2017. június 12., hétfő

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva

Néha komolyan mosolygok magamon, hogy háromgyerekes anya létemre mennyire fel tudok lelkesedni egy jó tiniregényen, milyen nagy sebességgel falom a lapokat és élvezem a történetet.

Abban, hogy rátaláltam a mai ifjúsági regényekre, nagy szerepe van a moly.hu oldal Merítés díjának is, amelynek zsűrizésében részt veszek, az ifjúsági és a gyermekirodalom kategóriában.

2016 egy nagyszerű év volt, mind a gyermekkönyvek, mind az ifjúsági könyvek megjelenése terén. Nagyon sok remek könyv jelent meg, a gyermekkönyvek között a zsűri már ki is hirdette a Top10-es listát, amely alapján minden molytag szavazhat kedvencére, hogy a végén kiderüljön, melyik könyv nyeri a Moly Merítés Közönségdíját a gyermekirodalom kategóriában.
A listát és a szavazást IDE KATTINTVA tudjátok megtekinteni.

Az ifjúsági könyvek Top10-es listája még nem került kihirdetésre, de az elmúlt évben megjelent ifjúsági könyveket IDE KATTINTVA szintén megnézhetitek.

Jó eséllyel indul a Top10-be kerülésért az alábbi könyv is. Bevallom, először megijedtem a címétől szerelem is, casting is, filmforgatás is - ráadásul szappanopera -, de ideje már felhagynom a könyves előítéletekkel. :D

A Szerelemre castingolva egy tökéletesen kikapcsoló, aranyos, igazi tinis, szórakoztató könyv. Főszerepben Stern Virággal, aki meg van győződve róla, hogy szülei kiszúrásból adták neki a Stern vezetéknév mellé a Virágot, mert állandó szóviccek céltáblája, és Dével, aki Kozák Dénes, Virág legjobb barátja hosszú évek óta, és a lány a barátságnál kicsit erősebb érzelmeket táplál iránta. Persze csak titokban. Közös hobbijuk az ételek újrafűszerezése, ezért Virág hátizsákjában mindig ott egy egész fűszerkert. 

Fasírt stíriai metélttel, porcukorral és szegfűszeggel, hasonló ételkreációkat fogyasztanak el jóízűen közösen és nagyokat röhögnek. Egy bizonyos délutánon is együtt próbálják eltölteni az időt, amikor Virág a facebook oldalán rátalál az Ész és szerelem című szappanopera szereplőválogatási felhívására. Azt gondolták, hogy jó móka lenne statisztaként járkálni az utcákon a főszereplő háta mögött, és egyáltalán, az egész casting egy jó móka, ezért úgy döntenek, hogy ott a helyük. 

Természetesen, mivel ők a főszereplőink, furcsa is lenne, ha nem őket választanánk ki egy-egy szerepre, amelyekről hamarosan kiderül, hogy korántsem statisztaszerepek, legalábbis a Dénesé biztos, hogy nem, akinek a tinilány főszereplővel kell szerelembe esnie.

Virágnak már nem ennyire biztos a szerepe, de míg kiderül, hogy tulajdonképpen milyen szerepet is fog kapni, és maradhat-e a sorozatban, addig betekinthetünk egy szappanopera-forgatás kulisszái mögé, megismerjük a sminkeseket, operatőröket és más kisegítő személyeket, no és a már híressé vált tiniszereplőket.

Dénes egyből megtalálja a hangot a szép és csinos Dzsenivel, sőt még tanácsokat is kér Virágtól, hogyan közeledhetne hozzá a valóságban is. Míg Virág szenved a sértődöttségtől és a megbántottságtól, neki a másik főszereplővel Réti Bencével vannak közös jelenetei. A forgatások nem mindig egyszerűek,  eleinte nem is nagyon bírják egymást, de lassan valami barátfélékké válnak.


Ennyit a történetről, nekem tetszett ez a középiskolás tiniregény, kedves és vicces, a filmforgatás pedig  egy kis saját ízt, külön fűszert adott az eseményeknek, kár volt tőle tartanom. Kíváncsian várom, hogy bekerül-e a legjobb tíz közé, az én egyik szavazatomat biztos, hogy megkapja.


9/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése