2015. november 30., hétfő

Nógrádi Gergely: Hátborzongató históriák

„...batyumban ott lapulnak a soha meg nem írt történetek. A történetek, amelyek közlésével várnom kellett. Talán, mert amikor újságíróként  "találkoztam velük", sokkoltak.
Bár, ha nagyon őszinte akarok lenni, ma, évek távolából is beleborzongok némelyikbe.”

Nógrádi Gergely tizenöt novellájának mindegyike olyan hátborzongató történet, amelyről szeretnénk hinni, hogy mese, és nem ilyenek vagyunk, mi, emberek. Pedig de. Sőt...

Amikor kíváncsiságból a kezembe vettem Nógrádi Gergely könyvét, - előzetes tájékozódás hiányában - a piros borítóról és a címről azt gondoltam, hogy valamiféle rémtörténeteket fogok olvasni. Nógrádi Gergely előszavánál már sejtettem, hogy talán tévedek, ettől engem sokkal jobban érdeklő dolgokról lesz szó.

És valóban.  Az első történet "A szendvicsgyáros" olvasásánál nevettem az emberi műveletlenségen és butaságon, a következőnél elszomorodtam, majd még szomorúbb lettem, csak azért, hogy azután bólogathassak, hogy igen, ebben tényleg van valami. Majd szörnyülködtem, elérzékenyültem, sajnálatot éreztem, ítélkeztem. Véleményt alkottam egy agysebész tevékenységéről, a májtranszplantációs történeten elgondolkodtam, én hogyan döntöttem volna a női szereplő helyében, a motoros történet az élet kiszámíthatatlanságát bizonyította.
Az összes történet utánozhatatlan volt és különleges. Azt hiszem ilyenkor szokták azt mondani, hogy "ha nem lenne, ki kéne találni." Egyik kedvencem, Roald Dahl Meghökkentő meséi jutottak eszembe olvasás közben. Mert miközben a novellák sorra a hátamat borzongatták :), időnként meg is hökkentettek. :) Eme nem mindennapos érzékelések mellett még jól is szórakoztam, szívesen olvastam volna még tovább a históriákat.

A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

10/10

Bea

Karácsonyi ajándékfaktor: Remek karácsonyi ajándék lehet olyan emberek számára is, akiknek nem túl sok idejük van olvasásra, így nem kezdenek bele egy vaskos regénykötetbe. Ezeket a rövid történeteket biztos szívesen elolvassák. Azoknak, akik egy-egy izgalmas újsághír olvastán szeretnének többet is megtudni, most itt a lehetőség, hogy az újsághír mögé lássanak.  Tulajdonképpen mindenkinek ajánlom, mert szépen megírt, igényes novellákat tartalmazó kötet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése