2018. január 6., szombat

Suzanne O'Sullivan: Rejtélyes betegségek

Ez a könyv a 2017-es év utolsónak olvasott könyvei között volt, és el is nyerte a tavalyi év legmegrázóbb olvasmánya címet.

Nem igazán szoktam ilyen témájú könyveket olvasni, de ennek egyszerűen olyan érdekes volt a fülszövege, hogy muszáj voltam belekukkantani, és miután belekukkantottam, el kellett olvasnom.

A könyv alcíme nagyon jól összefoglalja tulajdonképpen az egész könyvet: Hogyan okozhat az elme testi tüneteket?
A könyvet olvasni nagyon ijesztő volt, kész horror, na jó, ezért ez túlzás, de azért ezt majd később részletesebben is kifejtem.

Mindig is érdekelt az emberi test működése, s a legeslegelső tapasztalataimat e téren, az Egyszer volt, hol nem volt az emberi test című mese sorozatnak köszönhettem, ja meg a cartoon networkos Ozzy és Drixnek. 

Elképzelem az öcsémet és magamat, amikor annak idején ültünk a tévé előtt az Egyszer volt az embert nézve, két tökmag, akik nagy érdeklődéssel szemlélik az emberi test működését. :)
Tehát azt már akkor is tudtam, hogy a testünk, szervezetünk működése egy csodálatos dolog, sőt maga a csoda.
Suzanne O'Sullivan könyvének elolvasása után arra is rádöbbenhetünk, hogy bizonyos esetekben erről a csodás működésről bizony még elég sok mindent nem tudunk.

A könyv fülszövege nagyon egyszerű testi reakciókat nevez meg, úgymond pszichoszomatikus tüneteknek. Ha szomorúak, vagy meghatottak vagyunk sírunk, ha zavarban érezzük magunkat elpirulunk, tehát a kis "egyszerű" érzelmeink is elég sokszor fizikai formát öltenek. Ezekkel az "apró" bizonyítékokkal győzött meg engem az író, és csigázta fel a kíváncsiságomat a könyv iránt.


És így a könyv után egyszerűen nincsenek szavaim, nem elég, hogy amúgy is sok káros hatásnak vagyunk kitéve fizikailag, még a tudatalattink is sebezhető olyan módon, hogy annak komoly, fizikai tünetei is lehetnek.

A könyvnek kilenc fejezete van, amelyekben a neurológus szerző különféle rejtélyes megbetegedéseket derít fel, ezekben a fejezetekben sokféle pszichoszomatikus tünettel ismerkedhetünk meg. Suzanne O'Sullivan nagyon alapos kutatómunkát végzett, a különféle esetleírások mellett megismerhetjük a pszichoszomatikus megbetegedések kezelésének évszázadokon átívelő történetét, s a szakemberek e betegséghez fűződő viszonyát is.

Suzanne O'Sullivan munkája iránti elkötelezettsége lenyűgöző volt, ahogy az is, ahogy a betegeivel törődött, határtalan türelemmel és hozzáértéssel. Segített a betegeinek megérteni a betegségük eredetét és természetét.

Ez nem az a könyv, amire azt tudom mondani, hogy szerettem olvasni, mert igazából eléggé megviseli és elgondolkoztja az embert. Úghogy inkább azt mondom, hogy egy nagyon-nagyon érdekes könyv volt, egy még érdekesebb témáról.

10/10


Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése