2015. november 26., csütörtök

Daphne Sheldrick: Szerelem a szavannán

„...a Természet csordultig van varázslattal.”

Daphne Sheldricknek sikerült a világon elsőként felnevelnie újszülött, árva kiselefántot. Mélységesen együtt érez az állatokkal, hosszú éveken át tanulmányozta a rendkívül gazdag kenyai flórát és faunát, fáradhatatlanul kutatta a megfelelő tartási körülményeket és tápszereket - mindez együtt tette lehetővé, hogy számtalan elefántot, orrszarvút és egyéb elárvult vadállatot mentsen meg a biztos haláltól.
Lebilincselő és szívbemarkoló önéletírásában Daphne elmeséli, milyen csodálatos kapcsolatot alakított ki elárvult állatokkal, köztük első barátjával, Bozival, a csillogó szemű antiloppal, aztán Riki-tiki-tévivel, a törpemongúzzal, Gregory Peckkel, a szorgos fehérfejű bivalyszövővel, Fecskével, a rakoncátlan zebracsikóval - és persze Eleanorral, a fenséges elefánttal, akivel több mint negyven éve barátok.
Ám a kötet egyúttal Daphne és a híres kenyai fővadőr, David Sheldrick szerelmének varázslatos és megrendítő története is. Férje iránti őszinte, szenvedélyes szerelme, David kimeríthetelen tudása a környező természetről, valamint a férfi, korai tragikus halála volt az, ami özvegyét újabb eredmények elérésére sarkallta. Elsősorban ennek köszönheti létrejöttét a világszerte ismert David Sheldrick Vadvédelmi Alapítvány, valamint, a Nairobi Nemzeti Parkban lévő állatmenhely és bölcsőde, ahol a nyolcvanas éveibe lépett Daphne a mai napig dolgozik.
A szerelem a szavannán nemcsak kettőjüknek az orvvadászat visszaszorításáért, a kenyai állatvilág megmentéséért folytatott nehéz küzdelmét írja le, hanem azt a páratlan készségüket is bemutatta, amelynek révén szinte lélektani módszerrel közelítettek az állatokhoz. Szeretet, együttérzés és humor sugárzik minden sorából ennek a kötetnek, melyben az olvasó bepillantást nyerhet korunk egyik legfigyelemreméltóbb asszonyának életébe.

A könyvet olvasva Daphne Sheldrick, nem mindennapi és varázslatos élete elevenedik meg a szemünk előtt.
Daphne történetét a dédszülei Kenyába érkezésének történetével indítja, amikor is azok telepesként egyedül és teljesen magukra utalva birtokba vették a kis földjüket, amiből aztán majd otthont varázsoltak.
Aztán végigkísérhetjük a csodálatos, antilopokban és egyéb egzotikus afrikai állatokban bővelkedő gyerekkorát is a Cédrus Parkban.
Mígnem végül kis kitérőkkel, elérkezünk az életének arra a pontjára, amikor összetalálkozik David Sheldrickkel, akivel összeházasodnak, és együttes erővel, időt és kemény munkát nem kímélve szállnak szembe az orvvadászokkal.
És igen, itt jönnek a képbe az elefántok. Ezek az elképesztően intelligens és csodálatos állatok, akik iránt most még nagyobbra nőtt a rajongásom. Persze a könyvben feltűnő többi állat is nagyon belopta magát a szívembe, ki gondolta volna, hogy a kis árva elefántok szeretnek a struccokkal dagonyázni, vagy hogy egy orrszarvú és egy zebra még akár barátságot is köthet. A könyv tele van még ilyen furcsa és aranyos állatbarátságokkal. Daphne története által sikerült egy kicsit Afrika és azon belül Kenya  történelmét is jobban megismernem, és átlátni, milyen nehéz és kiszolgáltatott helyzetbe kerültek az emberek az 1960-as években, mikor Kenya függetlenné vált Nagy Britanniától.
De térjünk vissza még egy kicsit az elefántok és Daphne szeretetteljes kapcsolatára.
Elismerésre és tiszteletre méltó, amit Daphne tett az elefántokért, nagy elhivatottságról tett tanúságot az, hogy a legnehezebb helyzetekben sem adta fel az elárvult kiselefántok életéért folytatott harcot.

Fantasztikus könyv volt ez, egy rendkívüli nőről és életről, a Természet és az Élővilág tiszteletéről, a család erejéről és az igaz szerelemről. Ha tehetném mindenkinek a kezébe nyomnám!

Ui.: Az Elefántsuttogó rajongóinak ez kötelező olvasmány! :)

A könyvet köszönöm a Cartaphilus Kiadónak!


Karácsonyi ajéndékfaktor: nemtől és kortól függetlenül bárkinek jó szívvel ajánlanám ezt a könyvet.

10/10

Zsófi

2 megjegyzés:

  1. Mikor megláttam , hogy az Elefántsuttogó-rajongóknak ajánljátok, egyből rákattintottam a linkre, és elolvatam az értékelést.
    Szinte már magam előtt látom az "ismerős" vidéket, és állatokat. A kritika meggyőzött arról, hogy jó döntés lenne ezt megvennem, szerintem hamarosan már a polcomon fog csücsülni. (:

    VálaszTörlés
  2. Eszembe is jutottál, amikor olvastam, hogy ez is biztos tetszene neked.:) Nem is tudom, miért nem ismerik többen ezt a könyvet, hiszen nagyon jó. Zsófi

    VálaszTörlés