2017. június 28., szerda

Kreatív könyvek

Jessica Alexandrakis: Patchwork otthon és útközben

Ha szeretünk varrni, de nem akarunk naphosszat a varrógépünk mögött rostokolni, esetleg a barátokkal közös programnak tekintjük a varrást, az angol foltvarró technika könnyen hordozható darabjaival a nekünk való időtöltés. Öltögethetünk, amíg a gyerekünk szundikál, esetleg autóban, vonaton, buszon vagy repülőgépen ülve, várótermekben, vagy éppen a strandon - vagyis bármikor, amikor a kezünk egyébként tétlen lenne.



A felsoroltak közül én egyik alkalommal sem fogok öltögetni, mert nekem a gyerekeim sosem szundikálnak, mindannyian baglyok, és amúgy is elvannak már maguknak, autóban nyilván nem, a magyar útviszonyok nem teszik ezt lehetővé, mint ahogyan vonaton és buszon ülve sem. Repülőn??!! Nem vagyok járatos a repülőn utazásban, lehet tűt és ollót vinni a gépre??

Na de a viccet félretéve, nekem nagyon tetszik ez a fajta varrás. Angol papírsablonos foltvarrásnak nevezik. Az egyik hagyományos mintája a hét darab hatszög alakból készült virág. Ez még nekem is egyszerűnek tűnik, és ami nagyon szimpatikus benne, hogy kézzel tényleg lehet varrogatni, nem kell előpakolni hozzá a varrógépet.  A hatszögeken kívül vannak a rombuszok és a négyzetek, nagyon érthető rajzokkal és magyarázatokkal.

Dedri Uys: Horgolás pólófonalból

25 hasznos holmi újrahasznosított fonalból

Egyszer régebben már elkezdtem horgolni feldarabolt pólókból készített fonalból egy szőnyeget. De mivel a pólók nem szakszerűen voltak felcsíkozva és az összekötés sem a legjobb megoldás volt, nem a legjobban sikerült, ítt-ott szélesebb volt, mint kellett volna, és nagy görcsök álltak ki belőle, de a kutyánk nagyon örült neki, mert jó puha, vastag és kényelmes lett.
A könyv hatására viszont alaposan utánanéztem a pólók feldarabolásának, rengeteg videó van youtube-on  és ismételten hozzáláttam.
Két legyet üthetek egy csapásra, az elnyúlt, kiselejtezett pólóinkat újrahasznosíthatom, és még új, egyedi rongyszőnyegem is lesz. Igaz, kicsit macerás dolog a pólók felcsíkozása, de a végeredményért szerintem igazán érdemes foglalatoskodni vele. Aki nem szeretne pólók darabolásával foglalkozni, az már készen is vásárolhat kész pólófonalat.


Nan L. Ides: Varrás

200 kérdés és válasz/Átalakítás és javítások

Hasznos kis könyv, egészen az alapoktól vezet be  a varrás rejtelmeibe. A beszerzendő eszközökkel kezdi, gombot felvarrni és még csomót kötni is megtanít, fényképekkel illusztrálva.

Ezekre már éppen nincs szükségem, de nagyon szívesen nézegettem a különböző öltésfajtákat, a stoppolást és a nadrágok foltozását. Foltoztam már itthon zoknit, csak azért mert a kedvencem volt, sajnáltam kidobni. Lassan már máshol fog kilyukadni, de a folt strapabíró volt. 

Erről eszembe jutott, hogy az általános iskolában technikaórán elég régen, villanykörte segítségével tanultuk a zoknistoppolást, rá kellett húzni a villanykörtére a zoknit, és így könnyebb volt megvarrni.

Mivel villanykörtét nem találtam itthon, ezért egy teniszlabdát vetettem be erre a célra. Öltögettem is szorgalmasan, és a végén nagy örömmel nézegettem a meglehetősen szépre sikeredett első stoppolásomat.  Munkám egyetlen hibája az volt, hogy a teniszlabda bolyhos felületének köszönhetően belevarródott a zokniba. Egy ideig gondolkodtam, hogy legyen egy zokniba bújtatott teniszlabdám, hajítsam ki az egészet, vagy kezdjem újból a műveletet? Az utóbbi mellett döntöttem, de azóta nem stoppoltam zoknit és valószínűleg nem is fogok. :) 

A kezdetektől indít ugyan a könyv, de később már magamnak is találtam benne jó tanácsokat. Pl. hogyan készítjük a francia felhajtást (ez az, amikor a farmerünknek megmarad az eredeti gyári varrott alja), ruhák átalakítása lépésről lépésre, hogyan készítsünk behúzott gombokat vagy hogyan tudunk kapucnit készíteni. 

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése