2015. november 20., péntek

Claire North: Harry August csodálatos élete

Bármit tesz, bárhogy dönt, ha eljön a halál, Harry mindig visszatér oda, ahonnan elindult: újra gyerek lesz, de olyan gyerek, akinek birtokában van az immár jó néhányszor leélt életére vonatkozó összes tudás. E téren soha nem változott semmi. Egészen mostanáig. Ugyanis a tizenegyedik élete végéhez közeledő Harry ágya mellett fölbukkan egy kislány: „Kis híján lekéstem magát, dr. August” - mondja. „Küldenem kell egy üzenetet”.

A könyv annak történetét meséli el, hogy mit tesz Harry ez után, mit tett előtte, és hogyan próbálja megmenteni a múltat, amelyen nem változtathat, illetve a jövőt, amelyet nem hagyhat bekövetkezni.

Ez a könyv nem egy egyszerű olvasnivaló. Nem lehet úgy bánni vele, hogy most gyorsan olvasok 5 percet, aztán megyek a dolgomra. Ha mégis így teszel, nem biztos, hogy fogod tudni  legközelebb, amikor a kezedbe veszed, hogy hol is tartottál. Harry August élete(i) teljes figyelmet, erős koncentrálást és utólagos agymunkát (is) igényelnek. Nem lehet  csak úgy siklani a sorok mentén, fel kell  dolgozni közben, át kell gondolni, hogy most hol is vagyunk és mi történik. Mert az események nem kronológikus sorrendben követik egymást, tehát nem úgy, hogy megszületik Harry leéli az első életét, aztán a másodikat, aztán a harmadikat és így tovább. Nem, ez a könyv ettől sokkal agyafúrtabb, ugrálunk az időben, ugrálunk az életek között, és figyeljük Harryt. Figyeljük, hogyan próbálja megmenteni a világot, jelent-e valamit, hogy ő beleavatkozik az eseményekbe, beleavatkozik-e egyáltalán fontos eseményekbe, a saját életét máshogy éli-e minden alkalommal, és elért-e azzal valamit, amit tett. Eleinte nagyon furcsának tartottam a könyvet, egyszer-kétszer azt éreztem, hogy na most már végképp nem is értek semmit, de rendületlenül olvastam tovább, és az idő mindent megoldott,  megértettem az időbeli és életek közötti összefüggéseket, csak úgy peregtek a lapok, a végére már alig tudtam letenni. Izgalmas, érdekes, nagyon eredeti könyv ez. És a gondolattal is érdemes eljátszani, jó-e, ha az ember úgy él örökké, mint Harry August? Nem tudom, hogy tényleg csodálatos volt-e az élete. 

Nem akarok többet elárulni erről a könyvről, mert hacsak nem olvasott valaki nagyon utána,  akkor olvasás közben még érhetik meglepetések, mint engem is. Zseniális volt ez a történet, minden tiszteletem a szerzőé, hogy ilyen fantasztikusan összerakta. Szívesen olvasnék még tőle. :)


A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak

10/10

Bea 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése