2017. június 23., péntek

Almásy Katalin: Kati-patika

Egészség természetesen

"Háromgyerekes édesanyaként igen nagy hangsúlyt fektetek a betegségek megelőzésére." 

Ezt a mondatot akár én is mondhattam volna, de Almásy Katalin írta a bevezetőben. Kati természetgyógyászatot, fitoterápiát és reflexológiát tanult, már erdélyi nagymamája is a természet kincseivel gyógyította a családot, majd édesanyja továbbadta  a nagymamai tapasztalatokat. 

Kati patikája ezzel a megszerzett tudással és a saját tapasztalatai alapján állt össze egy könyvvé, amelyben biztosan találunk már általunk ismert és alkalmazott praktikákat is, de valószínűleg olyan dolgot is, amelyről meg nem hallottunk.


A könyv évszakok szerint halad, megtudhatjuk azoknak a gyógynövényeknek a felhasználási lehetőségeit, ami éppen az adott évszakban fejlődik, terem. De nem csak gyógynövényekről van szó, hanem igazi házi patikáról. 

Nem titok, hogy az almaecet segíthet a fogyókúrában, megfelelő mozgással társítva. Csak ember legyen a talpán, aki meg tudja inni. :D Biztos meg lehet szokni, én - eddigi próbálkozásaim alkalmával - hamar feladtam. 

Szerencsére azonban a gyógyteákat meg tudom inni, pláne, ha a jótékony hatásáról saját magam is meggyőződtem már, igazi, kétségbevonhatatlan tapasztalattal rendelkezem pl. a körömvirágtea gyulladáscsökkentő hatásáról. 

Annyira szeretném a gyermekláncfűből készült salátát megkóstolni egyszer, de mire eszembe jut, már mindig nyár van, és a könyv szerint (is) a friss, tavaszi hajtások a megfelelők erre a célra. Azt eddig nem tudtam, hogy a gyökere a cukorbetegeknek lehet segítség. Pitypangmézet is lehet a virágaiból csinálni, ami nyári, hideg limonádék ízesítésére tökéletes, de akár szörpként  is fogyasztható. 

És ott van még tavasszal a csalán, ami szinte az egyik legfontosabb gyógynövényünk.  A csalán a bátorság és az erő szimbóluma. Az ókorban szerelmi bájitalként is használták, de vérzések csillapítására is. Nemcsak gyógyítottak vele, hanem készítettek belőle levest, főzeléket. A csalánnal csapkodást is említhetném, de annak már a gondolatára is kiütések kezdenek rajtam előjönni, pedig fájós derékra, reumás testrészekre ajánlott.

Olvashatunk még a tavaszi fejezetben a tojásról, az első napsugarakról, mozgásról, alvásról, no meg a kihagyhatatlan medvehagymáról. Medvehagyma-recepteket is találunk és ötleteket kapunk saját kiskert kialakítására a teraszon. 

Ha tavasz, akkor a bodza is elmaradhatatlan növénye ennek az évszaknak, sőt arról is olvashatunk, hogy mi köze Holle anyónak a bodzához, és bizony ez egy olyan patika, amelybe még Voldemort is bekerült. :)

Szépségtanácsokat is kapunk, ha már nem bírjuk megenni a kiskertünkben termett epret, készítsünk belőle kézápolót. A ráncok legnagyobb ellenségére is fény derül a tavaszi fejezetben, és akkor még nem írtam a nyárról, az őszről és a télről.


A könyv gyönyörűszép fotókkal segít áttanyulmányozni az évszakok kincseit, és mire a könyv végére érünk, biztos, hogy be akarunk szerezni egy cserép aloe verát, egy tő levendulát, szaladunk csalánért a mezőre, és nem húzzuk ki kertünkből az összes gyermekláncfüvet. 

Ha érdekelnek benneteket ezek a természetes gyógyító szerek, mindenképpen térjetek be a Kati-patikába! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése