2017. augusztus 29., kedd

Jane Harper: Aszály

Egy kisváros, titkok, egy lány, két fiú, egy tragédia, egy alibi, Aaron Falk sok-sok évvel ezelőtt hagyta ott Kiewarrát, de egy régi barátjának a halála miatt újból visszatér a szülővárosába.

Luke Hadler feleségét és fiát brutálisan meggyilkolták, rá pedig egy kocsiban találtak, szétlőtt fejjel. A megoldás egyszerűnek tűnik, miután az elkeseredett férj megölte feleségét és a fiát, ő maga is öngyilkos lett. A tragédiával kapcsolatban nagyon sok kérdés maradt nyitott, az ügyet mégis lezárták. Kiewarrában átvette az uralmat az aszály, az emberek elkeseredettek és feszültek. És akkor még itt jön Aaron Falk, akinek sok-sok évvel ezelőtti, sürgős távozását még mindig nem tudta megbocsátani a kisváros.


A könyv nyomasztó hangulata, a tikkadt Kiewarra, a kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, ahol az emberek sosem felejtenek, tökéletes hátteréül szolgált volna már szinte bármilyen történetnek.

Aaron Falkról nem sokat tudunk meg a könyv elején, a zsaru, aki Melbourne-ből érkezett, az emberek összesúgnak a háta mögött, s a városban mindenki utálja, az hogy miért, csak később fog kiderülni számunkra.

Falkot Luke apjának, Garrynek rövid levele hozta vissza a szülővárosába, s a férfi kérésére kezd el nyomozni a fia halálának ügyében, a helyi rendőrfőnökkel összefogva.

Őszintén bevallom kezdetben nekem nagyon is reménytelennek tűnt ez a nyomozás, hisz a Hadler család halála annyira egyértelmű volt, hogy nem gondoltam volna hogy valami váratlan fordulatot tartogatna számunkra ez a történet, de persze aztán nagyon nem így történtek dolgok. :) S ez a semmibe tartó nyomozás is egyre érdekesebb lett.

Közben szépen lassan, kis visszaemlékezéseken keresztül a múltat is megismerhetjük. Látjuk Aaron Falkot bizonytalan tizenévesként, s a magabiztos és célratörő Luke Hadlert, a két fiú szinte minden napot együtt töltenek, nyulakra lövöldözve és halakra várva, míg egy nap csatlakozik hozzájuk Ellie Deacon, a duóból hirtelen trió lesz. Ellie-t kissrác korukban látták utoljára, azóta a lányból nő lett, befogadják a csapatba, s a nyarat ezután hármasban folytatják tovább. Aztán egy nap Ellie eltűnik, pár nappal később megtalálják a holtestét. Aaron és apja sietősen távoznak a városból, az amúgy sem túl meghitt kapcsolatukba beköltözik a kétely.

Na, akkor a történetről én már nem is írok többet, hisz nem szeretném senki számára elrontani az élményt, azzal, hogy akármit is elárulok a cselekmény további alakulásáról... :)

A fülszövegből még nem derült ki számomra, hogy a könyv Ausztráliában játszódik, úgyhogy ez kellemes meglepetésként szolgált. A történet helyszínéül szolgáló Kiewarra és a cselekmény (no meg az aszály) annyira jól kiegészítették egymást, tökéleletes hozzávalói voltak a sötét légkör megteremtésének.


Ha szeretitek a szép lassan csordogáló, a múlt titkaival terhes krimiket, akkor ezt a könyvet nagyon ajánlom nektek. Nyomozni a hőségben, egy poros városkában, igazi nyári elfoglaltság, az Aszály pedig egy tényleg szépen összerakott történet volt.

A befejezés pedig rendesen ledöbbentett, és erős érzelmeket korbácsolt fel bennem, hogy lehet valamit így befejezni? (Nyugi, nem függővég volt, de akkor is!) :)

9/10

Zsófi

2 megjegyzés:

  1. Nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre, szeretem az ilyen típusú történeteket. Bár a nyár már sajnos elmúlt (ahogyan a tikkasztó hőségriadós napok is lassan...) biztosan el fogom olvasni valamikor! (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereted a krimit, akkor ez egy remek példánya ennek a műfajnak. :)

      Törlés