2018. január 17., szerda

John Douglas - Mark Olshaker: Mindhunter - Sorozatgyilkosok

Az egyik kedvenc műfajom könyvei mindig megrémítenek, vagyis inkább az rémít meg, ha ki kellene fejtenem, hogy miért is szeretem én ennyire ezeket a könyveket. Miért? Mert izgalmasak? Egy kalandregény is lehet izgalmas.

Igen, a (jó) thrillerek legtöbbször izgalmasak, a cselekményük pedig szövevényes, de sokszor véresek és durvák is.

Gyilkosság, erőszak és halál a fő alkotóelemei egy egyszerű lány (ez vagyok én) kedvenc műfajának.


Nemrégiben, amikor Apával néztünk valami thrillert (már nem tudom pontosan mi volt az), a film végén megjegyezte, hogy legközelebb ő választ, valami kevésbé betegebbet. Én pedig csak hallgattam, mert egyébként nekem tetszett a film. De ilyenkor azért elgondolkozom, hogy mi az, amit én látok ezekben a könyvekben és filmekben, amiket más nem... A hozzám hasonló thriller rajongók biztos megértik ezt. :)

John Douglas könyvére azt is mondhatnám, hogy kötelező olvasmány a thriller rajongók számára!

A történet középpontjában, magának a szerzőnek a munkássága mellett, a bűnügyi profilkészítés is nagy szerepet kap.

Valljuk be, a legtöbb thrillerben inkább amatőr, "rohangálós" nyomozók a főszereplők, az ilyenek mellett ha egy szakember által elkészített profil alapján kapnak el egy bűnüzőt, az nem tűnik olyan izgalmasnak. 
A filmekben, sorozatokban feltűnő FBI-os profilozók mindig olyan kis elvont figuráknak tűntek nekem, fura volt, hogy jön egy ilyen alak, ír egy profilt, ami aztán majd tökéletesen ráillik a gyanúsítottra. Hogy tudhatna valaki egy ilyen profilt írni a nyomok és a bűntett körülményei alapján? Tipikus filmes húzásnak gondoltam az egészet.

Aztán elolvastam ezt a könyvet, ahol tulajdonképpen a bűnügyi profilozás művészete a szemünk előtt születik meg, szinte a semmiből. John Douglas pedig központi szerepet foglalt el ebben a folyamatban, hajthatatlan természete nem hagyta nyugodni, több száz gyilkossal készített interjút a börtönökben, próbált a fejükbe férkőzni, megérteni őket, mindezt azért, hogy még eredményesebb legyen a sorozatgyilkosok utáni hajsza.
A könyvben nagyon sok hírhedt sorozatgyilkost megismerhetünk,  és szintén nagyon sok nyomozás részletét, kulisszatitkait ismerhetjük meg. Én koromból adódóan nem ismertem e gyilkosságokat, de így is nagyon megrázó élmény volt olvasni a könyvet. A könyvben felűnő nyomozások folyamatos guglizásra késztettek, és a valóság, s a fiktív thrillerekben olvasott gyilkosságok sajnos nagyon közel állnak egymáshoz.

A profilozás pedig a bűnüldözés egyik nagy csodája, a gyilkos szemével látni egy tetthelyet, s az ő fejével gondolkodni, apró nyomok alapján felépíteni egy egész személyiséget, ez szinte már művészet. S mint a könyvből kiderül, tényleg működik! 

Ha sok thrillert, krimit olvasol, akkor ez a könyv kihagyhatatlan, az elolvasása után egy kicsit igazából féltem is, hogy ezentúl más szemmel fogom olvasni a thrillereket, netán hamarabb rájövök a fordulatokra, mint ezelőtt...


Érdekes és alapos könyv volt, a Netflix a könyv alapján készített is egy sorozatot, amibe biztos, hogy  bele fogok nézni, kíváncsi vagyok, hogy sikerült megfogniuk a könyv lényegét, hangulatát.

A világnak meg még több John Douglas-ra lenne szüksége!

10/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése