2017. június 26., hétfő

Haász János: Felnőtteknek nem

Dehogyisnem! Felnőtteknek még csak igazán! Azért, mert ezek a gyerekszájból megszólaló versek segítenek megérteni a gyerekeket, segítenek abban, hogy ne feledjük el, a gyerekek teljesen máshogy látnak dolgokat és máshogy gondolkodnak, mint a felnőttek.

Ha meg akarjuk érteni őket, ha jóban akarunk velük lenni, akkor el kell olvasnunk ezt a verseskötetet. Így máshogyan szemlélhetjük a világ nagy dolgait. Egy kisfiú tolmácsolásában láthatjuk meg, milyen az, amikor az ember, azaz a gyerek elköltözik egy olyan lakásba, ahol nincs ott apa.


Anya szerint Londonban van apa,
És sok pénzt keres, és
ez mindenkinek jó, és így mind boldogok leszünk.
Anya annyira nem tud semmit.

Vele együtt ismerkedhetünk az új óvónénivel, kereshetjük a kilátót a kilátástalanságban, megismerhetjük az ovis fiú-lány kapcsolatokat, megtudhatjuk mi történt a fogorvosnál és választ kereshetünk arra, hogyan lettek az első emberek. A szőrös majmoknak és a banánnak volt-e köze hozzá? 

Megtudhatjuk azt is, hogy a felnőtteknek nem lehet igazán igazat mondani, mert akkor előfordulhat, hogy utána áll a bál. A felnőttek szerint viszont nem lehet hazudni, pedig ők is hazudnak. Hazudnak, amikor megdicsérik a szomszéd haját, ami ronda, és megdicsérik a hentesnek a szép húst, ami nem is volt szép. 

Az is egy tény, hogy a nőkön, azaz a lányokon már óvodáskorukban sem lehet kiigazodni:

A lányokkal tényleg nem érdemes foglalkozni.
Ma Karola egész délelőtt sírt.
Amikor egy kis szünetet tartott, 
megkérdeztem,
hogy miért.
Azt mondta, már nem is tudja.
És utána emiatt sírt tovább.

Nem könnyű dolog a gyerekek élete, mert a felnőttek annyira túlbonyolítják a dolgokat, hogy sokszor már ők sem tudják, mit miért csinálnak, hogyan is igazodhatna el ebben az össze-vissza felnőtt világban egy kisgyerek. 

Mert honnan tudhatná, hogy ha az óvónéni azt mondja, hogy zabszem van a fenekében, akkor az rossz dolog, ha mindenkinek megmutatja, hogy nincs is. Azt sem tudja, hogy most akkor szerencsés, hogy nincs apukája, mert így nincsenek perpatvarok sem, vagy pedig ezért inkább mégis szomorkodjon. 

Az a baj, hogy a felnőttek sokszor nem magyarázzák el a dolgokat, ám mennyivel könnyebb lenne egy gyereknek, ha a felnőttek is úgy gondolkodnának, mint ők, és nem beszélnének csúnyán a focimeccsen és egy hatalmas lakótelepre nem csak egy játszóteret terveznének, mert ha ők is járnának oda hintázni, rájönnének, hogy két hinta nagyon kevés ennyi sok házhoz, ennyi gyereknek.

Ha felnőttek is gyerekek lennének, akkor minden nap vennének fagyit, ők is játszanának a gyerekekkel, és nem szomorkodnának, hogy huszadika után elfogy a pénz. De ha gyerekek nem is lehetnek, jó lenne, ha nem felejtenék el soha, hogy milyen volt gyereknek lenni.


Kedves, vicces, aranyos könyv, hasonlóan vicces és imádnivaló illusztrációkkal.
A könyv érdekessége, a LIVEPRINT nevű alkalmazáss, amit ingyenesen letölthetünk az okostelefonunkra és ezáltal a könyvben a képek életre kelnek. 

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése