2016. május 24., kedd

Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Ez a könyv a címadó kisregény miatt került a kezembe, ugyanis nemrég néztük meg a belőle készült filmet, és el szerettem volna olvasni az alapjául szolgáló művet is.
Az Álom luxuskivitelben (amit én a magyar és angol címet összemosva mindig Reggeli luxuskivitelbennek hívtam) a második kisregény volt a könyvben, így természetesen nem ezzel kezdtem, hanem A fűhárfával.
De akkor lássuk is szépen sorjában a könyvben szereplő írásokat:

A fűhárfa
Már rögtön az első oldalakon megismerhetjük e történet mindennapinak cseppet sem mondható, bolondos szereplőit, Dollyt, aki csak süteményeket eszik, Catherine-t, aki vattával tömi ki a száját, Collint, aki korához képest meglehetősen alacsony és a gonosz Verenát. És e három furcsa szerzeten kívül még bőven akadnak különleges szereplők a történetben. :) Nekem nagyon tetszett, sokszor hangosan felnevettem olvasás közben, a befejezés egy kicsit furcsa volt, de ezen felülemelkedtem, mert egészében véve a történet nagyon kellemes volt.
Agatha Christie írásait nemcsak a történetei miatt szeretem, hanem a tipikus angol stílusukért is, Truman Capote történeteivel is ugyanez volt a helyzet az "amerikaiasságuk" miatt egyéni hangulata volt mindegyiknek.

Álom luxuskivitelben
Már rögtön az első oldalakon szembesültem azzal, hogy a filmváltozatból megismert Holly Golightly-t itt Cily Hebrentch-nek hívják. Ez a Hebrentch vezetéknév mondjuk lehet, hogy csak a magyar fordítás eredménye, hogy Cily nevéből már következtethessünk a szétszórt személyiségére is.
Szembesültem azzal is, hogy a filmbeli Audrey Hepburn által megformált főhősnő nem is lehetne különbözőbb a könyvbelitől, aki szőke és kancsi is volt.
De miután ezeken a dolgokon túltettem magam, rájöttem, hogy ez a változat is egy kellemes és szórakoztató olvasmány. A vége persze nem volt olyan hollywoodi, mint a filmnek, ám így sem volt vele gondom.

Miriam, A fejetlen héja, Több dobás nincs, A Mágus
Ezek a baljós hangulatú novellák nekem egy kicsit elvontak és titokzatosak és olyan furcsán befejezettek voltak. 

A Virágos ház, a Gyémántgitár, Gyerekek születésnapi díszben, és Az Éden ösvenyein című novellák viszont tetszettek. Keserédes, vicces, vagy éppen megható kis történetecskék.

A kedvenc történetem a könyvből a Karácsonyi emlék című novella volt. Ami egyszerűen fantasztikus volt, megható, kedves és szívszorító. A történet végére a könnycsatornáim is működésbe léptek, elképesztő, hogy egy ilyen kis rövid, csupán tízoldalas iromány ilyen nagy hatást tud kiváltani. Ezt a novellát mindenképpen el kellett olvastatnom Anyával is, neki is nagyon tetszett.

A Hálaadás-napi vendég című elbeszélés volt a könyv záró története. Ebben a történetben újra találkozhattunk a Karácsonyi emlékben megismert szereplőkkel, tetszett ez is, de azért a Karácsonyi emléket nem tudta felülmúlni.

Ez az első találkozásom az íróval,  nagyon jól sikerült, biztos, hogy fogok még tőle olvasni! :)

8/10

Zsófi

4 megjegyzés:

  1. A Mozart és a kaméleonok címűt is merem ajánlani. Az is fog tetszeni ezek után.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az ajánlást, akkor lehet az is a következő olvasmány a szerzőtől. :) :) Zsófi

    VálaszTörlés
  3. Az Álom luxuskivitelben filmen is és könyvben is nagyon régen került a közelemben, sőt, könyvben ma is a polcon van!:))

    Az élmény, ennyi idő után is felejthetetlen!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is szeretjük a filmet is nagyon! :) A film által lettünk Audrey Hepburn rajongók is :)
      Zsófi

      Törlés