2017. augusztus 25., péntek

Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr

Nem is tudom, írtam-e már, hogy mennyire boldog vagyok, hogy a Kolibri Kiadó Roald Dahl ifjúsági regényeiből sorozatot tervezett. Így volt lehetőségem elolvasni Matildát, A barátságos óriást, a Boszorkányokat, most pedig a Fantasztikus Róka úr került sorra. A többi Roald Dahl bejegyzésért kattintsatok a címekre! Matilda     A barátságos óriás    Boszorkányok.

Róka úr pedig valóban fantasztikus!! Imádtam minden sorát! Sőt, magának Roald Dahlnak is ez volt a kedvenc története!

Roald Dahlnak mindig sikerül elérnie, hogy közel érezzük magunkhoz a hőseit, és mindig sikerül olyan emberszereplőket alkotnia, akiket lehet utálnunk. 

Jól bevált recept ez a szerzőnél, szerintem jó kis pszichológia ez, mert természetesen a gonosz szereplők mindig elnyerik a büntetésüket, vagy valahogyan pórul járnak, a szeretnivaló főhőseink pedig a könyv végére igazán a szívünkbe lopják magukat.

Így volt ez Róka úrnál is, aki nem ám egy magányos róka, hanem van mellette egy Róka asszony és négy aranyos Rókafi. A három gazda pedig a gonoszságot és az utálatosságot képviseli. Hiszen olyan gazdagok voltak mindhárman, hogy igazán nem volt szükségük arra, hogy hadjáratot kezdjenek Róka úr és családja ellen. Még jó, hogy a rókáknak drukkolunk, naná!! 

Buci gazda nagyon kövér volt és tyúkokat tenyésztett. Kövérsége nem meglepő annak ismeretében, hogy minden nap megevett három adag paprikás csirkét nokedlivel. Bugris több ezer libát nevelt és kacsamájas fánkon élt. Bán gazda pulykákat tenyésztett és almát termesztett. Ő soha nem evett, mindig csak almabort ivott. Furcsa, maguknak való szerzetek voltak, nem sok szeretnivaló volt rajtuk.

Róka úr minden este elindult élelmet szerezni és minden este a gazdák egyikétől szerezte be családjának a vacsorát. A gazdák persze nagyon dühösek voltak és elhatározták, hogy most már aztán elkapják Róka urat, ez nem mehet így tovább. 

Bevetettek mindent, az összes emberüket, puskákat, ásókat, markológépeket és nem tágítottak Róka úr odújától. Róka úr azonban azért fantasztikus, hogy most is kitalálja, hogyan kerüljön ki győztesen ebből a hajtóvadászatból.  Mi pedig izgulhatunk, és szoríthatunk Róka úrnak. Amolyan Robin Hood-féle történet Roald Dahl meséje, túljárni a gazdagok eszén és szétosztani a szegényeknek.

A rókacsaládon kívül megismerhetünk még egy derekas és becsületes Borzot és a családját, egy patkányt, aki szereti az almabort, és találkozhatunk más erdő- és mezőlakókkal is. A végén pedig mindannyian egy nagy családként örülhetünk Róka úrral. 

Úgy tűnik, mintha a lopást támogatnánk és örülnénk annak, hogy Róka úr meglopja a gazdagokat, (hmmm, lehet,hogy felnőtteknek is szól ez a könyv ;)), akik irigyek, maguknak valók, önzők és csak a saját boldogulásuk jár az eszükben, de azt gondolom, hogy a gyerekek inkább azt szűrhetik le ebből a történetből, hogy sosem szabad feladni, még akkor sem, ha teljesen kilátástalannak látszik a helyzet. Minden tartalékunkat mozgósítani kell, és vesztett helyzetből is lehet nyerni. 

De a gyerekek inkább csak mindenféle tanulságok levonása nélkül élvezni fogják ezt a csodás kis történetet.

Fantasztikus Róka úrhoz kapcsolódó érdekesség, hogy ez a mese Scarlett Johansson színészi pályájára is hatással volt. Kisiskolás korában a nővére olvasta fel neki a mesét, amikor befejezte Scarlett azt követelte, hogy kezdje elölről azonnal. Azt gondolja, hogy az ébresztette fel benne a színjátszás iránti szerelmet, hogy hallotta nővérét, különböző hangokon megszólaltatni a történet szereplőit. Így most kiderült, hogy Scarlettet is Roald Dahlnak köszönhetjük. :D

A történetből animációs filmet is készítettek 2009-ben. Róka úrnak George Clooney, feleségének pedig Meryl Streep kölcsönözte a hangját.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése