap eseményeit foglalja össze, amely 7 nap első napján a 15 éves Dávid, aki Magyaországról érkezett a szüleivel és a bátyjával a görög szigetre, megpillantja Dortét, a dán kamaszlányt és ott menten, a vacsoraasztalnál ülve beleszeret.

Bár kicsit gyors volt a tempó, de nem vonom kétségbe, hogy létezik első látásra szerelem. Pláne 15 éves korban. Dávid írói álmokat dédelget magában, ezért történetünk és a szerelme lángba szökkenése igazán pátoszosan indult, Dávid fejében költői és írói magasságokba szökell az esemény leírása. 

Hamarosan sikerül is megismerkedniük és Dorte gyorsan be is mutatja be a hegyen lakó barátnőjének, aki egy nagyon érdekes - bár szeretnivaló - személyiség, és igencsak furcsa foglalatosságot űz. 

Ő volt az egyik nagy furcsasága a történetnek, de volt több is. Azonban ezekről majd később.

Miután Dorte is beleszeret Dávidba, a legnagyobb természetességgel invitálja a fiút a szomszédos öbölben lévő nudista strandra, ahol a fiú, félóráig hason fekve próbálja leplezni, hogy ő tulajdonképpen egy férfipalánta, majd a tényállás elmúltával vígan lubickol a vízben újdonsült szerelmével.

Szóval, nekem túl gyorsan történt minden, mert a későbbi pár napba persze belefért a csókolózás és a szüzesség elvesztése is, Dorte olyan természetességgel és felkészülten állt készen e romantikus eseményre, hogy csak tátottam a számat. 

Dávid egész nyaralás alatt, talán ha egy napot töltött a szüleivel valamilyen közös programon, amúgy meg minden nap kimagyarázta, hogy hol is volt egész nap. Teljesen természetes. Mint ahogyan az is, hogy 15 évesen általában anyanyelvi szinten kommunikált angolul, néha pedig elfelejtette azt, és csöppet kézzel-lábbal is ki kellett egészíteni hiányos nyelvtudását. 

De ezen kívül is volt még bőven furcsaság, mint ahogyan korábban már említettem is. A meglehetősen furcsa karakterek nem álltak meg Dorte hegyen lakó barátnőjénél, Saraghinánál. Dávid is szerzett magának barátot, akit Gambónak hívtak, Nigériából menekült, nagyon sok oldalon megerősítést kaptunk arról, hogy fekete, és Dáviddal együtt lepődhettünk meg azon is, hogy tudja, kicsoda Beethoven és Picasso, és még zenélni is tud. Ja és olvasni is. 

Mohammed Szíriából jött és talán nem terrorista. A cseh újságíró mindenbe beleüti az orrát és periszkópfejű. A görögöknek mindig jókedvük van. Dorte néha a csábító szirén, máskor érett pszichológus. 

A történet vége sem telik el csattanók és mozgalmas események nélkül. Lesz itt késelés, pornózás, internetes vetkőzés és a szerelem örök.


Nem tudom, hogy anyai mivoltom miatt lepett és hökkentett meg a történtek ilyetén alakulása, nagyon elmaradott lennék, és ma már így történnek a dolgok? 

Lehet, hogy a 13-15 éves korosztálynak tetszene ez a könyv, vagy tetszik is, de engem szülőként nem győzött meg. 

5/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése