2015. november 21., szombat

Charles Martin: A megváltás reménye

Tizenkét évvel ezelőtt Matthew Risingnak mindene megvolt, amit csak kívánhatott. Középiskolai szerelmével, Audrey-val az oldalán ragyogó karrier várt rá profi amerikai futball játékosként. Ám egyetlen pillanat alatt elveszített mindent - a hírnevét, a szabadságát és a számára legfontosabbat: élete szerelmét - amikor kétségbevonhatatlannak tűnő bizonyítékok alapján elítélték egy borzalmas bűntényért, amelyet valójában el sem követett. Szabadulása után Matthew visszatér szülővárosába, ahol nemcsak az ellenséges légkörrel kell megbirkóznia, de azzal is szembesülni kényszerül, hogy Audrey szinte belerokkant a történtekbe, és látni sem akarja. Azért, hogy visszaszerezze felesége bizalmát, Matthew olyan lépésre szánja el magát, amelyre ha fény derül, ismét és mindörökre börtönbe juttatja. A megváltás reményében azonban hajlandó mindent kockára tenni...

Charles Martin a saját félbeszakadt amerikai futball-pályafutása emlékére írta ezt a könyvet, mintegy terápiás céllal saját magának és a szintén sportoló fia részére, amolyan megszívlelendő apai jótanácsként, hogy soha ne szálljon el, hogy a siker kulcsa a csapatjáték és a kitartás, és azt se felejtse el, hogy mi a legfontosabb az életben. Mert Charles Martin megteheti és meg is tudja tenni, hogy mindezt egy könyvben mondja el a fiának. :)

 A cím mindent elárul, a könyv főszereplője a remény, egy férfi reménye arra, hogy élete bár soha nem lesz már olyan, mint volt, de még lehet boldog. Matt boldog lenne attól, ha be tudná gyógyítani felesége sebeit, és ismét úgy szerethetné, mint 12 évvel azelőtt. A történet nagyon amerikai, kezdve az amerikai focitól, Matt hazatéréséig, szülővárosa viselkedése, a tömeg felheccelése egy televíziós híresség által, a távolságtartási dolgok,  mind-mind az amerikai filmeket juttatta eszembe. Ez a könyv szól még a sportról, a sport szeretetéről, a kitartásról, a célokról, a kemény munkáról a kitűzött cél elérése érdekében, a barátságról és a szeretetről. Valamint a bosszúról, az elkeseredettségről. A könyv bonyodalmait az alapos és jól kitervelt bosszú okozza. Annyira gonosz és jól sikerült ez a bosszú, hogy még Matt felesége is elhiszi, és kétségbevonja férje szavahihetőségét. Aki viszont csak annyit tud mondani, hogy ő nem tehetett ilyet, nem képes ilyesmire, nem ő volt. A dolgok azonban nem ennyire egyszerűek, Matt börtönbe kerül. Ahol először kétségbeesett, majd dühös, aztán pedig reménykedni kezd. 
A történet nem a meglepetésre épül, szinte az elejétől fogva tudhatjuk, hogy kinek a keze van benne a dologban, és a másik ún. rejtélyre is hamar rájöttem, de szerintem ez volt az író célja is. 
Charles Martin, akinek nagyon szeretem a könyveit, ismét egy szép, érzelmes könyvet írt a legfőbb emberi érzelmekről, a bizalomról, a barátságról, a szeretetről és a szerelem erejéről. Elérzékenyültem, együttéreztem és nem utolsósorban még amerikai futball ismereteket is szereztem. :)


A könyvet köszönöm a General Press Kiadónak!

9/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése