2017. június 9., péntek

Egészséges bejegyzés


Nemrégiben vettünk egy turmixgépet, mert Zsófi elhatározta, hogy ő naponta több smoothie-t is meg fog inni, csini kis shakerben viszi magával reggel a buszon, ahol elegánsan elkortyolgatja, más napokon a dizájnos műanyag palackjában viszi, amelyben viszont tökéletesen látszik a házilag készített egészséges ital nagyszerűsége és szépsége, ezzel felvidítva a "reggeli Zsófit".


Ezekből a szép tervekből az maradt a gyakorlat, hogy hetente 1 és 3 alkalom között iszunk egészséges gyümölcs vagy zöldségturmixot, de dolgozom az ügyön ezen alkalmaknak növelése érdekében. Mondanom sem kell, hogy Zsófi sem visz magával a buszon, mert a reggeli rohanásban nincs ideje megcsinálni, no meg a szupi műanyag palackját, amelyen egy Energy felirat van rózsaszínnel, időnként Titusz elcsempészi magával az iskolába, állítólag csak azért, mert olyan a kupakja, hogy a nadrágszíjára tudja fűzni, és ha tesiórán falukört futnak, akkor ő meg van mentve a szomjhaláltól. Elképzelem Titit, amint egy 7 dl-es, rózsaszínű Energy feliratú palack libeg ide-oda a combján, miközben fut. Ha viszont inni szeretne, akkor meg kell állnia. Hogy futás közben ezt hányszor teszi meg, arról nem kaptam még teljes beszámolót, de nem tudom érdemes-e magával hurcolni, pláne a nadrágszíján, plusz még Zsófival is mindig összevesznek miatta. :)

Visszatérve az ivólevekre és turmixitalokra én viszont egy kisebbfajta életmódváltást hajtottam végre, aminek célja természetesen a fogyás (a kezdeti sikerek csak még nagyobb erőt adnak az elhatározásomhoz:)), ezért a legutóbbi könyvtárlátogatásunk alkalmával hazahoztam pár egészséges életmódra buzdító és abban segítő könyvet.

Bencsik Klára: Ivólevek házilag

Egy meglehetősen régi kiadású könyv, végtelenül egyszerű turmixok vannak benne, teljesen alap hozzávalókkal. A legelső, amit gyorsan kipróbáltunk, a Túróturmix volt, íme a receptje:

Túróturmix 728 kJ (174 cal)
félzsíros tehéntúró      2 evőkanál
zsírszegény tej            2 dl
porcukor                     2 kávéskanál (én ezt egy kanál mézzel
                                    helyettesítettem vagy egy kis édesítővel)
vaniliás cukor              1/2 mokkáskanál (ezt is kihagytam)

Finom, egyszerű, gyorsan kész volt, szerintem gyümölccsel is variálható.

Ez pedig azért, mert furcsán hangzik a tejjel az alma, de kíváncsiságból majd kipróbálom ezt is, szerintem almaszósz íze lehet:

Almatej 429 kJ (102 cal)
zsírszegény tej    1,5 dl,
közepes alma      1/2 db
őrölt fahéj            egy csipet
citromlé               ízlés szerint

Stephen Blauer: Lékönyv

Ez a könyv nem az volt, amire én gondoltam, de írok róla pár szót, hátha valakit érdekel. Nem igazán turmixitalok voltak benne, hanem inkább lékészítőgéppel készített levek. Mivel nekem olyanom nincs, így a recepteket nem tudtam hasznosítani. Azért van benne egy kis táplálkozástudomány, megtudhatjuk mi a levek szerepe a táplálkozásban, milyen hasznos dolgokat találhatunk a levekben.

Segít egy lékúra megtervezésében, a lékészítő gép kiválasztásában, egy nagyszerű táblázatot is találhatunk benne a gyógyító zöldségekről, és sokféle lé elkészítéséhez találunk recepteket és jótanácsokat.

Olvashatunk a léböjtkúra hasznosságáról, a szervezetünkre gyakorolt hatásáról, és praktikus tanácsokat arról, mit szabad és mit nem szabad tenni a böjt alatt. Mindenképpen hasznos könyv, színes fotókkal illusztrált, amit viszont kimásoltam belőle, az a könyv végén található táblázat, az egyes zöldségek és gyümölcsök tápanyagairól, 100 grammra lebontva.  Megtudhatjuk, hogy mennyi fehérjét, zsírt, széndhidrátot, kalciumot és egyéb ásványi anyagokat tartalmaznak az egyes gyümölcsök és zöldségek.

Nagyon érdekes és új információ volt számomra, hogy bár a fokhagymának nagyon nagy a fehérjetartalma, ugyanakkor a szénhidráttartalma is meglepően magas, de mégis nagyon ajánlatos a fogyasztása, mert a vas-, a foszfor-, nátrium-, a kálium és a B1 vitamintartalma is nagyon magas. Vagy például a kelkáposzta és a leveles kel A-vitamintartalma, akár százszorosa a fejeskáposzta A-vitamintartalmának.

Marion Grillparzer: A leves gyógyít

Ízletes gyomorkímélő, karcsúsító és frissítő erőlevesek

Ha egy leveses szakácskönyvre számítottatok, mint én, akkor egy kicsit csalódni fogtok, bár van a könyvben jó néhány modern, egészséges levesrecept is, de leginkább a leves gyógyító hatásáról szól. Főszerepben a csontleves áll, amelyről rengeteg új információt tudtam meg. Pl, hogy jótékony hatásának titka a zselatin és minél tovább fő a csont, annál több zselatin lesz belőle. Lassú lángon akár egész nap is főzhetjük a csontlevesünket. Zselatinnak pedig a csontokból, porcokból, inakból és bőrből kifővő, fehérjéből álló anyagot nevezzük. Amely nem más, mint egyfajta kollagén, azaz kötőszövetünk fő alkotóeleme.

Tulajdonképpen egy csodaszer, mely védi az ízületeinket, csontjainkat, óvja a böőünk rugalmasságát. A csontlé maga pedig  ásványi anyagokkal lát el, kalciummal, foszforral, magnéziummal, cinkkel és szelénnel.  Sőt, hialuronsav termelő képessége is van, amely savra a szervezetünknek folyamatosan nagy szüksége van, ebben nagy segítségére van a csontleves.

Ilyen és ehhez hasonló érdekes dolgokat lehet megtudni ebből a könyvből, természetesen tartalmazza a csontleves receptjét is.

Bea

4 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon jó megállapítás! Az új konyhai gépek furcsamód csak pár hétig bírják a gazda lelkesedését fenntartani. Ez megérne egy külön pszichológiai magyarázatot, miért van így. A turmixunk hetek óta búsul a szekrény magányában, pedig gyümölcs van bőven otthon. Inkább megesszük úgy, ahogy van. Szimplán, régimódian, harapva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mienk még fenntartja a lelkesedésünket. Most pl. gyümölcs, ma barackos jégkrémet készítettünk vele. :)

      Törlés
  2. Talán azért, mert minden egyes pohár turmix után csomó mosogatnivalót ad. Merthogy frissen készítve a legjobb, de a hütőbe téve már nem az igazi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem olyan sok az, csak magát a turmixot kell elmosogatni. :D Hűtőbe tényleg nem jó tenni, de nálunk ez nem is opció, mert azonnal elfogy. :)

      Törlés